Ismét bővül a csok, jelentős beruházások, és a Rubik-kockát gyártó cég eladása

Építkezés, házépítés, ingatlan, lakás, ingatlanfejlesztés, ingatlanpiac, CSOK
Építkezés házépítés stock - XIII. kerület és IV. kerület és Dagály uszoda 2í16 február 26-án
Vágólapra másolva!
A héten újabb magyarországi nagyberuházásokat jelentettek be, ahogy a csok bővítéséről is fontos hír érkezett. Megtudhattuk azt is, hogy a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően folyamatosan csökken az álláskeresők száma, és magyar tulajdonba került több energetikai vállalat. Az USA-ban korábban soha nem volt mértékű GDP-növekedést mértek a harmadik negyedévre, és eladják a világ egyik legismertebb magyar játékát, a Rubik-kockát gyártó cége. A hét gazdasági összefoglalója.
Vágólapra másolva!

75 milliárd forintos, új autóipari nagyberuházás valósul meg

Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter bejelentette, hogy második európai gyárát is Magyarországon, mégpedig Tatabánya mellett építi a dél-koreai Doosan, a beruházás értéke 75 milliárd forint és ezzel 200 új munkahelyet teremtenek.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Forrás: MTI/Bodnár Boglárka

A kormány a beruházást vissza nem térítendő támogatással segíti, ennek összegéről a kormány, a vállalat és az Európai Bizottság között még zajlanak a tárgyalások. A vállalat első százmillió euróból megvalósuló tatabányai gyárát 15 millió euróval támogatták.

Busásan meg fognak térülni a nemzeti exportvédelmi program támogatásai

A kedvezményezett cégek külpiaci pozícióinak erősödésével busásan meg fognak térülni a nemzeti exportvédelmi programban nyújtott kormányzati támogatások - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, a program támogatási okleveleket átadó ünnepségén Kecskeméten a hét elején.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Forrás: MTI/KKM/Kkm/Boros Mátyás

Szijjártó Péter kiemelte, hogy ezzel a támogatási formával olyan vállalkozásokat segít a kabinet, amelyek nemzetközi összehasonlításban is egyedit tudnak nyújtani. Az erre szánt 2 milliárd forintos keretből 46 vállalat részesül, köztük három "bátor, a nemzetgazdaság lelkét adó magyar tulajdonú társaságok közé tartozó" kecskeméti cég is - mondta a miniszter.

Közös érdek az együttműködés a Kelettel

A keleti nyitás politikáját méltatta és a keleti együttműködés elmélyítésének közös érdekét hangsúlyozt a jegybankelnök és a külgazdasági miniszter a Budapest Eurázsia Fórum 2020 című online konferencián; Matolcsy György úgy fogalmazott, hogy új korszak, Eurázsia kora következik, Szijjártó Péter pedig azt hangsúlyozta, hogy az eurázsiai kooperáció mélyítése az Európai Uniót is erősíti.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Sziijártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felidézte, hogy Magyarország már 2010-ben felismerte a Kelet gazdasági jelentőségének növekedését, és meghirdette a keleti nyitás politikáját, amiért az országot sok támadás érte. Az eredmények között említette, hogy Magyarország keleti exportja tíz év alatt 22 százalékkal nőtt, a kereskedelmi volumen pedig 25 százalékkal lett magasabb. Tavaly volt az első év Magyarországon, amikor nem Németország, hanem egy keleti ország, Dél-Korea volt az első számú külföldi befektető; a külföldi befektetések 50 százaléka, az új munkahelyek 40 százaléka kötődött keleti befektetőkhöz 2019-ben.

