Csődhullámot hozhat 2020 az olajpiacon

Olajmező, olajkitermelő
MCKITTRICK, CA - MARCH 23: Pump jacks and wells are seen in an oil field on the Monterey Shale formation where gas and oil extraction using hydraulic fracturing, or fracking, is on the verge of a boom on March 23, 2014 near McKittrick, California. Critics of fracking in California cite concerns over water usage and possible chemical pollution of ground water sources as California farmers are forced to leave unprecedented expanses of fields fallow in one of the worst droughts in California history. Concerns also include the possibility of earthquakes triggered by the fracking process which injects water, sand and various chemicals under high pressure into the ground to break the rock to release oil and gas for extraction though a well. The 800-mile-long San Andreas Fault runs north and south on the western side of the Monterey Formation in the Central Valley and is thought to be the most dangerous fault in the nation. Proponents of the fracking boom saying that the expansion of petroleum extraction is good for the economy and security by developing more domestic energy sources and increasing gas and oil exports. David McNew/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Tovább fokozódhat a 2019-ben elkezdődött vállalati csődhullám az észak-amerikai olaj- és gázpiacon. Mindez pedig egy elemzés szerint komoly felfordulást okozhat az iparágban, ami a nyersanyagok árfolyamára is súlyos hatással lehet.
Vágólapra másolva!

A tavalyi évben rekord számban jelentettek csődöt az olaj- és gázvállalatok Észak-Amerikában, és lehetséges, hogy ez csupán a kezdet volt. A Hayes and Boones's energiaipari jogi cég elemzése szerint a tavalyi év első kilenc hónapjában összesen 50 energiavállalat jelentett csődöt, amiből 33 olaj- és gázvállalat volt. Ezzel szemben 2018 egészében mindössze 43 olaj- és gáztársaság ment csődbe.

Az év legnagyobb összeomlását egyértelműen az EP Energy adta, amely októberben jelentette be a csődöt, miután képtelen volt fizetni a nagyjából 5 milliárd dolláros adósságát.

Most pedig egyes szakértők azzal számolnak, hogy 2020-ban még súlyosabb lehet a bedőlési hullám az iparágban.

A probléma elsősorban abból fakad, hogy amikor legutóbb az USA-ban megindult a nagy palaolaj láz, számos vállalat komoly hiteleket vett föl annak érdekében, hogy finanszírozza a költséges kitermelést.

Ennek eredményeként az USA a világ legnagyobb olajkitermelője lett, napi közel 13 millió hordós kibocsátással.

Az olajár azonban csökkent, ami azt eredményezte, hogy számos kitermelőnél a költségek egyszerűen felemésztették a profitokat. Így pedig nem meglepő, hogy rekord számban kezdtek el tavaly fizetésképtelenséget jelenteni a cégek.

Súlyos csődhullám jöhet az észak-amerikai energiaszektorban Forrás: AFP / Biosphoto/Robert Valarcher

A legnagyobb bajban azok a kisebb kitermelők vannak, amelyek magas hozamú, kockázatosabb bóvlikötvényeket bocsátottak ki. Most pedig számos elemző arra számít, hogy 2020-ban csak még tovább fog romlani a helyzet.

Az sem könnyíti meg az energiacégek dolgát, hogy a kötvénypiacon egyre nagyobb teret nyernek az úgynevezett „zöldkötvények",

vagyis a megújuló energiában utazó vállalatok adósságai – tovább nehezítve az olajcégek hitelfelvételi lehetőségeit.

Mindent összevetve, jelenleg nagyjából 30-40 milliárd dollár értékű magas hozamú energiakötvény van veszélyben – mondta Michael Bradley, a Tudor, Pickering, Holt energiastratégája. Az ezek mögött álló vállalatok legjobb esélye a túlélésre a csődvédelem kérése, illetve az átszervezés lehet, ha szeretnének még talpon maradni egy következő olajárrobbanásig.

Összességében viszont pozitív hatásai is lehetnek a folyamatnak a szektorban.

A következő években ugyanis olyan konszolidációs folyamat indulhat be, amelynek eredményeként több komolyabb és nagyobb méretű összeolvadás valósulhat meg, melyek célja a valódi racionalizálás lehet az iparágban.