Az S&P szerint a koronavírus miatt recesszióba fordul a világgazdaság

pesti tőzsdén jelentősen visszaeső forgalom, brókercégek bezárása, budapesti értéktőzsde, tőzsde, Budacash, bróker, kereskedés, válság
Vágólapra másolva!
A hitelminősítő arra figyelmeztet, hogy a koronavírus pandémia világméretű válságot idézhet elő, hiszen gyakorlatilag minden gazdasági szereplőt érint, ráadásul Európában a neheze még csak most jön.
Vágólapra másolva!

Az S&P kiemeli, hogy a kínai gazdasági adatok szerint a járványnak sokkal súlyosabb gazdasági hatásai vannak, mint amit a szakértők előre jeleztek.

A stabilizáció már megkezdődött Kínában, Európa és az Egyesült Államok pedig hasonló intézkedéseket vezetett be, mint korábban tette azt Kína.

Az év első felében az S&P szerint rendkívül rossz helyzetben lesz a világgazdaság, majd az év vége felé, ha minden jól megy, elkezdődnek rendeződni a dolgok. Ugyan Ázsiában lassulóban van a vírus terjedése, a gazdasági adatok azt mutatják, hogy regionális szinten sokkal negatívabb volt a hatása, mint amire a legtöbben számítottak.

Illusztráció Fotó: Mudra László [origo]

Később az S&P egy másik közleményt is kiadott, amelyben arról írnak, hogy az Egyesült Államokban recesszió lesz, de az is lehet, hogy az ország már most belépett ebbe a fázisba.

Az amerikai GDP az első negyedévben 1 százalékkal csökken, míg a másodikban már 6 százalékos zuhanásra számítanak.

Mindennek oka az úgynevezett social distancing, vagyis az, hogy a járvány miatt az emberek kevesebbet költenek, gyakorlatilag senki sem utazik és drámaian esett az olaj ára, ami különösen az energetikai szektor egészére negatív hatással van.