Jelentősen nőttek a bérek augusztusban

9.1 százalékkal nőttek a bruttó bérek augusztusban, továbbra is megközelítőleg tartja a vírus előtti dinamikát a hazai bérnövekedés a teljes munkaidőben dolgozó munkavállalók esetében, 2016 óta pedig 58.0 százalék a rendszeres bérek növekedése. A vizsgált hónapban a bruttó átlagkereset 391 600 forint volt a teljes munkaidőben foglalkoztatottak esetében, míg a nettó átlagkereset 269 000 forinton állt. Közfoglalkoztatás nélkül a nemzetgazdasági bruttó átlagkereset 402 400 forint volt a hónapban.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A nettó bérek szintén 9.1 százalékkal emelkedtek, a reálbérek növekedése pedig 5.0 százalék volt a hónapban. A bérdinamika alapfolyamatait meghatározó és így a monetáris politika szempontjából is fontos mutató, a rendszeres bérek növekedése 9.7 százalék volt a hónapban, az előző havi 10.0 százalék után.

1,6 milliárd forinttal támogatja a kormány a Sick Kft. 8,2 milliárdos beruházását

A kormány 1,6 milliárd forinttal támogatja a Sick Kft. 8,2 milliárd forintos beruházását - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter pénteken Kunszigeten.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Forrás: MTI/Illyés Tibor

Szijjártó Péter kiemelte: a beruházás 266 új munkahelyet teremt. Hozzátette: a magyar gazdaság és a Magyarországon működő vállalatok jól élnek a koronavírus-járvány hatására kialakult új világgazdasági korszak adta lehetőségekkel. Magyarország a gazdasági kapacitások újraelosztásáért vívott globális verseny nyertesei közé fog tartozni - emelte ki.

Rengetegen építenének naperőművet Magyarországon

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) által, az innovációs és technológiai miniszter felkérésére meghirdetett pályázaton jelentős volt a túljelentkezés. A pályázók túlnyomó többsége napelemes erőművet tervez építeni, de érkezett pályázat geotermikus és hulladéklerakóból származó gázt hasznosító erőműre is.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára a héten elmondta, hogy még költséghatékonyabb módon valósulhatnak meg a beruházások a második METÁR-tender alapján. A technológiasemleges kiírásra beérkezett ajánlatok előzetes sorrendje alapján mintegy 40 új erőmű létesülhet összességében 280 megawatt teljesítménnyel.

Ismét bővül a csok: a kormány támogatja a többgenerációs otthonok létrehozását

Novák Katalin a családokért felelős tárca nélküli miniszter a héten bejelentette, hogy január elsejétől akár 10 millió forintos támogatást is kaphatnak a gyermekvállalás előtt álló vagy már gyermeket nevelő fiatalok új többgenerációs otthon létrehozására.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára Forrás: MTI/Illyés Tibor

A miniszter gyakori élethelyzetnek nevezte, hogy egy családban a családi ház tetőterét beépítené egy fiatal pár, hogy ott neveljék gyermekeiket. Ők egy gyermek vállalása vagy nevelése esetén 600 ezer forintot, két gyermeknél 2,6 millió, három gyermeknél 10 millió forintot vehetnek igénybe vissza nem fizetendő támogatásként, mondta.

A magyar gazdaság hatalmas lehetőségek előtt áll

A magyar gazdaság hatalmas lehetőségek előtt áll: a világjárvány miatt sok vállalat megszűnt, meggyengült, vagy kiszorult a világpiacokról, a magyar vállalatok azonban betörhetnek az új piaci résekbe, növelve bevételeiket, a foglalkoztatást, erősítve a magyar gazdaság egészét - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Nagyatádon.

Illusztráció Forrás: MTI/Rosta Tibor

A kormány ezért támogatási programot indított, amelyben azokat a vállalatokat segíti, amelyek ki akarják használni a világgazdasági változásokat, újabb és újabb külpiaci megrendeléseket kívánnak szerezni, hozzájárulnak a magyar gazdaság exportteljesítményének növeléséhez - közölte.

