Az IKEA bevásárolt London szívében

FRANCE OUTSIDE GOODS DISTRIBUTION COMMERCE SHOP CONSUMMER ILE DE FRANCE HORIZONTAL SHOPS CONSUMMERS PARIS 75 ONLYFRANCE EXTERIOR STORE WESTERN EUROPE EUROPE MEUBLE EU IKEA SERGE ATTAL
Az IKEA egy rövidítés. Az IK az alapító monogramja (Ingvar Kamprad), az EA pedig a régiók rövidítése, ahol felnőtt (Elmtaryd és Agunnaryd).
Vágólapra másolva!
A svéd IKEA kihasználja a londoni kereskedelmi ingatlanok piacán bekövetkezett változásokat, és a kedvező értékesítési árakat meglovagolva vásárol be azokból. Most London közepén vettek meg egy nagy bevásárlóközpontot - írja a Guardian.
Vágólapra másolva!

A Hammersmith's Kings Mall 1980-ban nyílt meg, és mintegy 40 különböző üzlet működik abban. A bérlők között ott van a H&M, a Primark, a Sainsbury's és Wilko. Ezt a tényleg rendkívül jó elhelyezkedéssel bíró,

a Hyde Parktól nyugatra található plázát most a svéd alapítású bútoróriás szerezte meg magának, 170 millió fontért (mintegy 66 milliárd forint).

Ezzel ez az épület a lánc első brit bevásárlóközpontja, és egyben az első olyan, amelyet már működéként vett át. A vállalatnak 44 nagy áruháza van világszerte, ám ezeket maga húzta fel, illetve a megrendelésére épültek.

Illusztráció Forrás: ONLY FRANCE/SERGE ATTAL/ ONLYFRANCE.FR/Serge Attal

A cég már tavaly októberben bejelentette, megpróbálják kihasználni a brit, különösen a nagyvárosi ingatlanpiacokon zajló átrendeződéseket. Az utóbbi években ugyanis számos üzlet kényszerült bezárásra a korábban népszerű bevásárlóutcákban, így Londonban is, a bevásárlóközpontok egy része pedig gyenge kihasználtsággal működik. Ez módot ad új befektetők színre lépésének, akik nyomottabb árakon juthatnak hozzá az egyébként nagyon jó elhelyezkedésű egységekhez.

Az IKEA már korábban bejelentette, a nagy áruházak után a kisebb, a városközpontokban is kialakítható üzletek felé nyitnak.

Nem csak Londonban, hanem más brit településeken is keresik az ezek megnyitásához alkalmas ingatlanokat. 2018-ban a londoni Tottenham Court Road-on már nyitottak egy ilyen egységet, azóta pedig egy újabbat London délkeleti térségében. A Hammersmith-ben viszont a tervek szerint egy olyan egységet nyitnak meg jövő tavasszal, mely nagyjából 2000 féle, azonnal elvihető lakberendezési tárgyat kínál majd.