Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Ezért fizet egy ismert energiaital gyártója egy thai kacsatenyésztő családjának

Energy drink cans "White Background Blue Color Image Drink Energy Drink Freshness Horizontal Studio Shot White open can" OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Energy drink cans.
Vágólapra másolva!
A Red Bull vállalata tavaly 7,5 milliárd doboz italt adott el, vagyis majdnem minden földi lakosra jutott egy doboz energiaital. A növekedés Indiában, Brazíliában és Afrikában volt a legnagyobb. A nyereségből összesen 550 millió eurót fizet ki idén a cég osztalékként, adta hírül a The Guardian. 
Vágólapra másolva!

Az osztalékfizetésnél a kedvezményezettek között van egy thaiföldi kacsatenyésztő családja, aki annak idején 1976-ban feltalálta a mára világhírűvé lett energiaitalt.

Az italt a thai családfő eredetileg a másnaposság elmulasztására használta.

Bár Chaleo Yoovidhya 2012 elhunyt, a cég a családnak továbbra is fizeti az osztalékot. Ez 2020-ban 211,4 millió euróra rúgott.

Illusztráció Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Jan Woitas

A Forma1-es csapatáról és extrém sportok szponzorálásáról híres cég további 343 millió eurót fizetett ki annak az osztrák üzletembernek, aki 1987-ben felfedezte a thai italban rejlő lehetőségeket és világszerte ismertté tette.

Az ital mindkét férfit milliárdossá tette. Yoovidhya a harmadik leggazdagabb emberré vált Thaiföldön 5 milliárd eurós vagyonával. Mateschitz az 1987-ben vásárolt 49 százalékos részesedésével 27,5 milliárd dolláros vagyonra tett szert, ami Ausztria leggazdagabb emberévé tette.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről