Vágólapra másolva!
Sajtóértesülések szerint 2020-ban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) visszamenőleg is ellenőrizni fogja a csok jogosultságot. Ha az derül ki, hogy jogosulatlanul vette fel a család a támogatást, akkor a felvett összeget, a jegybanki alapkamat ötszörösével terhelve, egy összegben vissza kell fizetni.
Vágólapra másolva!

Vincze Krisztián, a GDN Ingatlanhálózat Hitelközpontjának vezetője arról adott tájékoztatást az ingatlanok adásvételével foglalkozó GDN Ingatlanhálózat blogján, hogy a feltételeket egyáltalán nem lehetetlen betartani, ugyanakkor egy apró figyelmetlenség is elég lehet ahhoz, hogy valaki megszegje a szerződést.

A Bank360.hu pénzügyi portál még decemberben írt arról, hogy a NAV a tervek szerint visszamenőleg is ellenőrizni fogja a csok jogosultságot.

2018-ban még elég volt nyilatkozni bizonyos feltételek teljesüléséről, mint például a közös háztartásról, a köztartozás-mentességről vagy a gyermekek neveléséről, ezeket idén átvilágítják, és aki jogosulatlanul vett fel támogatást, az akár mélyen a zsebébe is nyúlhat majd.

Ahogy Vincze Krisztián megjegyezte, jogszabályi változás nincs, csupán annyi történik, hogy szigorúbban ellenőrzik a csokot igénybe vevő ügyfeleket a visszaélések számának visszaszorítása érdekében.

„A csok és több más otthonteremtési támogatás esetén a szerződő félnek nyilatkoznia kell arról, hogy megfelel-e minden feltételnek. Alapvetően ezek abszolút mértékben betartható kikötések, és tapasztalataink szerint nem jellemző az ezzel történő visszaélés. A csok nagy segítséget jelent a családoknak, sokan igénylik is, és tisztában vannak vele, hogy a szerződés aláírással mit vállaltak."

Egy-egy esetleges figyelmetlenségből, feledékenységből adódhatnak problémáik az ügyfeleknek.

Erre a legegyszerűbb példa az, ha valaki a szerződés megkötését követően valamilyen oknál fogva lakcímet vált.

Figyelmetlenségből is adódhat bizonyos adateltérés, de a szándékosan hamisan nyilatkozók biztosan fennakadnak majd az utóellenőrzéseken Forrás: Shutterstock

„Évek elteltével hajlamosabbak lehetnek az emberek elfelejteni, hogy mit is írtak pontosan alá. Előfordulhat, hogy valaki beiskoláztatás miatt bemegy a hivatalba és átíratja a lakcímét egy másik kerületbe, egy másik városba, hogy a gyermeke számára a legjobb színvonalú oktatást biztosítsa. Csakhogy miközben jót szeretne tenni, egyúttal megszegi a szerződést is" – fogalmazott a szakértő.

Arra vonatkozóan még nincs információ, hogy milyen formában zajlik majd az ellenőrzés.

Ez jelenleg nem tűnik egyszerű feladatnak, mert a különböző feltételekre vonatkozó informatikai rendszerek még nem érnek össze, az viszont nem elképzelhetetlen, hogy a közeljövőben ez változni fog és a jelenleginél is átláthatóbbak lesznek az ügyfelek adatai.