Világszerte kilőttek a tőzsdék, beszakadt az olaj árfolyama

Horizontal FLAG WALL STREET (FILES) This file photo taken on January 7, 2016 shows the corner of Wall and Broad Street across from the New York Stock Exchange.
Wall Street stocks jumped to fresh records August 5, 2016 after the Labor Department reported t
A Wall Street időt kér
Vágólapra másolva!
Emelkedéssel zárták a szerdai kereskedési napot az amerikai tőzsdeindexek, köszönhetően annak, hogy Donald Trump amerikai elnök kijelentette, nem fog tovább eszkalálódni a katonai konfliktus Irán és az Egyesült Államok között, de gazdasági szankciók elképzelhetőek. A pozitív hangulat a mai nap folyamán a világ többi tőzsdéjén is érzékelhető, az olaj ára pedig az új fejlemények hatására beszakadt.
Vágólapra másolva!

Fellélegezhettek este az amerikai-iráni feszültségek miatt aggódó befektetők, az S&P 500 és a Nasdaq index új történelmi csúcson zárt Donald Trump beszédét követően.

Korrigálnak a részvénypiacok

Az S&P 500 0,5 százalékot, a Dow Jones 0,6 százalékot, míg a Nasdaq Composite 0,7 százalékot emelkedett. Az Equilor Befektetési Zrt. tőkepiaci összefoglalója szerint

az amerikai tőzsdék emelkedését ma reggel az ázsiai részvénypiacokon is komolyabb erősödés követte, és az európai indexek szintén feljebb nyitottak, a német DAX 1 százalék feletti pluszban áll.

Az amerikai-iráni feszültség enyhülésére világszerte emelkedésnek indultak a tőzsdék Forrás: AFP/Timothy A. Clary

A hazai részvénypiac már tegnap délelőtt visszapattant, ma pedig folytatódik a pozitív korrekció.

A hazai vezető részvények közül az OTP végül nem érte el a 14.370 forintos, rendkívül fontos támaszát, 14.600 forint közelében fordult. A Mol esését a 2850 forintos szint állította meg, a Richter árfolyamát sikerrel tartotta meg a 6200 forintos támasz, a Magyar Telekom pedig a 440 forintos szintről pattant fel.

Donald Trump nyugalomra intett

Az amerikai elnök tegnap délutáni beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy Irán visszavonulót fúj a szerda hajnalban elkövetett rakétatámadások után, amelyben nem sérült meg amerikai katona. Kijelentette:

az Egyesült Államok vizsgálja a további gazdasági szankciók lehetőségeit Irán ellen, de katonai válaszcsapással nem fenyegette meg a perzsa országot.

Donald Trump megnyugtató szavaira tegnap új csúcsra emlkedtek az amerikai tőzsdék Forrás: AFP/Eric Baradat

A meglehetősen békülékeny hangvételű üzenetben aláhúzta, hogy új megállapodásra van szükség, amely szavatolja, hogy Irán nem fog atomfegyvert előállítani, és mielőbbi tárgyalások megindítását szorgalmazta. Ennek hatására jelentősen javult a befektetői hangulat, mivel talán sikerül megelőzni a konfliktus további eszkalációját.

Lejtőre került az olajár

Miközben az amerikai részvényindexek új csúcsra futottak Donald Trump nyilatkozatára, amelynek nyomán enyhülni látszik az amerikai-iráni feszültség,

az olaj árfolyama beszakadt tegnap.

A WTI árfolyama több mint 5 százalékot zuhant, 60 dollár alá került, ahol utoljára december 16-án járt az árfolyam és közel 4 hónapja nem látott mértékű esésnek felel meg. A Brent árfolyama 4,4 százalékkal került lejjebb, 65 dollár közelébe.

Az amerikai-iráni konfliktus hatására hatalmas kilengéseket produkált a fekete arany ára az elmúlt napokban.

Az olaj ára a korábbi hegymenetet követően esésnek indult Forrás: Sputnik/Vitaliy Timkiv

A Takarékbank összefoglalója szerint a iráni rakétatámadások hírére percek alatt a Brent és a WTI is 4 százalék fölötti pluszba ugrott. Noha az energia infrastruktúrát nem érte semmilyen támadás, az olajpiaci stratégák arra figyelmeztettek, hogy ha súlyosbodik az amerikai-iráni konfliktus, abban az esetben egy fontos szállítási útvonal kerülhet veszélybe, a Hormuzi-szoros.

Azt követően azonban, hogy mindkét fél hangsúlyozta, hogy szeretné elkerülni a háborús konfliktust, esésnek indult az olaj árfolyama.

A tegnapi napot végül mindkét olajfajta 3-4 százalékos mínuszban zárta. Ebben egyébként az is szerepet játszhatott, hogy az amerikai energia ügynökség friss adatai szerint az amerikai nyersolajkészletek a várakozások feletti mértékben emelkedtek a múlt héten.