Felfele korrigálták az amerikai GDP harmadik negyedéves növekedési adatát

US dollar, amerikai dollár, pénz, papírpénz, érme
Photo Illustration of American money, USD currency, dollars and cents coins laying on banknotes, dollar bills on a white surface on 8 January 2020 in Amsterdam, Netherlands. (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
A végleges adatok alapján az előzetes becslésnél 0,3 százalékponttal nagyobb, 33,4 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben az Egyesült Államok bruttó hazai terméke a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Economic Analysis jelentése alapján.
Vágólapra másolva!

A harmadik negyedévben a Bureau of Economic Analysis (BEA) harmadik, végleges kalkulációja szerint

33,4 százalékkal nőtt évesítve a bruttó hazai termék (GDP) az Egyesült Államokban.

A BEA első és második becslése alapján 33,1 százalék volt a harmadik negyedévi évesített GDP-növekedés.

A harmadik negyedévre vonatkozó növekedési számítást elsősorban a lakossági fogyasztás és a nem lakáscélú tárgyi kiadásoknak a vártnál nagyobb növekedése miatt kellett feljebb korrigálni a második becsléshez képest.

Negatív korrekciós tényezőként lépett fel viszont a második becslésben figyelembe vettnél kisebb exportvolumen.

Illusztráció Forrás: AFP/NurPhoto/Nicolas Economou

A lakossági kiadásokon belül a legnagyobb mértékben az élelmiszerekre, a lakhatóságra és az egészségügyi szolgáltatásokra fordított kiadások járultak hozzá a legnagyobb mértékben a GDP-növekedéshez. Az árucikkekre fordított lakossági kiadásokon belül a ruházati cikkek és a gépjárművek vezették a listát.

A második negyedévben évesítve 31,4 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék az Egyesült Államokban a tavaszi járványvédelmi zárlat következményei miatt.

Az Egyesült Államok gazdaságának a harmadik negyedévben elért 33,4 százalékos évesített növekedési üteme a valaha regisztrált legmagasabb érték, csakúgy, mint a második negyedévi 31,4 százalékos csökkenés.