Mutatjuk, hogyan pihenhet idén három nap szabadsággal kilencet

Calendar book is essential at work Beautiful Hair Bun One Woman Only Women Looking Down Adult Writing Smiling Sitting Holding Working One Person Owner Success Expertise Leadership Planning Contemplation Freshness Joy Enjoyment Satisfaction Modern Small Bu
Calendar book is essential at work
Vágólapra másolva!
Az idei év nem kényezteti el túlságosan sok hosszú hétvégével a hagyományos, főállású, napi 8 órás munkarendben dolgozókat, és alig lesz olyan időszaka 2020-nak, amikor néhány nap szabadság árán jóval hosszabb időszakot lehet egybefüggően pihenni. Lesz azonban egy olyan, ahol három nap szabadsággal kilenc napot nyerhetünk magunknak és családunknak. 
Vágólapra másolva!

Alig lesz idén munkanap-áthelyezés, vagyis olyan alkalom, amikor vagy nemzeti, vagy más, országos jelentőségű ünnep a hét második vagy negyedik napjára esik, és ezért a megelőző illetve az azt követő napot, más alkalommal - egy szombati napon - kell ledolgozni. A vonatkozó PM-rendelet csak kettő ilyen munkarendi eltérést nevesít, abból is az első augusztusban, a második pedig az év végén, karácsonykor lesz majd.

Ez azonban nem azt jelenti, hogy körültekintő tervezéssel, no és persze a munkahelyi felettessel és a munkatársakkal, időben történt egyeztetést követően, ne lehetne év közben is beiktatni egy-egy hosszabb pihenési időszakot.

Illusztráció Forrás: Getty Images/iStockphoto/gpointstudio/

Igaz, ünnepek és munkaszüneti napok "természetes előforduiására" egy ideig várni kell, így időben későbbre tolódik az azokra való ráépítkezés lehetősége is. Az év eleje (január 1-je) után, egészen húsvétig nem lesz olyan időszak, amikor kevés szabadnap árán lehetne a pihenőnapok számát a többszörösére növelni.

A három nemzeti ünnepnapunk közül ugyanis idén az első, március 15-e, ezúttal vasárnapra esik.

Az év első, a szokottnál hosszabb pihenőideje a második negyedév elején lesz, mégpedig húsvét kapcsán. Április 10-e, nagypéntek pihenőnap, ahogy húsvétvasárnap után húsvét hétfő is, április 13-a. Ez tehát 4 egybefüggő napot jelent a pihenésre, plusz szabadság kivétele nélkül, bár akik ebben bővelkednek, négy szabadnap kivételével sokat pihenhetnek. Április 6-9-ét szabadnapra kérve (tehát négy napot felhasználva), az előtte való hétvégével együtt összesen 10 nap marad a kikapcsolódásra, ahogy április 14-17-e kivételével is.

Idén péntekre esik május 1-e, a munka ünnepe, amit ezúttal három napos hosszú hétvégével lehet ünnepelni. Hasonló lesz a helyzet Pünkösdkor is, melynek hétfője június 1-jére esik, azaz akkor majd szombattól-hétfőig tart a háromnapos kikapcsolódás lehetősége.

A legígéretesebb időszaka az évnek a kevés szabadnapból megvalósított hosszú pihenésre a második nemzeti ünnep napjához, augusztus 20-ához kapcsolódik.

2020-ban ez csütörtöki napra esik, és az előbb hivatkozott rendelet alapján, a péntek szabadnap lesz. Augusztus 21-ét a következő héten, augusztus 29-én, szombaton kell majd ledolgozni.

Így viszont, az augusztus 17-19-ig terjedő három napot szabadságra kérve, megtoldhatjuk az alapvetően négy napos hosszú hétvégét. E három napot kikérve (és megkapva), összesen kilenc napunk nyílik az egybefüggő pihenésre. Igaz, valószínűleg a legnagyobb kánikulában, aminek a napimádók bizonyosan örülnek majd, a hőséget nehezen viselők viszont kevésbé.

Illusztráció Forrás: Getty Images/iStockphoto/This content is subject to copyright./Rosshelen

Ez a kilenc nap egyébként jó alkalom lehet a feltöltődésre is, hiszen utána, az augusztus 24-ével kezdődő héten, az előbb említett munkanap-csere miatt, hat napot kell majd dolgozni.

A harmadik nemzeti ünnep, október 23-a napja, ezúttal péntekre esik, így három nap jut majd akkor az emlékezésre és az őszi megpihenésre.

Időben szorosan követi a napot november 1-je, Mindenszentek napja, de ez külön munkarendi változást vagy plusz szabadnapot nem eredményez, mivel vasárnapra esik.

December 12-e, szombat, a másik olyan nap, amikor nem szabad elfelejteni dolgozni menni, mégpedig azért, mert december 24-ét, csütörtököt kell akkor előre ledolgozni. December 24-e sokaknak már - persze nem a kiskereskedelmi dolgozóknak - pihenőnap lesz, értelemszerűen december 25-e, péntek is, december 26-a karáncsony és szombat, míg december 27-es vasárnap okán. 2020 utolsó hetében normál esetben december 28-31-ig, azaz hétfőtől csütörtökig kell dolgozni, míg 2021. január 1-je, péntek, a szokásos módon pihenőnap lesz. Így az új év majd rögtön egy háromnapos hosszú hétvégével indul.

Az év végi ünnepi időszakban természetesen szintén ott van egy három napos lehetőség arra, hogy jelentősen megnöveljük a pihenésre fordított időt.

Ez pedig a december 28-30-ig terjedő időszak szabadságra kivétele, amivel - augusztustól eltérően - 11 nap nyerhető egybefüggően.

Illusztráció Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Mohssen Assanimoghaddam

Már legalábbis azon szerencséseknek, akik december 31-én sem kell hogy dolgozzanak, vagy mert szabadnapot kérnek, vagy mert szabadnapot kapnak arra a napra. Mert ugyan csábító lenne a karácsony-szilveszter időszakát 2020 nagy nyerteseként kihozni a minél kevesebb szabadnappal minél hosszabb pihenést megvalósító versenyben, de itt hivatalosan négy napra van szükség a 11 nap eléréséhez, feltételezve, hogy december 24-ét előtte december 12-én valóban ledolgozzuk.

Igaz, a fenti felállásban négy szabadnappal nyert 11 nap szintén nem tekinthető rossz aránynak. Ha viszont szeretnénk előtte is egy kicsit hosszabban, szabadnap szempontjából gazdaságosan pihenni, a téli időszak ellentettjét, az augusztusi várható rekkenő hőséget ajánljuk, augusztus 20-a kapcsán, vagy ha van rá négy napunk, úgy a húsvét előtti vagy utáni napok megfontolását.