Pluszforrás az élelmiszeriparnak

CSELEKVÉS HÉTKÖZNAPI férfiak munkában TÁRGY ÖLTÖZÉK védőruha üzem nyers hús húsfeldolgozó
Illusztráció.
Vágólapra másolva!
Mától nyújthatják be támogatási kérelmüket a hazai élelmiszer-feldolgozók, a kormány egyszeri támogatásából tevékenységük megerősítése mellett dolgozóik további foglalkoztatását biztosíthatják a cégek – mondta el a Magyar Nemzetnek Zsigó Róbert. Az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára szerint stratégiai jelentősége van annak, hogy egy ország képes-e biztosítani az önálló élelmiszer-ellátást.
Vágólapra másolva!

A kormány a gazdaságvédelmi akcióterv keretein belül 25 milliárd forintot különített el az agrárium számára. Ebből nyolcmilliárd forintot fordíthatunk az élelmiszeripar megsegítésére.

A támogatási kérelmeket június 29-től július 12-ig nyújthatják be az érintettek,

foglalkoztatottanként legfeljebb 125 ezer forintot kaphatnak a cégek. Fontos, hogy csak azok igényelhetik a pluszforrást, akik vállalják, hogy az év végéig megtartják a fő tevékenységüket.

Illusztráció Forrás: MTI/Nagy Lajos

A támogatás egy egyszeri hozzájárulás, ami a meglévő munkahelyek védelmét és a cégek talpra állítását szolgálja. Ebből az összegből a saját vállalkozásukat, tevékenységüket erősíthetik meg az üzemek, a dolgozóikat pedig tovább tudják foglalkoztatni.

Ugyanakkor a 250 fő feletti cégektől azt kéri az államtitkár, a támogatás tíz százalékának mértékéig kössenek adományozási szerződést a karitatív tanácsot alkotó szervezetekkel vagy a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel.

Zsigó Róbert kifejtette, hogy az állam stratégiai rangra emelte az élelmiszeripart, és elkészült az ágazat fejlesztési stratégiája, a 2010–2020-as fejlesztési ciklusban pedig hozzávetőlegesen 360 milliárd forintnyi forrás jutott el a feldolgozókhoz.

Illusztráció Forrás: MTI/Rosta Tibor

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal nemrég fejezte be Karanténkutatás elnevezésű felmérését, amiben a járvány okozta vásárlói szokásokat térképezték fel. Az államtitkár elmondta, nagyon fontos tanulság, hogy

felértékelődött a vásárlók körében a termékek tartóssága és csomagolása.

Szintén fontos megállapítása volt a kutatásnak, hogy alaposan visszaesett a vásárlások száma, a legtöbben heti egy alkalommal szerezték be a szükséges hozzávalókat. Sokan kezdtek el otthon főzni, a kosarakba így főként a sütés-főzés alapanyagai kerültek.

– tette hozzá Zsigó Róbert, hozzátéve, hogy a kezdeményezésnek köszönhetően országszerte 89 átvételi ponton lehetett leadni az adománynak szánt élelmiszert, az akció június 16-án zárult.