Az élelmiszerpazarlás megállításában segít ez az app

Too good to go
Too Good To Go app was launched in Krakow's DoubleTree by Hilton today, allows local food stores, cafes and restaurants to sign up and post the left-over meals that they have at the end of the day and the discounted price they want for them. Too Good To Go (TGTG) is world’s number 1 app for fighting food waste. On Wednesday, August 11, 2019, in Krakow, Poland. (Photo by Artur Widak/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Az Endomondo fitnesz mobilos applikáció sikeres alapítója, Mette Lykke egy véletlen folytán szerzett tudomást élelmiszerpazarlás felszámolásában segítő apptól, és annyira megtetszett neki, hogy nemcsak befektetett a dán cégbe, hanem pár hónap alatt a cég vezérigazgatója lett – összegzi a BBC.
Vágólapra másolva!

Lykke 2007-ben alapította meg az Endomondo fitnesz applikációt, aminek segítségévek mobilon lehetett követni a személyi fejlődést. 2008-ban a mobilos applikációkat gyűjtő Apple App Store-nak köszönhetően a program egyre elterjedtebb lett, 2015-ben már közel 20 millió felhasználója volt.

A programot később az amerikai sportruházat-óriás, az Under Armour vásárolta meg 85 millió dollárért (25,4 milliárd forintért).

Illusztráció Forrás: AFP/NurPhoto/Artur Widak

– nyilatkozta Mette, aki az eladáskor 33 évesen, két társalapítóval együtt multimilliomossá vált.

A 2016-ban öt fiatal dán vállalkozó indította el a Too Good To Go nevű alkalmazást, amiről Lykke egy koppenhágai buszon értesült elsőnek.

– mondta Lykke, aki később pénzt fektetett az alkalmazásba.

Illusztráció Forrás: AFP/Hans Lucas/Riccardo Milani

A program lényege, hogy a vendéglátóhelyek és üzletek a rendelkezésre álló maradék ételeket összegyűjtik és egy meghatározott intervallumban kedvezményes áron eladják az appot letöltőknek, akik jelzik igényüket az élelmiszercsomagra. Vagyis

a cég pénzt keres, és még az ételt sem kell kidobnia.

Lykke pár hónappal később már a Too Good To Go vezérigazgatójaként dolgozott. Felügyelete alatt a vállalkozás hamar növekedésnek indult, jelenleg 450 ember foglalkoztat és 13 európai országban – például Németországban, Svájcban és Lengyelországban – már elérhető a szolgáltatás, és hamarosan Svédországban is elindítják a programot.

Illusztráció Forrás: Ritzau Scanpix/AFP/Berlingske/Sofie Mathiassen

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint a világon felhasznált élelmiszerek harmadát kidobjuk.

A cégnek 15 hónapjába került, mire elérte az egymillió felhasználót, mára pedig több mint 18 millióan használják az alkalmazást – az egyik leggyorsabban növekvő alkalmazásként naponta 45 ezer új ügyfelet szerez. Ráadásul

több mint 30 ezer étteremmel és élelmiszerüzlettel van kapcsolatban.

Eddig körülbelül 25 millió adag ételt sikerült megmenteni attól, hogy a kukába kerüljön, de a cél az, hogy a következő öt évben legalább egymilliárd adag ételt mentsenek meg a kidobástól.