Miért lehet az arany 2020 legnagyobb nyertese?

arany, aranyrúd, illusztráció
Vágólapra másolva!
A tartós geopolitikai kockázatok, a gyengébb dollár, valamint a negatív reálkamatok kombinációja azt eredményezheti, hogy az arany 2020-ban is folytathatja a menetelését. Abban azonban már eltérnek az elemzői vélemények, hogy pontosan milyen kockázatok hajthatják a menedékeszköznek számító nemesfémet.
Vágólapra másolva!

Az arany ára hétéves csúcsra futott a napokban a közel-keleti feszültség eszkalálódásának következtében, miután az USA likvidálta Kászem Szulejmáni iráni tábornokot. Az ezt követő piaci bizonytalanság pedig arra ösztönözték a befektetőket, hogy olyan menedékeszközökbe tolják át a pénzüket, mint az arany vagy az állampapírok – írja a CNBC.

A geopolitikai feszültségek mellett azonban a makrogazdasági tényezők is támogatják az arany drágulását.

Ehhez jön még, hogy a korábbinál gyengébb amerikai dollár, illetve a tartós negatív kamatkörnyezetek szintén a ralinak adhatnak hátszelet.

A dollár esetében az a kulcs, hogy az aranyat nemzetközileg dollárban számolják el, vagyis a gyengébb dollár tipikusan felhajtja az arany árát. A negatív reálkamat (amikor az infláció magasabb, mint a nominális kamatszint) azt jelenti, hogy a hitelezők pénzt veszítenek a hitelnyújtással, vagyis nagyobb valószínűséggel parkoltatják a pénzüket a biztonságos aranyban.

Meddig tarthat a drágulás?

A nyersanyagpiaci stratégák szerint tehát a kérdés nem az, milyen irányba tart majd az arany, hanem az, hogy meddig drágulhat.

A UBS nyersanyagpiaci szakemberei, Joni Teves és James Malcolm úgy számolnak, hogy az idei évben az arany unciánkénti átlagára 1600 dollár körül alakul majd

– épp a fent említett tényezők miatt.

Közép-európai idő szerint szerda délelőtt az arany unciánkénti ára 1582 dollár körül mozgott.

A februári szállítású arany unciánkénti árfolyamának alakulása Forrás: Investing.com

A stratégák kiemelték, a termelői értékesítések rövidtávon visszafoghatják a dollárt a komolyabb emelkedéstől, de a UBS-nél nem számítanak arra, hogy a kereslet-kínálat dinamika elkaszálhatná a ralit – különösen akkor, ha a makrogazdasági tényezők tovább támogatják a nemesfémet.

Ezzel párhuzamosan Colin Hamilton, a BMO Capital Markets nyersanyagpiaci vezetője kedden jelezte,

január és február egyébként is tipikusan erős hónapok az arany piacán, ahogy a kínai holdújév kapcsán mutatkozó kereslet felhajtja az árfolyamot

– illetve a befektetők ilyenkor szokták átszervezni a portfólióikat.

Ehhez jönnek még a jegybankok, melyek aranyvásárlásai szintén a ralit erősítik. Különösen úgy, hogy a világon számos központi bank igyekszik leépíteni a dollárfüggőségét a devizatartalékok terén.

Fő az óvatosság

Mindazonáltal az elemzők szerint érdemes óvatosan kezelni az aranypiaci ralit, még akkor is, ha nagyon valószínű a további drágulás. Egyfelől épp az említett szezonális hatások adhatnak okot az elbizakodottságra, melyek kifutásával akár kellemetlen meglepetés is érheti a befektetőket.

Valószínűleg kitart még egy ideig az arany szárnyalása Forrás: Shutterstock

Másfelől a CNBC-nek nyilatkozó több elemző is figyelmeztetett, hogy a rali akkor állna stabil lábakon, ha a geopolitikai és a makrogazdasági kockázatok tartósan fennmaradnának. Látni kell azonban, hogy a Közel-Keleten kívül épp javul kockázatvállalási hangulat.

Következésképpen a legnagyobb kérdés az lehet, miként értékelik a globális befektetők az egyes geopolitikai és makrogazdasági problémákat.

Ha ugyanis ezeket izolált kérdésekként kezelik (esetleg csökkennének a feszültségek és a kockázatok), akkor egyáltalán nem biztos, hogy a következő hónapokban töretlen lesz az arany menetelése.