Idén is a dollár uralhatja a devizapiacot

dollár, USD
5605296 05.08.2018 One-dollar notes. Alexey Suhorukov
Vágólapra másolva!
Az elmúlt két évben az amerikai dollár uralta a devizapiacot, és a friss elemzői vélemények szerint 2020-ban is folytatódhat ez a trend. Izgalmas kérdés azonban, hogy mely fizetőeszközök vehetik föl a versenyt a dollárral.
Vágólapra másolva!

Miközben a devizastratégák jelentős része arra számít, hogy az euró az év végéig enyhén megerősödhet, a többség véleménye szerint az általános trend továbbra is kitart majd. Nevezetesen, az amerikai dollár a következő hónapokban is uralhatja a piac egészét – írja a Reuters.

Ez már csak azért is izgalmas, mert az elmúlt időszakban több olyan vélemény is napvilágot látott, amely kifejezetten a dollár gyengülését vetítette előre a 2020-as évre.

Mindazonáltal a zöldhasú lényegében talajvesztés nélkül zárta 2019-et, és jelenleg minden esélye megvan arra, hogy folytassa a nyerő szériáját a következő hat hónap során.

A Reuters január elején készült felmérése alapján az 57 megkérdezett szakértőből 32 nyilatkozott úgy, hogy a dollár uralni fogja a devizapiacot a következő 6-12 hónapban – vagy akár 12 hónapon túl is. Tavaly ilyenkor egyébként a válaszadók több mint 60 százaléka gondolta úgy, hogy a dollár ralija már véget is ért.

Meddig tarthat még a dollár globális dominanciája? Forrás: ONLY FRANCE/JAUBERT/ ONLYFRANCE.FR/Jaubert

Mindazonáltal vannak olyan elemzők, akik most is figyelmeztetnek arra, hogy elképzelhető a dollár erejének mérséklődése. A Citi stratégája például kiemelte, ha az amerikai gazdaság növekedése lassul, a világgazdaság pedig elkezd stabilizálódni, akkor elképzelhető, hogy a zöldhasú veszít némileg a lendületéből. Jamie Fahy jelezte, nem azt javasolják a befektetőiknek, hogy rohanjanak eurót venni, csak arra igyekeznek felhívni a figyelmet, hogy

egyre több jel utal arra, hogy az európai gazdaság stabilizálódik

– miközben az amerikai növekedés egyre visszafogottabb.

Összességében tehát arról van szó, hogy a globális gazdaságban eddig kivételesnek számító amerikai erő elkezdhet enyhülni – tette hozzá a szakember.

A nagy kérdés tehát az, mely devizák kaphatnak erőre a dollárral szemben az idei évben. A Reuters által összegyűjtött vélemények itt már erősen megoszlanak:

62 válaszadóból 27 a feltörekvő piaci devizákra, míg 22 a fejlett piacok devizáira szavazott. Mellettük 13 úgy gondolta, egyetlen fizetőeszköznek sincs esélye arra, hogy megrengesse a dollár dominanciáját.

Az euró esetében az elemzők általában arra számítanak, hogy a következő hat hónapban 2 százalékot, míg az év végére közel 4 százalékot izmosodhat a közös fizetőeszköz a dollár ellenében. Ez azt jelentené, hogy az euró 2020 végén 1,15 dolláron állna.

A devizapiacot leginkább befolyásoló tényezők kapcsán az elemzők több mint kétharmada a jegybanki politikákat, illetve a makrogazdasági teljesítményeket jelölte meg legfontosabbakként. A többiek olyan tényezőket neveztek meg, mint a menedékeszközbe irányuló tőkeáramlás és/vagy a politikai feszültségek.