A kormány 46 cégnek, kétmilliárd forint értékben nyújt külpiacra jutási támogatást annak érdekében, hogy a világjárvány miatt megüresedő exportpiacokra be tudjanak törni - ezt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Vámosszabadiban a HRC Europe Kft. támogatói okiratának átadásán mondta. Úgy fogalmazott, új dimenziót jelent a magyar gazdaságban, hogy már a legkisebb magyar családi vállalkozások közül is egyre többen érnek el nemzetközi sikereket, törnek be a külföldi piacokra.
Ehhez azonban kemény munkára van szükség, márkát kell építeni külföldön, digitális felületeket kell fejleszteni, és el kell jutni a leendő vevőkhöz is - emelte ki a külgazdasági és külügyminiszter.

A kormányzati intézkedéseknek köszönhetően folyamatosan csökken az álláskeresők száma

A kormányzati intézkedéseknek köszönhetően folyamatosan csökken az álláskeresők száma, az elmúlt napokban 300 ezer közelébe esett vissza a számuk - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikai államtitkára. Bodó Sándor kiemelte, a koronavírus-járvány miatti egészségügyi veszélyhelyzet soha nem látott kihívás elé állította a magyar munkaerőpiacot. A foglalkoztatási adatok ugyanakkor egyre pozitívabb képet mutatnak" - tette hozzá.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat nyilvántartása szerint az októberi 300 ezres adat 70 ezerrel kevesebb, mint a június közepi mélypont volt. A legfrissebb adatok alapján elmondható, hogy 19 hete folyamatosan csökken a munkanélküliek száma.

A magyar beruházók már a járvány utáni időkre készülnek

Varga Mihály pénzügyminiszter szerint a magyar beruházók már a járvány utáni időkre készülnek, fejlesztéseiket ezért a kormánynak is segítenie kell. A pénzügyminiszter öt vállalat vezetőjével írt alá támogatási szerződéseket a héten. A támogatásban részesülő cégek a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) kutatásfejlesztési forrásaira pályáztak.

Varga Mihály pénzügyminiszter Forrás: MTI/Soós Lajos

A 128 milliárd forintos programban eddig 359 projekt majdnem 90 milliárd forint támogatást nyert el. A fejlesztéseket vállaló cégek hozzájárulnak a magyar innovációs teljesítmény erősödéséhez és munkahelyeket teremtenek - mondta Varga Mihály. Hozzátette, hogy a kormány a rendkívüli helyzethez igazodva több mint 400 milliárd forinttal bővítette a gazdasági programokat. A rendezvényen megjelent öt cég csaknem 2,5 milliárd forint értékű beruházást valósít meg.

Eladják a Rubik-kockákat gyártó céget

A Spin Master kanadai játékgyártó vállalat 50 millió dollárért, azaz több mint 15 milliárd forintért megvásárolja a Rubik-kocka tulajdonjogait birtokló céget. A tranzakció várhatóan január 4-én zárul le. Rubik Ernő még 1974-ben fejlesztette ki bűvös kockáját, amelynek kirakása komoly logikai feladatot jelent. Majd 1980-tól a játék az egész világot meghódította és a Rubik's Brand világszerte csaknem 350 milliót adott el belőle.

Magyar tulajdonba került több energetikai vállalat

Az MVM Csoport tulajdonába került a német energetikai cég, az Enexio magyarországi vállalata és két kínai leányvállalata is - jelentette be sajtótájékoztatóján Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a héten.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a tulajdonosváltással együtt az MVM-hez került egy világhírű magyar szabadalom is. A Heller-Forgó-féle hűtőberendezésnek köszönhető, hogy az Enexio világszinten is meghatározó cég az energetikai piacon.

Az Európai Bizottság jóváhagyását követően lezárult az a tranzakció, amelynek révén az MVM Zrt. megvásárolta az innogy Ceská republika a.s.-t, amely több mint 1,6 millió lakossági és vállalati ügyfelet lát el energiával - adott tájékoztást az MVM. A cég Csehország egyik legnagyobb energiakereskedője. Az MVM szerint ez valódi mérföldkő a vállalat regionális terjeszkedési stratégiájában. A pénteken lezárt tranzakcióval az MVM Zrt. 100 százalékos tulajdonába került innogy Česká republika a.s. Csehország első számú földgázkereskedője, jelenléte egyre erősebb a villamosenergia-kereskedelem piacán is.

