Szárnyra kapott Európa legnagyobb bankja

bank logok
--FILE--A view of a branch of HSBC in Ji'nan city, east China's Shandong province, 12 May 2016. A partnership including global bank HSBC launched a UK-China development and investment hub focused on fostering smart cities. The banking giant teamed up with the China Centre for Urban Development and engineering firm Arup Group in the initiative. The UK-China Smart City initiative will allow private companies to work with the Chinese government on challenges stemming from rapidly growing cities around the country. In a previous study by Arup researchers determined that the global smart cities market could grow to $408 billion by the year 2020. And China's economy was identified as a major driver of growth in the global smart cities market.
Vágólapra másolva!
Több mint 50 százalékot emelkedett az elmúlt hetekben az HSBC árfolyama. A legnagyobb európai bank részvénye egy jelentős fordulat után hatalmasat szárnyalt a szeptemberben elért mélypontját követően.
Vágólapra másolva!

Nagyot fordult a kocka a legnagyobb brit és európai banknak számító HSBC életében. A vállalat ugyanis idén komoly gazdasági és szabályozói nyomás alatt volt Európában és Ázsiában, ami lehúzta a részvényárfolyamát is – írja a BBC.

Ennek eredményeként szeptemberben 25 éves mélypontra süllyedt a vállalat árfolyama, majd a következő időszakban jelentősen emelkedni kezdett a papír

– Hongkongban 50, Londonban pedig 48 százalékot.

A HSBC részvénye ezzel együtt is jelentős mínuszban van még az év eleji árfolyamokhoz viszonyítva.

A HSBC árfolyamának idei alakulása a londoni tőzsdén Forrás: Investing.com

A szeptemberi mélypont után a bank októberben közzétette a harmadik negyedéves gyorsjelentését, amelyből kiderült, hogy a cég a vártnál jobb eredményt ért el, köszönhetően a költségcsökkentéseknek. Noha az ázsiai üzletág nyeresége 46 százalékot csökkent, az adózás előtti 3,2 milliárd dolláros nyereség arra utal, hogy a vállalat teljesítménye tartotta magát az ellenszélben is.

A múlt hónapban pedig azért izmosodott az HSBC papírja, mert a befektetőket optimizmussal töltötte el, hogy a társaság hamarosan újra osztalékot fizethet.

A háttérben azonban igen fájdalmas költségcsökkentések állnak, és az HSBC vezérigazgatója, Noel Quinn szerint fel is gyorsulhat az idén elkezdett folyamat – ami összesen mintegy 35 000 álláshely megszüntetését is magában foglalja.