Mit érdemes tudni a magán egészségbiztosításról?

Vágólapra másolva!
Sokszor hallani azt a mondást, hogy nincs fontosabb dolog az egészségnél. Erre sajnos rendszerint csak akkor jön rá az ember, amikor már megtörtént a baj, és orvoshoz kell fordulni, vagy súlyosabb esetben egy hosszadalmas kórházi kezelés válik szükségessé.  A leterhelt állami egészségügyben pedig hosszú várakozási időkre, és bizony gyakran a fáradtságtól ingerlékeny személyzetre is számítanunk kell. Pedig ilyenkor, amikor a legkiszolgáltatottabb helyzetben vagyunk, minden perc, és minden elejtett kedves mondat rettentően sokat tud számítani.
Vágólapra másolva!

Állami-, vagy magánkórház?

Amikor egy viszontagságos tortúra után felépülünk, bizony eljátszunk a gondolattal, hogy milyen jó lett volna, ha inkább magán egészségügyi intézménybe, vagy magánkórházba megyünk.

Ugyanakkor, elnézve a horribilis árakat, gyakran csak legyintünk, hogy ez számunkra elérhetetlen, hiszen egy-egy vizsgálat akár több tíz-, vagy százezer forintba is kerülhet.

Pedig mindez elérhető egy jól kiválasztott magán egészségbiztosítással, ami már havi pár ezer forint ráfordítással olyan többletszolgáltatásokat tesz elérhetővé az állami rendszerhez képest, ami rendkívül gyors, és jóval emberibb.

Forrás: Zaiets Roman/Zaiets Roman

Mikor lehet jó ötlet az egészségbiztosítás?

Hazánkban a vezető halálokok között első helyen szerepelnek a különböző szív-, és érrendszeri betegségek, köztük a stroke és a szívinfarktus.

A második leggyakoribb halálok a daganatos betegségekkel függ össze, emellett pedig rendkívül sokan hunynak el emésztőrendszeri betegségekben is.

Fontos, hogy megelőzzük a betegségeket

Ahhoz, hogy az esetleges súlyos problémák esélyét minimálisra csökkentsük, elengedhetetlen a megfelelő prevenció, vagyis a megelőzés.

A magán egészségbiztosításban olyan biztosítási csomagokat is megtalálhatunk, amelyek birtokában évente egyszer ingyenesen elvégeznek rajtunk preventív jellegű szűrővizsgálatokat, ahol ki lehet deríteni, és időben “el lehet csípni” akár egy kezdődő rákos elburjánzást is.

Jó megoldás, ha el akarjuk kerülni a hosszú várólistát

A KSH adatai alapján, 2019-ben átlagosan 128(!) napot kellett várni egy térdprotézis műtétre, a csípőprotézisre 94 napot, a gerincműtétre pedig mintegy 63 napot. Habár érdemes megjegyezni, hogy a várakozási idő Magyarországon területenként meglehetősen eltérő lehet, a számok mégis sokat mondanak.

A hosszú várakozási idő pedig nemcsak a mindennapi életet, és a munkát nehezíti meg; de a későbbi teljes felépüléshez szükséges időt is jelentősen elnyújthatja.

Konzultáció

Előfordulhat, hogy sejthetően nincs komoly problémánk, azonban az internet helyett szeretnénk megbízható szakorvosi véleményt kérni, hogy megnyugodjunk egy-egy vélt, vagy valós betegséggel kapcsolatban.

Az ún. szolgáltatásfinanszírozó, vagy másnéven magánorvosi egészségbiztosítás hatalmas előnye, hogy rendszerint 0-24 órában rendelkezésünkre áll egy olyan call-center szolgáltatás, amit tárcsázva azonnali felvilágosítást kérhetünk, hogy a panaszok tükrében merre induljunk el, és jellemzően pár nap leforgása alatt már időpontot is biztosítanak számunkra a kapcsolódó magánrendelésre. Így a Google helyett egy megbízható szakembertől juthatunk hozzá a gyógyuláshoz szükséges információkhoz.

Többféle szakellátást, és képalkotó diagnosztikai vizsgálatokat is igénybe vehetünk

A szolgáltatásfinanszírozó biztosítás keretében, általában évi 2-3 alkalommal igénybe vehetünk olyan képalkotó diagnosztikai eljárásokat is, mint például a CT, MRI - anélkül, hogy ezért külön fizetni kellene.

Ráadásul akár 25-30-féle különböző szakellátást is el lehet érni, legyen szó akár urológiai-, endokrinológiai-, vagy más jellegű vizsgálatokról.

Forrás: pixabay

Milyen betegségek esetén nyújthat segítséget egy magán egészségbiztosítás?

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy mik azok a konkrét esetek, amikor az egészségbiztosítás hasznos lehet.

