Miért negyedelik az Apple részvényeket?

TOPSHOTS Horizontal COMPUTER TECHNOLOGY
The newly renovated Apple Store at Fifth Avenue is pictured on September 19, 2019 in New York City. (Photo by Johannes EISELE / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Apple a harmadik negyedévben rekordnak számító 59,7 milliárd dolláros bevételről jelentett, vagyis a járvány sem volt komoly hatással a cég működésére annak ellenére sem, hogy egy ideig világszerte zárva voltak a boltjaik. Nem is csoda, hogy az Apple árfolyam egyből kilőtt a jelentést követően és ugyan azóta némiképp visszakorrigált, ám továbbra is 436 dollár fölött kereskednek a cég értékpapírjaival. Az Apple a magas árfolyam miatt úgy döntött, hogy augusztus 24-én negyedelni fogja a részvények árfolyamát. De mit is jelent ez pontosan és miért alkalmazzák ezt a vállalatok?
Vágólapra másolva!

Nemrég bejelentették, hogy az Apple igazgatósága elfogadta azt a döntést, amelynek értelmében negyedelni fogják a vállalat már piacra dobott részvényeinek árfolyamát. A kereskedés az új részvényszámmal és árfolyammal augusztus 31-én indul majd.

Vagyis, aki 24-én egy darab Apple részvénnyel rendelkezett, az 31-én a kereskedés kezdetekor már négy részvény tulajdonosa lesz. Természetesen ennek hatására az árfolyamot is el kell osztani majd néggyel, vagyis várhatóan valamivel 100 dollár fölött indul majd a kereskedés a cég értékpapírjaival.

Az Apple azzal indokolta a döntést, hogy a részvények jelenlegi magas árfolyama miatt nagyon korlátozott, hogy hányan juthatnak hozzá a cég értékpapírjaihoz.

A változtatással több kisbefektetőnek adnak lehetőséget arra, hogy részvényes legyen. A döntés hátterében azonban ennél bonyolultabb folyamatok vannak, hiszen a legtöbb bróker-platformon lehet törtrészvényt is venni.

Illusztráció Forrás: AFP/Johannes Eisele

A papírokat érintő döntés előtt azonban az Apple még osztalékot fizet augusztus 13-án, amely várhatóan részvényenként 82 dollárcent lesz és azok jutnak hozzá, akik augusztus 10-én rendelkeztek Apple papírokkal. Az Apple korábban már többször is hozzányúlt a részvei árfolyamához, legutóbb 2014-ben, akkor hetedelte, ezt megelőzően pedig 2004-ben, 2000-ben és 1987-ben egyszerűen megfelezte őket a cég.

A 2000-es évek elején a részvénytársaságok többsége ezzel módszerrel igyekezett alacsonyan tartani az árfolyamot, mivel akkoriban a cégek még nem tartották jónak, ha túlzottan elszállnak a papírok. Az Apple is igazodott ezekhez a trendekhez, így például kettéosztották a részvényeket, amikor az árfolyam elérte a 100 dollárt. 2005 után viszont komoly változás történt a vállalati felfogásban és már nem tartották fontosnak, hogy mesterségesen alacsonyan tartsák az árfolyamot.

Az Apple majdnem tíz évig tartotta magát ehhez, de 2014-ben, amikor az árfolyam elérte a 700 dollárt, mégis a hetedelés mellett döntöttek.

David Kass, a University of Maryland professzora szerint régebben az is a részvények átalakítása mellett szólt, hogy a befektetők fix megbízási díjat fizettek a brókereknek, ezek a díjak pedig általában 100 részvényenként voltak kiszabva, vagyis ha valaki például csak 10 részvényt vett, akkor is a 100 után járó megbízási díjat fizette ki.

Forrás: macrotrends.com

A befektetők egyenlőre pozitívan fogadták a hírt és úgy tűnik a többségük hisz abban, hogy az Apple árfolyama további növekedést mutat majd.

Az Apple lépése ráadásul komoly marketing fegyver is, hiszen ha kisbefektetőknek elérhető áron teszik hozzáférhetővé a részvényeket, akkor egyre többen ember tudja azokat megvásárolni, aki pedig részvényes, azt sokkal inkább érdekli a cég, annak termékei és teljesítménye. Az utóbbi két alkalommal, amikor alakítottak az Apple papírokon az árfolyam mindkét esetben kilőtt, tehát érdemes lehet hosszú távra befektetni a társaság részvényeibe.