447 millió forintos beruházás indul Nagykanizsán

Mintegy 447 millió forintból fejleszti nagykanizsai üzemét az amerikai tulajdonosi hátterű, mérőműszereket gyártó Resideo Kft., a cég a beruházással 440 munkahelyet véd meg, a kapacitásbővítéshez a kormány 224 millió forintos vissza nem térítendő támogatást nyújt - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Nagykanizsán, a Zala megyei cégszerződésátadási ünnepségén.

Illusztráció Forrás: MTI/Varga György

Szijjártó Péter kiemelte, hogy a cég termékei világszerte több mint 150 millió otthonban megtalálhatóak, évi 15 millió új rendszer telepítéséhez szolgáltat megoldásokat. A cégnek globálisan 13 ezer alkalmazottja és mintegy 5 milliárd dolláros árbevétele van. Ezért a beruházásért is verseny volt az országok között - húzta alá a miniszter.

Új gazdasági rekord az Egyesült Államokban: soha nem látott mértékben nőtt a GDP

Az amerikai gazdaság a harmadik negyedévben a vártnál nagyobb mértékben nőtt, korrigálva ezzel a bruttó hazai termék második negyedévi visszaesését a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Economic Analysis (BEA) csütörtöki jelentése alapján.

Donald Trump, az USA elnöke Forrás: 2019 Getty Images/Joe Raedle

A harmadik negyedévben évesítve 33,1 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék az Egyesült Államokban a BEA első becslése szerint. A piac 31,0 százalékos növekedést várt a második negyedévi 31,4 százalékos csökkenés után. A GDP harmadik negyedévi növekedése a valaha regisztrált legnagyobb lett.

Megnyílik az új Berlin-Brandenburg repülőtér

A teljes nevén "Berlin Brandenburg Willy Brandt Airport" létesítmény nyolc éves csúszással nyitja meg kapuit. A Brandenburg-i kaputól mintegy 25 kilométerre, délkeleti irányban található repülőteret évente mintegy 40 millió utas kiszolgálására tervezték, ez az utasforgalom nagyjából megfelel a koronavírus-járvány miatti válság előtti szintnek. A központi csarnokban 118 utasfelvételi pult található, valamint több tucat étterem és üzlet áll az utasok rendelkezésére. A földalatti vasúttal Berlin belvárosa mintegy 30 perc alatt elérhető a repülőtérről.

Átlépte a százmilliárd forintot a babakötvénybe fektetett összeg

Átlépte a százmilliárd forintot a babakötvénybe fektetett összeg - közölte a pénzügyminiszter közösségi oldalán.

Illusztráció Forrás: MTI/Rosta Tibor

Varga Mihály egy videóban úgy fogalmazott: azzal a 27 ezer gyermekkel együtt, akiknek idén nyitottak számlát, már 228 ezer gyermeknek gyűlik babakötvényben a megtakarítása. Közölte: ez azt jelenti, hogy a magyar családok is úgy látják, megéri ebben a formában is gondoskodni a fiatalok életkezdéséről.

A tervek szerint indul a Magyar Bankholding Zrt.

Hamarosan megkezdi tényleges működését a Magyar Bankholding Zrt. A Takarék Csoport, az MKB Bank Nyrt. és a Budapest Bank Csoport meghatározó tulajdonosai korábbi szándéknyilatkozatukat megerősítve befektetési és szindikátusi szerződést írtak alá, valamint döntöttek arról, hogy apportálják banki részesedésüket a közös holdingtársaságba. Ezzel a lépéssel az engedélyezési eljárást követően hamarosan Magyarország második legnagyobb bankcsoportja jön létre, amelynek konszolidált értéke meghaladja a 740 milliárd forintot. Az új bankcsoportban a Magyar Állam a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. révén 30,35 százalék, az MKB tulajdonosai 31,96 százalék, az MTB tulajdonosai pedig 37,69 százalék részesedést szereznek az apport teljesülésekor.