Jól vizsgázott a hazai távközlés az elmúlt hónapokban

Karas Monika NMHH Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság portré interjú
Karas Mónika az NMHH elnökasszonya
Vágólapra másolva!
Jól vizsgázott a hazai távközlés az elmúlt időszakban – emelte ki köszöntőjében Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke a győri Széchenyi István Egyetem által az 52. Távközlési Világnap alkalmából szervezett virtuális szimpóziumon vasárnap. Az NMHH elnöke köszönetet mondott a megnövekedett igényeket kiszolgáló szakembereknek, és megnevezte az idei Dr. Magyari Endre-díjasokat is – közölte az NMHH Kommunikációs Igazgatósága.
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint az idén az ünnepelt távközlés eszközei által létrehozott térbe került át a Távközlési Világnap méltatása. A győri Széchenyi István Egyetem által szervezett virtuális szimpóziumra készített szakmai előadások az intézmény YouTube-csatornáján érhetőek el.

Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke Fotó: Hirling Bálint - Origo

Karas Monika, az NMHH elnöke köszöntőjében kiemelte, az elmúlt hónapok azzal szembesítettek minket, hogy a hírközlési hálózatok nemcsak átszövik a többi ágazat működését, de a koronavírus kapcsán kialakult helyzetben a digitalizáció és a hálózatosodás többé nem vonzó alternatíva, hanem az egyetlen lehetséges megoldás.

Az internet valóban a mindennapok alaptevékenységéhez kell: a munkához, a tanuláshoz, a vásárláshoz és a szeretteinkkel való kapcsolattartáshoz.

Kitért a 2014-es mobilnethálózat kiépítésére, aminek eredményeképpen a hazai lefedettség jelenleg is Európa élvonalába tartozik, valamint az idei 5G kiépítéséhez szükséges frekvenciasávok értékesítésére, ami további lehetőséget kínál a fejlődésre.

Az NMHH elnöke köszönetet mondott minden szakembernek, akik az elmúlt hetekben, leállások nélkül, gördülékenyen üzemeltették a hazai távközlési infrastruktúrát, kiszolgálták a megnövekedett igényeket.

Karas Monika Fotó: Hirling Bálint - Origo

Bejelentette, hogy Dr. Magyari Endre-díjjal tünteti ki Czuczy Andrást, az NMHH frekvenciaengedélyezési osztályának vezetőjét és Schmideg Ivánt, a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület Infokommunikációs szakértői bizottságának tagját. Gratulált a szakembereknek és kifejezte sajnálatát, amiért a díjat nem adhatta át személyesen.

A NMHH elnöke a hírközlési piac fejlődéséért végzett kiemelkedő munka elismerésére 2015-ben alapította a Dr. Magyari Endre-díjat,

amit minden évben a Távközlési Világnap alkalmából ad át a kitüntetettnek. A díj névadója az 1900 és 1968 között élt Dr. Magyari Endre, a magyar rádiózás egyik elindítója, aki elsőként tervezett nagy teljesítményű rádiótelefon-adót, és nevéhez kötődik a "híradástechnika" szó meghonosítása is.

A virtuális szimpózium keretében az NMHH több szakemberének előadása is elérhető az egyetem YT-csatornáján május 17-től: Aranyosné Börcs Janka főigazgató az 5G-értékesítésről ad bővebb tájékoztatást, Bartolits István, a technológiaelemző főosztály vezetője a Covid-19 járvány távközlési piacra gyakorolt hatását elemzi.

A mobilhálózatok modernizációs lehetőségeit Kollár Péter, a frekvencia- és azonosítógazdálkodási főosztály munkatársa járja körbe,

Gyulai Balázs és Krausz József a rádiómonitoring osztály mérnökei a lakossági elektromágneses kitettség vizsgálatáról osztanak meg adatokat, végül Ritoók Zsigmond, az NMHH nyilvános szélessávmérő központjának vezetője mutatja be annak működését.

Illusztráció Forrás: MTI/Róka László

A távközlés nemzetközi világnapját 1969 óta rendezik meg világszerte a Nemzetközi Távközlési Egyesület (International Telecommunication Union, ITU) 1865-ös megalakulására emlékezve május 17-én. Magyarország az ITU alapító tagja.

Czuczy András, az NMHH frekvenciaengedélyezési osztályának vezetője, már az NMHH Magyar Postából kivált jogelődjének megalakításában is részt vett. Több évtizedes kiemelkedő munkáját a hírközlési szakmán túl a Sziget, a Balaton Sound, a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) világbajnoksága vagy a Forma1 szervezői is megismerhették, akik a tömegrendezvények lebonyolításához nélkülözhetetlen frekvenciák biztosításában számíthattak rá. Nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő pályája a szakemberek új nemzedékének is inspiráló példa – áll a közleményben.

Schmideg Iván, korábban a Hírközlési Felügyelet nemzetközi osztályvezetőjeként a társhatósággal és az uniós szervezetekkel való kapcsolattartásban végzett jelentős munkát.

Nyugdíjazása után külső tanácsadóként az NMHH-t és jogelődjét segítette szakértelmével a roamingszabályozásban és a digitális átállásban. Jelenleg a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület Infokommunikációs szakértői bizottságának aktív tagja. Páratlan, 65 éves pályafutása nem csak hosszát, de tartalmát és minőségét tekintve is példaként állhat a leendő és jelenlegi szakemberek előtt.