Adómentes a katasztrófahelyzetben adott segítség

koronavírus, járvány, vírus, védőfelszerelés, fertőtlenítés, utca, Budapest, utcai fertőtlenítés
Vágólapra másolva!
Cégek, szervezetek és a magánszemélyek egyaránt tanácstalanok a koronavírus válságban, többek között azért is, hogy milyen rendelkezések vonatkoznak ilyen rendkívül helyzetben a közteherviselésre. Az Adózóna.hu átnézte a jogszabályokat.
Vágólapra másolva!

Az eddig példa nélküli világjárvány megfékezésével összefüggő rendkívüli helyzet kezelésére szolgáló segélyekre, támogatásokra, kedvezményekre az adótörvények jelenleg nem tartalmaznak kifejezett rendelkezéseket, bár remélhető, hogy a Pénzügyminisztérium kidolgozás alatt álló gazdaságvédelmi intézkedései kiterjednek majd az adószabályozásra is.

A jelenlegi törvényi keretek közt a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény 28/A paragrafusa vehető figyelembe, mely kimondja, hogy

a katasztrófahelyzetben adott, illetve kapott segítséghez fűződően teljes a köztehermentesség.

A rendelkezés szerint katasztrófahelyzet esetén a vállalkozók által ellenszolgáltatás nélkül, a katasztrófa-helyzet következményeinek elhárítása, mérséklése céljából végzett tevékenység köztehermentes, ahogy a katasztrófahelyzetben levőknek nyújtott vagyoni előny is.

A katasztrófahelyzetben nyújtott segítség adómentes mind a segítséget nyújtó cég, mind a segítséget kapó magánszemély számára Fotó: Csudai Sándor - Origo

Vagyis, az a vállalkozás, amely ilyen helyzetben segítséget nyújt – eszközeit erre használja, a készleteiből termékeket ad át, szolgáltatást nyújt – adóalap-növelés nélkül teheti mindezt, így

nem kell utána társasági adót fizetnie, illetve nem terheli személyi jövedelemadó, szociális hozzájárulási adó, iparűzési adó fizetési kötelezettség sem.

Annak pedig, aki kapja az ingyenes vagy kedvezményes juttatást, szintén nem keletkezik szja- és járulék fizetési kötelezettsége.

Az Adózóna.hu szerint a katasztrófa stabilitási törvény szerinti definíciója megfelel a koronavírus terjedése következtében előállt helyzetnek is, így alkalmazható rá a rendelkezés, de az érintetteknek célszerű érdeklődniük a Pénzügyminisztériumnál vagy a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) is.

Forrás és további részletek: Adozona.hu