A járóbeteg-ellátást a magánszektorban is igénybe lehet venni. Azonban mindezt sokkal gyorsabban, és magasabb színvonalon érhetjük el, mintha az állami egészségügyi intézményeket választanánk.

A szolgáltatásokat olyan problémák esetén is igénybe vehetjük, mint például:

  • bőrgyógyászati
  • allergológiai (ételérzékenység-, intolerancia-vizsgálat is)
  • öröklődő, genetikai betegségek.

Ugyanakkor, amennyiben sürgősségi ellátásra szorulunk, mentőt kell hívni - erre ugyanis nem terjed ki a magán egészségbiztosítás.

Súlyos betegség esetén akár fekvőbeteg-ellátást is kaphatunk

Ahogy említettük, sajnos hazánkban a daganatos megbetegedések, és a szív-és érrendszeri betegségek a vezető halálokok között szerepelnek.

Sok esetben szó szerint az életünk múlhat azon, hogy hol és mikor végzik a gyógykezelést, mennyire felszerelt a kórház, vagy mennyire felkészültek a szakemberek.

Sajnos több olyan kezelés létezik, ami itthon még a magánkórházakban sem elérhető, a külföldi gyógykezelés ára pedig átszámítva akár több tízmillió forint is lehet.

Amennyiben a családunkban előfordult már daganatos megbetegedés, vagy valami okból kifolyólag nagy az esélye annak, hogy komoly egészségügyi probléma adódhat, választhatunk olyan biztosítási formát is, ami fedezi a külföldi gyógykezeléseket. Így a lehető legjobb külföldi specialistákhoz kerülhetünk.

A legmodernebb környezet és szakemberek mellett pedig a biztosító azt is finanszírozza, hogy ebben a testileg és lelkileg egyaránt terhelt időszakban egy kísérő személy is mellettünk legyen végig a külföldi kezelések során.

Hogyan működik az egészségbiztosítási rendszer, és mennyibe kerül?

Az egészségbiztosításokat tekintve három különböző kategória érhető el:

  • az összegfinanszírozó biztosítások
  • a szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítás
  • valamint a külföldi gyógykezelés.

Az összegfinanszírozó biztosításokat utólag fizeti a biztosító, vagyis nekünk kell kifizetni a vizsgálatokat, kezeléseket, amelyeket a biztosító utólag térít meg számunkra. Például, ha kórházba kerülünk, a bent töltött napok után a szerződésben foglalt napi térítési díjat fogjuk megkapni.

A szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítás a fent említett szolgáltatásokat foglalja magába, vagyis gyakorlatilag széleskörű egészségügyi ellátásokat finanszíroz akár magánkórházakban is. Ilyen intézmények többek között a népszerű Dr. Rose, a Duna Medical, vagy a Da Vinci Magánklinika, Pécsett. A biztosító telefonközpontja pedig éjjel-nappal a rendelkezésünkre áll a lehető leggyorsabb időpont-egyeztetés érdekében.

A külföldi gyógykezelés során a biztosító lebonyolítja az adott megbetegedéssel kapcsolatos gyógykezelést úgy, hogy a beteg a lehető legjobb ellátásban részesüljön egy külföldi, speciális magánklinikán.

A konstrukciók ára nagyban függ attól, hogy milyen szolgáltatási csomagot választunk, de általánosságban elmondható, hogy havonta 8-25 ezer forint közötti összeggel érdemes számolni.

Azzal kapcsolatban, hogy melyik a számunkra leginkább megfelelő csomag, érdemes kikérni egy független szakértő véleményét is. Egy megbízható egészségbiztosítási tanácsadó az igényeink alapján, díjmentesen segít eligazodni a lehetséges megoldások között.

Összegzés

Sajnos bárkivel, bármikor előfordulhat egy baleset, sérülés vagy betegség. Ilyenkor pedig, a felépülés mellett arra is gondolnunk kell, hogy mekkora kiadással jár, ha szeretnénk gyorsan, jobb körülmények között gyógyulni.

Ebben az esetben ugyanis egy-egy vizsgálat ára akár több százezer forint is lehet, ami a legtöbb ember számára hatalmas többletköltség.

Azonban, például az összegfinanszírozó konstrukcióval havonta, egy fix díjat fizetve jogosultak vagyunk igénybe venni a magán egészségbiztosítási ellátás előnyeit.

Leginkább tehát úgy érdemes gondolni az egészségbiztosításra, mint egy hosszú távú befektetésre. A legszerencsésebb esetben soha nem lesz rá szükségünk, azonban megnyugtató a tudat, hogy bármikor profi szakemberek állnak rendelkezésünkre és azonnal jó kezekben tudhatjuk legdrágább kincsünket, az egészséget.