Betiltotta a Facebook a deepfake tartalmakat

facebook, tenyér
Bizonyos feltételek esetén, egy elhunyt profilja továbbra is aktív maradhat a Facebookon (illusztráció)
Vágólapra másolva!
Idén választások lesznek az Egyesült Államokban és a közösségi oldalak pedig egymás után jelentik be az új intézkedéseket, amelyeknek köszönhetően nehezebb lesz megtéveszteni a választókat. Egyre gyakrabban csapnak le a kamu hírekre, a Facebook pedig bejelentette, hogy betiltják a mesterséges intelligencia segítségével módosított, úgynevezett deepfake videókat.
Vágólapra másolva!

A deepfake a felnőtt filmek között vált népszerűvé tavaly és már akkor hatalmas vita robbant ki körülötte, hiszen rengeteg sztár és ismert személyiség személyiség fejét és testét másolták a mesterséges intelligencia segítségével pornófilmekbe. A Reddit mellett több másik platform és felnőtt filmekre szakosodott oldal is lecsapott ezekre a tartalmakra, azóta viszont már az élet más területén is megjelent ez a technológiai megoldás.

Egyre többször bukkannak fel az interneten politikusokról készült deepfake videók, amelyek már annyira profik, hogy igen nehéz megmondani a különbséget a valódi és a hamisítvány között.

Nagy a veszélye annak, hogy az ilyen videók terjesztésével komolyan befolyásolni lehet a választások végkimenetelét, ezért a Facebook közölte, hogy megkezdik ezeknek a tartalmak az eltávolítását a világ legnagyobb közösségi oldaláról.

A kaliforniai székhelyű vállalat arról számolt be, hogy a dezinformációk elleni fellépés keretében el fogják távolítani a félrevezető tartalmakat, a nyilvánvalóan paródia céljából készített videókra azonban nem vonatkozik majd ez a rendelkezés, és például a szórend megváltoztatásával, szavak kihagyásával járó hagyományos szerkesztés sem lesz tilalmas az új irányelvek értelmében.

A szigorításra részben azért volt szükség, mert a közösségi oldalon futótűzként terjedt Nancy Pelosiról, az amerikai képviselőház elnökéről egy videó, amelyről később kiderült, hogy deepfake, azaz hamisított videó volt. A Twitter szintén érintett volt a botrányban, sajtóértesülések szerint már ők is komolyan dolgoznak a szabálymódosításon és az esetleges tiltáson.