Meddig tarthat még a techcégek szárnyalása a tőzsdén?

Web Summit 2019 - day 3 2019 Pedro Fiuza PHOTO Portugal Lisboa Lisbon Portuguese Europa EUROPE tech EVENT Web SUMMIT Web summit TECHNOLOGY CONFERENCE MICROSOFT logo
People pass by the Microsoft logo during the annual Web Summit technology conference in Lisbon, Portugal on November 6, 2019. (Photo by Pedro Fiúza/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Jim Cramer, a CNBC szakértője azt mondta, hogy a koronavírus-járvány miatti tőzsdei emelkedést nem szabad összehasonlítani a 90-es évek végi dotcom tech buborék megszűnésével.
Vágólapra másolva!

A 90-es évekkel szemben ugyanis a mostani nagy technológiai vállalatok – mint az Apple, az Amazon vagy a Microsoft – sikeresen helytállnak a mai piacokon.

Illusztráció Forrás: NurPhoto via AFP/Pedro Fiuza/NurPhoto/Pedro Fiuza

Cramer elmondta, hogy a Nasdaq 1999-es top húszas cégei közül egyik sem tartozik a mostani nyertes vállalatok közé. Ugyanakkor hangsúlyozta, vannak olyan fejlemények, amelyek akadályozhatják a vállalatok – mint a Facebook vagy a Netflix – további előretörését.

Az egyik ilyen kockázat az Egyesült Államok koronavírus-járványra adott reakciója,

ami arra ösztönözheti a befektetőket, hogy gazdaságilag érzékeny ágazatokba is befektessenek. Ráadásul számos nagy technológiai vállalat, például a Facebook vezérigazgatójának újabb kongresszusi meghallgatását tervezik a közeljövőben.

Az amerikai és kínai kormány közötti feszültség fokozódása további kockázatot jelent a techrészvényekre nézve.

Illusztráció Forrás: AFP/Johannes Eisele

Ha a Fehér Ház ellenlépéseket tesz Kínával szemben, akkor a techcégek egy része elveszíti értékesítési területének jelentős részét, ez különösebben az Apple-t érinti – összegezte Cramer.

A szakértő szerint a befektetőknek szem előtt kell tartaniuk az inflációt is, mert a koronavírusra reagálva több milliárd dolláros gazdasági ösztönző csomagot indítottak az USA-ban.

Továbbá a közelgő amerikai elnökválasztás is nagymértékben befolyásolhatja a technológiai vállalatok részvényének növekedését.

Cramer kifejtette, hogy a technológiai vállalatok kihívásai merőben különböznek a dotcom lufi kipukkanásához vezető eseményektől, így nem tart valószínűnek hasonló összeomlást, ugyanakkor a kormányzati szabályozás és a geopolitikai feszültségek által rejtett kockázatok valóban fennállnak.