Vágólapra másolva!
Minden várakozást felülmúlva, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatai szerint 6,8 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom novemberben az előző havi 6,2 százalékos növekedés után, így a negyedik negyedévben gyorsulás látszik a kiskereskedelemben, ami erős támasza maradhat a GDP növekedés fenntartásához is.
Vágólapra másolva!

A kiskereskedelmi forgalom novemberi gyorsulását az októberi 11,6 százalékos bérnövekedés, illetve a közel 8,5 százalékos nettó reálbérnövekedés mellett a Fekete Péntek akciók is támogathatták - vélekedik Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője.

Naptárhatástól megtisztítva a növekedés 7,3 százalék volt, míg az előző hónaphoz képest 0,6 százalékkal nőttek az eladások.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 4,5, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 13, az üzemanyag-kiskereskedelemben 1,7 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 8,1 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 30 százalékkal emelkedett, folytatva az évek óta tartó bővülést.

Forrás: Shutterstock

A 2019. január–novemberi forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 6 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál.

2015 havi átlagához képest 28,2, 2010-hez képest pedig 41 százalékkal volt magasabb a kiskereskedelmi üzletek forgalma,

míg a vendéglátóhelyek volumene 2015. évi átlaghoz képest 39,7 százalékkal bővült tavaly októberig.

Tavaly a bérek kétszámjegyű növekedése miatt a reálbérek növekedése meghaladta a 7 százalékot, így folytatódott a kiskereskedelmi forgalom dinamikus növekedése, azonban ennek mértéke tavaly 6,1 százalékra lassulhatott, idén pedig 4,8 százalék lehet a Takarékbank várakozásai szerint. A kiskereskedelemnek további lökést adhat az új lakások tavalyi év végén és idén várható átadási hulláma, valamint a családvédelmi akcióterv is, amit támogat a történelmi csúcs közelébe emelkedő fogyasztói bizalom is.

Forrás: AFP/Cultura Creative/Sofie Delauw

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint nincs meglepetés a kiskereskedelemben, hiszen a forgalom régóta stabil - 6 százalék körüli - növekedést mutat.

- emeli ki az elemző. A kiskereskedelem bővülését, ezen belül a tartós fogyasztási cikkek iránti kereslet fokozódását szerinte a nettó reálbérek emelkedése és a foglalkoztatási mutatók javulása mellett a fogyasztási hiteleknél látható bővülés segíti.

Németh Dávid azt prognosztizálja, hogy 2019 egészében 6 százalék körüli növekedést érhet el a kiskereskedelem, amely az idén is emelkedő pályán marad. Majd hozzáteszi: Ugyan a minimálbér és a garantált bérminimum tavalyhoz hasonlóan az idén is 8-8 százalékkal nőtt, a nettó reálbéremelkedés 2-3 százalékponttal elmaradhat a tavalyi szinttől.