Hatalmasat buktak a technológiai titánok

TOPSHOTS Horizontal COMPUTER TECHNOLOGY SMARTPHONE
A man takes a picture with a new iPhone 11 inside the newly renovated Apple Store at Fifth Avenue on September 19, 2019 in New York City. (Photo by Johannes EISELE / AFP)
Vágólapra másolva!
Hétfőig több mint ezer milliárd dollárt veszítettek a piaci értékükből a legnagyobb amerikai technológiai vállalatok a februári csúcsaikhoz képest. Ezzel már csak két cég tudta tartani az ezermilliárd dolláros álomhatár fölötti értéket.
Vágólapra másolva!

Ahogy fokozódott a tőzsdei eladási hullám, a nagy amerikai technológiai cégeket is elérték a zuhanások. Az elmúlt időszakban az úgynevezett MAGA részvények (Microsost, Apple, Amazon, a Google mögött álló Alphabet) pedig különösen látványos mélyrepüléseket hoztak össze – derül ki a CNBC elemzéséből.

A technológiai titánok ugyanis hétfőig 1300 milliárd dollárt vesztettek a piaci értékükből a februári csúcsaikhoz képest.

A legnagyobb pofont a Microsoft kapta, ahogy durván 405 milliárd dollárt bukott el. Az Apple 371,8 milliárd dollárt, az Alphabet 311 milliárdot, míg az Amazon 239,4 milliárdot veszített az értékéből. A szakadások következtében hétfőre már csak két vállalat, az Apple és a Microsoft tudta tartani az ezer milliárd dolláros álomhatár fölötti szintet.

A koronavírus-járvány kitörése tehát megroppantotta az amerikai tőzsdei erőviszonyokat is. Ahogy a Dow Jones és az S&P 500 indexek egyaránt medvepiaci tartományba süllyedtek (legalább 20 százalékot buktak a legutóbbi csúcsaikhoz képest), hatalmas veszteségeket könyveltek el azok az óriások is, melyek korábban a tőzsdei növekedések motorját adták.

Már csak két amerikai technológiai óriás tudja tartani az ezer milliárd dollár fölötti értéket Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Matthias Balk

Az elmúlt hónapban például az Amazon relatíve felülteljesítő volt, mivel „mindössze" 20,8 százalékot gyengült a részvénye.

Az Apple 25,4 százalékot, a Microsoft 26,9 százalékot, míg az Alphabet 29,3 százalékot esett. Hétfőn már mind a négy részvény medvepiaci tartományban forgott.

A Microsoft egyébként február 10-én érte el a mindenkori (és legutóbbi) csúcsát, míg az Apple február 12-én, az Amazon és az Alphabet pedig február 19-én ért föl a csúcsra.

Szombaton az Apple bejelentette, hogy március 27-ig minden Kínán kívüli boltját bezárja, hogy csökkentse a vírus terjedésének esélyeit. Ezt megelőzően viszont a cég már február 17-én jelezte, hogy valószínűleg nem fogja tudni hozni a korábbi, negyedéves várakozását, köszönhetően a világszerte gyengébb iPhone kínálatnak, illetve a Kínában mutatkozó vérszegény keresletnek. Az Apple részvénye hétfőn 12,8 százalékot esett.

A komoly zuhanások ellenére is igaz azonban, hogy az említett négy részvény még mindig felülteljesítő az S&P 500 index egészével szemben,

és ez igaz a múlt hét, illetve az elmúlt hónap egészére is.