Az IMF vezetője jobban adóztatná a gazdagokat

Kristalina Georgieva, Krisztalina Georgieva a mostani Világbank elnöke, az IMF leendő elnöke
World bank Interim President and CEO Kristalina Georgieva speaks during the One Planet Summit at the UN headquaters in Nairobi, Kenya, on March 14, 2019. (Photo by Yasuyoshi CHIBA / AFP)
Vágólapra másolva!
Krisztalina Georgieva, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója szerint a gazdagok magasabb adója segíthetne a jövedelmi egyenlőtlenségek leküzdésében, mely számos társadalmi csoport viszonylatában fennáll, és így végső soron a szegénység mérséklődéséhez járulna hozzá.
Vágólapra másolva!

Az IMF vezetője - írja a Guardian - ennek kapcsán azt is kifejtette egy szakmai blogbejegyzésében, hogy a magasabb jövedelemadók bevezetése, részét kellene hogy képezze az egyenlőtlenségek mérséklését célzó irányelvek újragondolásának. Georgieva szerint az egyenlőtlenségek nem pusztán a tényleges jövedelmekben, hanem számos más viszonylatban megnyilvánulnak. Így például generációk, nők és férfiak között is. Ezek szerinte mind jelen vannak napjaink társadalmaiban, és növekvő tendenciát mutatnak.

A szervezet vezetője azt is írta, az egyenlőtlenségek elleni küzdelmet újra kell gondolni, és új alapokra helyezni, annak ellenére, hogy lehetséges reformok bevezetésének nyilvánvalóan lesznek politikai nehézségei.

Szerinte a progresszív adózás megteremtése a kulcs a hatékony fiskális politikáknak. Az IMF vezetője szerint, a jövedelmek elosztásával kapcsolatos kutatásaik igazolták azt, hogy a marginális adózás (a legmagasagbb sávban alkalmazott adókulcs) nincs lényegi hatással a gazdaság növekedésére, azaz nem kell tartani attól, hogy bevezetése fékezné a bővülést.

Kristalina Georgieva, az IMF vezetője felszólalása egy tavalyi konferencián (még világbanki elnökként) Forrás: AFP/Yasuyoshi Chiba

A jövedelmek egyenlőtlenségére vonatkozóan beszédes adat, hogy a világ 26 leggazdagabb magánszemélye - köztük az Amazon-alapító Jeff Bezos, a Facebook-vezér Mark Zuckerberg és mások - akkora összesített vagyonnal rendelkeznek, mint a világ 3,8 milliárd embere, akik a bolygó népességének szegényebb hányadát jelentik. Annak pedig, hogy a gazdagabbak adóztatásának lenne kézzelfogható hatása, egy friss Oxfam-jelentés mutatja.

Egy modellezés szerint egy globális 1 százalékos vagyonadó kivetése évente 418 milliárd dollár többletet keletkeztetne.

Ez a pénz (nagyjából 125 ezer milliárd forint) elég lenne arra, hogy minden, iskolába nem járó gyerek oktatásban részesüljön, és olyan egészségügyi megelőző intézkedéseket lehetne bevezetni, amivel nagyjából 3 millió haláleset lenne megelőzhető.

Az IMF vezetőjének álláspontja irányváltást jelenthet a szervezet működését eddig meghatározó paradigmákban.

Az 1990-es években ugyanis az IMF gyakorlatát alapvetően meghatározta az úgynevezett Washingtoni konszenzus. Ebben a szabadpiaci elvek elsőbbségét fogalmazták meg, melynek részeként a nagyobb arányú adócsökkentés hatékonyabb innovációhoz és végső soron, nagyobb növekedéshez vezethet. Az IMF ebben a felállásban a végső nemzetközi kapaszkodó funkcióját látta el, amely szerint a pénzügyi nehézségekkel küzdő országokat segítette kiegyensúlyozni megborulás esetén, és a gazdaság rendbe tételéhez szükséges ajánlásokat fogalmazott meg számukra.

Csakhogy az IMF időközben gyengébb gazdasági növekedési adatokkal szembesült, és azzal, hogy a vagyon jelentős része a világ népességének 0,1 százalékánál koncentrálódik, ahelyett, hogy az azt munkájukkal megteremtőkhöz kerülne.

A Washingtoni konszenzus felülvizsgálatánál, éveken át tartó kutatások és szakmai viták árán jutottak el oda, hogy az országok vagy az alacsonyabb mértékű egyenlőtlenségek, vagy a gyorsabb növekedés irányába mozdulnak el, de a kettő együtt nem működhet.

Illusztráció Forrás: Biosphoto/Jean-François Mutzig / Biosphoto/Jean-François Mutzig

Krisztalina Georgieva amellett foglal állást, hogy különösen a fejletlenebb országoknak kell növelniük szociális és jóléti kiadásaikat, beruházva az oktatásba, egészségügybe és hasonló területekbe. Szerinte a feltörekvő piacgazdaságoknak minden évben növelniük kell ezirányú költéseiket, és 2030-ra el kell érniük a GDP 4 százalékát.

Azt is közölte, az IMF egyedül nem lesz képes felszámolni az egyenlőtlenségeket, az csak nemzetközi, széleskörú összefogással sikerülhet, melyben a kormányok, kutatók, tudósok, civil szervezetek részvételére van szükség.