Elkészültek az első autók a Tesla kínai gyárában

A Tesla kínai gyára
Sanghaj, 2020. január 7. A Hszinhua kínai állami hírügynökség által közreadott kép Elon Muskról, a Tesla Motors és a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat vezérigazgatójáról (k) a Tesla-tulajdonosokkal a színpadon a sanghaji gyárban készített első Tesla Model 3-asok bemutatóján 2020. január 7-én. Musk szerint a Tesla egy tervezőközpontot is létrehoz majd Kínában. MTI/AP/Hszinhua/Ting Ting
Vágólapra másolva!
Az első 10 ügyfél megkapta azokat a Tesla Model 3-as autókat, amelyek már a vállalat kínai gyárában készültek. A 2 milliárd dollárból megépített Shanghai Gigafactory-ban - az alapkő letételétől az első jármű összeszereléséig - mindössze 357 nap telt el és ez rekordnak számít Kínában a külföldi autógyártók között.
Vágólapra másolva!

Elon Musk, a Tesla vezére az első elkészült Model 3-as bemutatóján beszélt Kínában, ahol a tőle megszokott extravagáns módon kezdte meg szereplését, hiszen egyből nekivetkőzött és táncmozdulatok közepette dobta le magáról a kabátját, hogy mindenki jól láthassa az alatta lévő pólót, rajta a Shanghai Gigafactory rajzával.

Elon Musk a sanghaji gyárban készített első Tesla Model 3-asok bemutatóján 2020. január 7-én. Musk szerint a Tesla egy tervezőközpontot is létrehoz majd Kínában. MTI/AP/Hszinhua/Ting Ting Forrás: MTI/AP/Hszinhua/Ting Ting

A Tesla részvényeivel továbbra is rekord közeli árfolyamon kereskednek annak köszönhetően, hogy a tavalyi utolsó negyedévben túlszárnyalták az új autók leszállításával kapcsolatos Wall Street-i várakozásokat.

Az erős árfolyamhoz szintén hozzájárult a kínai gyár pozitív debütálása és a Cybertruck előrendelési száma is.

A Shanghai Gigafactory megépítése 2019 januárjában kezdődött, a gyártás pedig októberben indult el. Kezdésnek 150 ezer Model 3-ast gyártanak majd évente, de az összes elkészített jármű számát, beleértve a Model Y-t, 250 ezerre szeretnék növelni.

Elon Musk, a Tesla Motors és a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat vezérigazgatója beszél a sanghaji gyárban Forrás: MTI/AP/Hszinhua/Ting Ting

A Model Y-t 2019 márciusában mutatta be a vállalat, az elektromos SUV gyártása pedig októberben kezdődött meg a vállalat fremonti gyárában, nyáron pedig már az első vásárlók meg is kaphatják az autót.