Borúlátó kijelentések érkeztek a Világbanktól

China's stock market lost $2.3 trillion in 2018 China Chinese Zhejiang Hangzhou stock index price share brokerage market
A concerned Chinese investor looks at stock index and prices of shares (red for price rising and green for price falling) at a stock brokerage house in Shanghai, China, 2 January 2019. The year 2018 was chaotic for global equity markets, but Chinese bourses led the worldwide slide, largely because of the U.S. trade tensions, a cooling economy and a crackdown on shadow banking. China's stock market lost $2.3 trillion in 2018, or about a quarter of its value, making it the world’s worst-performing major market, according to the Financial Times. Bloomberg data show that China's CSI 300 index of major listed companies in Shenzhen and Shanghai declined more than 25% from the 2018 starting point, far outpacing losses in the Japanese, U.S. and U.K. markets. In Hong Kong, the benchmark Hang Seng Index closed Monday down 13.6% for 2018, representing the worst year since 2011, according to market data provider CEIC. In comparison, Japan's Nikkei 225 slid about 14% over the year. The Dow Jones Industrial Average started the final day of 2018 down 6.7% for 2018 following a three-month slide. But the benchmark index also gained on the year's final day after President Donald Trump tweeted that China and the U.S. were making progress on trade talks. Analysts say the government's efforts to deleverage China’s financial system contributed to the market declines despite being overshadowed by trade-war headlines much of the year. Stocks may benefit as both the Chinese and U.S. governments hint at progress in the trade talks.
Vágólapra másolva!
Alig számít a tavalyinál nagyobb globális gazdasági növekedésre a Világbank az idei évre nézve. A szervezet most közzétett előrejelzése szerint, amit a világ nyerni fog a réven, azt elveszíti a vámon.
Vágólapra másolva!

Közzétette friss előrejelzését a világgazdaság idei és következő néhány évi folyamatairól a 189 országot tömörítő szervezet. Ebben, ha nem is túlságosan pesszimista, de komor hangulatú prognózist adnak a következő évekre.

Eszerint a globális gazdasági növekedés 2,5 százalékot érhet el idén, ami éppen csak egy kicsivel több a 2019-re mért, 2,4 százaléknál.

A 2019-es globális teljesítmény egyébként a leggyengébb volt a 2008-as nagy válság után, és egyértelmű lassulást mutat a 2017-es és a 2018-as év 3 százalék fölötti mértéke után.

A szervezet 2021-re a korábbiakban közölttől eltérőren, csak 2,6 százalékos növekedést vár, ami 2022-ben is csak szerény bővülést, 2,7 százalékot mutathat majd.

Illusztráció Forrás: Imaginechina/Zhuang yi - Imaginechina/Zhuang Yi

A Világbank elemzői úgy látják, a nagy gazdaságok lassulását nem lesznek képesek teljesen kompenzálni a feltörekvő országok gazdaságai. Például az USA növekedését 2020-ban csak 1,8 százalékra várják, szemben a 2019-es 2,3 százalékkal, ami 2021-ben és 2022-ben 1,7 százalékra mérséklődhet.

Kína pedig, a világ második legnagyobb gazdasága, szintén a lassulás jeleit mutatja. Idén 5,9 százalék lehet a gyarapodás mértéke, jövőre 5,8, míg 2022-ben még kisebb, 5,7 százalék. Ez az 1990-es évek óta a legalacsonyabb növekedési periódust jelenti a kínai gazdaságban.

A leggyengébb teljesítményt a harmadik nagy világgazdasági régió, Európa fogja nyújtani. A szervezetnél idénre 1 százalék, 2021-re és 2022-re 1,3 százalékos bővülést várnak.

Összesítve, a fejlett gazdaságok idei növekedési átlagát a jelentés mindössze 1,4 százalékra számolja, szemben a tavalyi 1,8 százalékkal. Ez az első számú kockázat a világgazdaság egészére nézve.

Ezt a lassulást pedig a feltörekvő gazdaságok önmagukban nem tudják ellensúlyozni. Ezek növekedését ugyan az elemzők 4,1 százalékra várják, és a csoportba tartozó országokon belül is főleg a nagyobb és eleve erősebb országok - Argentina, Brazília, India - magára találásának lesz köszönhető.

Illusztráció Forrás: AFP/Image Source/Richard Lewisohn

A világgazdaságra gyakorolt másik negatív tényező az USA és a Kína közötti kereskedelmi feszültség, melyet a szervezet munkatársai akkor is kockázatként értékelnek, ha a felek végül megállapodnak a büntetővámok és terméktiltások formájában testet öltő háború befejezésében vagy az intenzitás mérséklésében (ezeket célzó részmegállapodás megkötése egyébként az év elejére várható a két gazdasági hatalom között). Beszédes ugyanakkor, hogy részben épp a kereskedelmi feszültségeknek köszönhetően, a Világbank számításai szerint, a globális kereskedelem növekedési üteme a 2018-as 4 százalékról 2019-re 1,4 százalékra zuhant, ami szintén a legalacsonyabb mérték a 2008-as pénzügyi válság óta.

A harmadik fő kockázati elem a Közel-Kelet térségében fennálló feszültség, illetve feszültségek.

Ezek könnyen olyan magasságokba lökhetik az olaj árát, ami akár a recessziót is kiválthatja a világgazdaságban.

A BBC idézi Franziska Ohnsorge-t, a Világbank közgazdászát, a jelentés egyik szerzőjét, aki szerint az azonosított problémák a magasabb olajárakkal együtt, hatásaikat a feltörekvő országokban éreztetve, komoly gondokhoz is vezethetnek. A Világbank jelentése még a január első napjaiban történt bagdadi dróntámadás előtt készült el.