Márciustól drágulhatnak a változó kamatozású lakáshitelek

Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel, illusztráció
Vágólapra másolva!
Február 26-án 0,75 százalékra emelkedett a 12 havi BUBOR, ami sok százezer lakáshiteles havi törlesztőjét emelheti meg 1-2 ezer forinttal, mivel a változó kamatozású hitelek kamatának megállapításakor gyakran ezt tekintik referenciának – hívja fel a figyelmet a Bankmonitor.hu.
Vágólapra másolva!

A szakportál közleményében ismerteti: a februárban folyósított 1 éves kamatperiódusú lakáshitelekre érvényes 12 havi BUBOR értéke 0,37 százalék volt, ami egy húsz évre felvett,

10 millió forint összegű kölcsön esetében körülbelül 54.500 forintos induló havi törlesztőrészletet eredményezett.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Márciustól egy ugyanilyen új hitelnek csaknem 2 ezerforinttal magasabb lesz a havi törlesztője, ami a teljes visszafizetést tekintve több mint 450 ezer forintos drágulást jelent.

Egyelőre még várat magára a zöldfordulat a hazai lakáspiacon

Még mindig többségben vannak az eladott lakásoknál, családi házaknál, nyaralóknál az energiafaló ingatlanok - derül ki az ingatlan.com legfrissebb összeállításából, amely a saját és a Lechner Tudásközpont adatai alapján megnézte a tavaly eladott lakó- és szállásjellegű ingatlanok energetikai besorolását.

A referenciakamat változása a jelenleg változó kamatozású hitellel rendelkezőket is érinti. Például egy 2018 márciusában felvett 10 millió forintos, 1 éves kamatperiódusú, húsz év futamidejű lakáshitel legkedvezőbb induló havi törlesztője 51.500 forint volt, ami 2019 márciusában az akkori kamatemelkedés miatt 53.400 forintra emelkedett, a mostani hatására pedig akár 54.500 forint fölé is mehet.

A két kamatemelkedés a teljes visszafizetésben akár 663 ezer forintos drágulást is eredményezhet.