Kieshet a katából, ha nem rendezi év végi adótartozását

könyvelő, könyvelés, adó, laptop, mérleg, számok, papír, toll, táblázat
Vágólapra másolva!
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) rövid figyelemfelhívást tett közzé honlapján, mely elsősorban a katásokat érinti. A közlemény lényege, hogy azok a katások, akik 100 ezer forintot meghaladó összeggel tartoznak az adóhivatalnak, elvesztik az adóalanyiságukat, amennyiben nem rendezik a tartozást legkésőbb a határozat véglegessé válásáig.
Vágólapra másolva!

Ha a kisadózó vállalkozás tartozása december 31-én meghaladta a 100 ezer forintot, az adóhatóság határozattal megszünteti az adóalanyiságát - hívja fel a figyelmet honlapján az adóhivatal.

Amennyiben viszont a kisadózó megfizeti a teljes adótartozását a határozat véglegessé válásáig, akkor nem „esik ki" a katából.

A tartozás megfizetését jelenti, ha a kisadózó legkésőbb az adóalanyiság megszűnéséről rendelkező határozat véglegessé válásáig adótartozását minden adónemre vonatkozóan megfizeti (például átutalással, csekken, bankkártyával stb.).

A katás adóalanyiság megszűnését eredményezheti, ha a vállalkozó december 31-én 100 ezer forintnál magasabb összegű adótartozással rendelkezett Forrás: Shutterstock

Ha ezt nem tudja megtenni, akkor helyette az is érvényes az adóalanyiság megőrzéséhez, ha a katás vállalkozó

az adótartozás teljes összegére fizetési halasztást vagy részletfizetést kér, és azt az adóhatóság engedélyezi,

illetve ha az adótartozást az adóhatóság méltányosságból elengedte és az engedélyező határozat véglegessé vált.

Forrás: Nav.gov.hu