Nincs ok a pánikra, recesszióbiztos az amerikai gazdaság

Goldman Sachs
NEW YORK, NY - APRIL 15: The Goldman Sachs building is seen in lower Manhattan on April 15, 2016 in New York City. The New York-based investment bank is slashing costs with plans to cut upwards of $1 billion. As global markets continue to be rattled by the fall in energy prices and the easing of the Chinese economy, JPMorgan Chase, Bank of America and Wells Fargo announced on Thursday that their profits fell in the first quarter. At JPMorgan revenue fell 13 percent from a year earlier. Spencer Platt/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Néhány hónapja még mindenki azt próbálta megjósolni, mikor üt be az amerikai recesszió, és alapvetően pesszimista makrogazdasági hangulat uralkodott az elemzők körében. Mára viszont, úgy tűnik, megváltozott a hangulat. A Goldman Sacsh szerint ugyanis az amerikai gazdaság kellően be van biztosítva a recesszió ellen.
Vágólapra másolva!

A következő néhány évben valószínűtlen, hogy recesszióba forduljon az amerikai gazdaság – mondják a Goldman Sachs elemzői. Mi több, a bank szerint az USA megfelelően recesszióbiztos, pontosabban igen közel áll ehhez az állapothoz.

A bank alapvető megállapítása az, hogy az 1980-as években kezdődött gazdasági helyzet még mindig fennáll, és belátható időn belül nem is múlik el.

Ezt az időszakot szokás Nagy Mérséklődés (Great Moderation) névvel illetni az Egyesült Államokban, amely elsősorban az alacsony volatilitású piacokra, a fenntartható gazdasági növekedésre, valamint a nyomott inflációra vonatkozik. Ezt az időszakot csak a 2008-as válság tudta megtörni.

Mindazonáltal épp a 2008-as válság tapasztalata lehet az, amely óvatosságra intheti a piaci szereplőket. Sokan elég élénken emlékeznek ugyanis arra, hogy 2007-ben hatalmas optimizmus uralkodott a gazdaságban, majd néhány hónappal később beütött egy brutális válság.

Még jó ideig tarthatja magát az amerikai növekedés Forrás: Picture-Alliance/AFP/Frank Duenzl

A Goldman elemzői hangsúlyozták, noha vannak fennálló kockázatok, ezek egyike sem jelent reális recessziós veszélyt. Ilyen kockázat egyébként az olajpiaci sokkhatás, a túlfűtött infláció, valamint a pénzügyi egyensúlytalanság – idézi a CNBC Jan Hatziust, a Goldman közgazdászát.

Ezzel együtt az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktus, a világgazdaság gyengélkedése, valamint a brexitből adódó geopolitikai kockázatok szintén negatív nyomást helyezhetnek az amerikai gazdasági növekedésre.

A bank elemzőinek véleményét támasztja alá az is, hogy a New York-i Fed recessziós indikátora szerint a következő 12 hónapban mindössze 24,6 százalék esély van arra, hogy beüt a recesszió

– az indikátor tavaly februárban állt ezen a szinten.

Ezzel együtt a Goldman szerint több olyan kedvezőtlen ellenszél is eltűnt az amerikai gazdaságból, amely korábban recessziós fenyegetést jelentett. Kiemelték, az USA hangsúlyosan növelte az energiafüggetlenségét, a jegybank egyre érzékenyebben figyeli az inflációt, a pénzügyi rendszer pedig a válság után erősen leépítette a toxikus adósságállományait.

Optimista hangulatban indult az új év a Wall Streeten Forrás: Anadolu Agency/2017 Anadolu Agency/Volkan Furuncu

Vannak azonban olyan tényezők is, amelyek továbbra is komoly kockázatot jelentenek. A részvénypiacok már riasztóan drágák (túlárazottak), a vállalati adósságállományok pedig általában nőttek.

Érdemes azonban óvatosan kezelni a Goldman jóslatát, tekintve hogy a bank 2007-ben is optimista várakozásokat fogalmazott meg, majd nem sokkal később jött az összeomlás.

A pénzintézet 2007 végén még úgy számolt, hogy a következő évben kétszámjegyű növekedés jön az amerikai részvénypiacon, majd 2008-ban az S&P 500 index 37 százalékot zuhant, ami a legrosszabb teljesítmény volt 1931 óta.

Jól látszik azonban, hogy a hangulat egyre kedvezőbb az amerikai gazdaság állapotával kapcsolatban. A következő hónapokban pedig világosabban láthatjuk majd, pontosan milyen irányban mozdulnak el az események, és a kedvező tényezők vagy a kockázatok kerekednek felül.