A hullámzó olajár miatt beszakadt a szaúdi olajóriás nyeresége

economy politics Horizontal
A picture taken on May 10, 2016 shows over Shaybah, the base for Saudi Aramco's Natural Gas Liquids plant and oil production in the surrounding Shaybah field in Saudi Arabia's remote Empty quarter desert close to the United Arab Emirates, on May 10, 2016. Despite collapsed global oil prices, production is expanding at Shaybah, as it is in other units of the company at the centre of the kingdom's Vision 2030 drive for diversification away from oil. The Saudi government plans to sell less than five percent of the company in what officials say will be the world's largest-ever share offering, while transforming Saudi Aramco into "a global industrial conglomerate". By 2020 the company says it will have tripled its gas processing capacity from levels at the turn of the century. / AFP PHOTO / IAN TIMBERLAKE
Vágólapra másolva!
A Saudi Aramco olajóriás nyeresége 50 százalékkal csökkent az idei első félévben, ahogy a hatalmas olajpiaci volatilitás igen súlyosan hatott a szaúdi nagyvállalat eredményére is. Ezzel együtt a cég jelezte, nem függeszti föl az osztalékfizetését a részvényeseinek.
Vágólapra másolva!

A most közölt adatok szerint a Saudi Aramco idei első féléves nyeresége 23,2 milliárd dollárra csökkent, ami nagyjából a fele a tavaly ugyanekkor elért 46,9 milliárd dollárnak – írja a CNBC.

A vezető szaúdi állami olajcég (amely a világ legnagyobb olajvállalata is) ezzel együtt fenntartotta a második negyedéves, 18,75 milliárd dollárnyi osztalék kifizetését, és jelezte,

a harmadik negyedévben sem tervezi leállítani a részvényesek felé irányuló juttatást.

A második negyedéves osztalék egyébként jelentős növekedés volt a tavaly ugyanekkor kifizetett 13,4 milliárd dollárhoz képest.

Az olajpiaci felfordulás a Saudi Aramcót is elérte Forrás: AFP/Ian Timberlake

Mindezt úgy, hogy az első féléves szabad cash flow 21,1 milliárd dollárra csökkent az egy évvel ezelőtti 38 milliárd dollárról.

A vállalat beszakadó eredményei azonban nem meglepőek. tekintve, hogy a 2020-as év évtizedek óta nem látott sokkhatást jelentett az olajpiacon.

Nem csupán a nemzetközi olajkereslet szakadt be (részben a koronavírus-járvány miatt), de az olajár is hatalmas esést szenvedett el, általában is jelentősen megnehezítve a szektor szereplőinek helyzetét.

Mindazonáltal a mostani jelentés mérföldkőnek számított a Saudi Aramco történetében, mivel a társaság most először tartott sajtókonferenciát az eredmények közzététele mellett, mióta decemberben tőzsdére lépett. A cél az, hogy a vállalat növelje az átláthatóságot, és ezzel a cégbe vetett bizalmat is.

Vállalati trónfosztás

Az Aramco gyorsjelentése nem sokkal azt követően érkezett, hogy az olajóriást letaszították a trónjáról, és már nem ő a világ legnagyobb piaci értékkel bíró vállalata. Pénteken ugyanis az Apple 1840 milliárd dolláros piaci értékkel fejezte be a kereskedést.

A Saudi Aramco decemberben hivatalosan is a világ legnagyobb piaci értékkel bíró társasága volt, azonban a jelenlegi, 1760 milliárd dolláros értéke már csak a második helyre elég.

A jelentéssel párhuzamosan a Saudi Aramco elnök-vezérigazgatója, Amin Nasser jelezte, úgy vélik, a legnehezebb időszak már mögöttük van, és a menedzsment továbbra is optimista az olajpiaci kereslet jövőjével kapcsolatban.

Az elemzők szintén nem aggódnak túlságosan az Aramco jövője miatt.

Az iparági szakértők szerint ugyanis a társaság igen erősen felvértezte magát a piaci kilengések ellen.

Az alacsony termelési költségek és az igen erős cash flow tehát biztosítja a vállalat stabil és eredményes működését egy alacsony olajár által dominált környezetben is.