Az Amazon-vezér 4 milliárd dollárnyi részvényt adott el az utóbbi napokban

Jeff Bezos, Amazon, Blue Origin
Amazon and Blue Origin founder Jeff Bezos provides the keynote address at the Air Force Association's Annual Air, Space & Cyber Conference in Oxen Hill, MD, on September 19, 2018. (Photo by Jim WATSON / AFP)
Vágólapra másolva!
Jeff Bezos, az Amazon e-kereskedelmi vállalat alapítója és vezérigazgatója az elmúlt 11 napban közel 4,1 milliárd dollárnyi részvényét értékesítette – írja a CNBC.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) bejelentése szerint Bezos 1,8 milliárd dollárnyi részvényt adott el január 31 és február 3-a között, múlt hét kedden 1,65 milliárd dollár értékű, valamint pénteken 579,8 millió dollár értékű részvényt értékesített.

Jeff Bezos Forrás: AFP/Jim Watson

Az ügyleteket az előzetesen megtervezett 10b5-1 kereskedelmi terv részeként hajtották végre, a beadványok szerint.

Bezos az elmúlt években felgyorsította papírjai tőzsdei értékesítését: tavaly augusztusban 2,8 milliárd dollár értékű részvénytől szabadult meg. A vezérigazgató 2016-ban és 2017-ben is nagy mennyiségű részvényt értékesített.

15 ezer új munkahelyet akar létrehozni az Amazon

A cég drasztikusan bővíti jelenlétét szülővárosában, Seattle-ben. Bellevue-ban 15 ezer fővel növelik az alkalmazottak számát, a városrészben jelenleg 2 ezren dolgoznak az Amazonnak - összegzi a Business Insider. Az új munkahelyek számos divízió között oszlanak majd meg, ideértve az Amazon Web Services szolgáltatást és a Project Kuipert, a vállalat internetes műholdas kezdeményezését is - nyilatkozta a cég szóvivője.

Korábban már jelezte, hogy

évente egymilliárd dollár értékű Amazon-részvényt ad el űrkutató vállalatának, a Blue Originnek a finanszírozására,

valamint tőkét különített el a Day One Fund alapítvány számára, amit 2018 szeptemberében hoztak létre azért, hogy az alacsony jövedelmű közösségekben támogassák az oktatást és felszámolják a hajléktalanságot. Tavaly novemberben az alapítvány 98,5 millió dollárt ítélt oda 32 csoportnak.