Újabb munkahelyvédő beruházások és a pénzügyeket egyszerűsítő intézkedések a héten

Kunsziget, 2020. október 30. Elektromos alkatrészeket szerelnek össze dolgozók a Sick Kft. kunszigeti üzemében a beruházástámogatói okirat átadásának napján, 2020. október 30-án. MTI/Krizsán Csaba
Vágólapra másolva!
A héten ismét bejelentettek több fontos gazdaságvédelmi intézkedést is, valamint további beruházások is Magyarországra érkeznek, amelyek segítik majd megvédeni a munkahelyeket és újakat is teremtenek. A kormány továbbra is fontosnak érzi a kutatók munkáját, akik további 3 milliárd forintos támogatásba részesülnek. A hét gazdasági összefoglalója
Vágólapra másolva!

12 milliárd forintos óriásberuházást jelentettek be, 3 ezer munkahely válik védetté

A magyar-kínai gazdasági kapcsolatok a világjárvány ellenére is töretlenül fejlődnek: a magyar kormány stratégiai partnere, a kínai tulajdonosi háttérrel rendelkező BorsodChem újabb nagy beruházást valósít meg Kazincbarcikán.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a BorsodChem beruházásbejelentő sajtótájékoztatóján Forrás: MTI/KKM/Kkm/Borsos Mátyás

A beruházás értéke 12 milliárd forint, ehhez a magyar kormány 1,3 milliárd forint támogatást ad, ezzel a BorsodChem 3 ezer munkahelyet véd meg a térségben - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Kazincbarcikán, a BorsodChem új beruházásának bejelentésén. Hozzátette: a BorsodChem az eddigi éves 200 kilótonna gyártási kapacitást 90 kilótonnával megemeli, ezzel új salétromsavgyártási kapacitást hoz létre, és megtartja világpiaci vezető pozícióját ezen a területen.

Több mint 4 milliárd forintos támogatás a Kischemicals-nak

Jelentős, 4,4 milliárd forintos állami támogatásban részesült az indiai érdekeltségű sajóbábonyi székhelyű Kischemicals Kft. - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a növényvédőszerek gyártásával és kereskedelmével foglalkozó Borsod-Abaúj-Zemplén megyei cég üzemcsarnokának alapkőletételén. A miniszter hangsúlyozta: a magyar gazdaság működik, ezt a mostani fejlesztés is bizonyítja, a gazdaság pedig az emberek munkájától lesz sikeres, és nem a nemzetközi segélyektől, amelyek kiszolgáltatottságot hoznak. Mint mondta, munkahelyek kellenek a gazdaság sikeréhez, a kormány a munkahelyek létesítését, a beruházásokat finanszírozza, ehhez pedig olyan "bátor" vállalatok kellenek, amelyek a mostani nehéz helyzetben is erre törekednek.

Lesz elég hal karácsonyra és az áruk sem emelkedik

Nagy választék van friss halból, és tavalyhoz képest az árak sem emelkednek. A halászok idei évét a nyáron felpörgő belföldi turizmus egyenesítette ki, és bíznak abban, hogy a karácsonyi szezon is hozza a szokásos forgalmat.

Illusztráció Forrás: MTI/Balázs Attila

A héten látványos képeken bemutattuk azt is, ahogy a Szabolcsi Halászati Kft. egyik telelő taván Kemecsén, a szakemberek megkezdték a karácsony előtti lehalászást. Az ott kiemelt pontyok már a karácsonyi szezonra készülve kerülnek ki a vizekből. Ez a halászati cég átlagosan évente 500 tonna halat termel, az értékesítés nagy része a karácsonyi időszakra esik.

Életbe léphet az EU és Kína közötti, földrajzi árujelzők védelméről szóló megállapodás

Az Európai Unió Tanácsának jóváhagyásával 2021 elejétől életbe léphet az a megállapodás, amely száz európai földrajzi árujelzőnek (a termék földrajzi származásának feltüntetésére használt földrajzi jelzés és eredetmegjelölés) Kínában, illetve száz kínai földrajzi árujelzőnek az unióban biztosít védelmet azok jogtalan használatával, termékutánzatokkal szemben.

Illusztráció Forrás: XINHUA via AFP/Xinhua News Agency/Wu Gang

Az uniós bizottság korábbi tájékoztatása szerint az elmúlt években az uniós agrár-élelmiszeripari termékek exportját vizsgálva Kína volt a harmadik legjelentősebb célország. A kivitel értéke elérte a 14,5 milliárd eurót (mintegy 5000 milliárd forint).

Óriási beruházást hoz Budapestre egy amerikai szoftveripari vállalat

Szijjártó Péter a héten bejelentette, hogy Budapesten hozza létre új, globális termékfejlesztő központját az amerikai Diligent, a világ egyik vezető szoftverfejlesztő és -szolgáltató vállalata.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A külgazdasági és külügyminiszter elmondta, hogy a 11,3 milliárd forintos beruházáshoz a kormány 2,8 milliárd forint támogatást biztosít. A Diligent 300 új munkahelyet hoz létre, felsőfokú végzettségű, szoftverfejlesztéssel, vállalatirányítási programok fejlesztésével, számítógépes szolgáltatással és informatikai támogatással foglalkozó magyar munkavállalókat vesznek majd fel.

Újabb hárommilliárd forinttal támogatja a kormány a magyar kutatókat

Újabb 3 milliárd forint áll a kiemelkedő teljesítményt nyújtó magyar kutatók rendelkezésére. A jövő évi Élvonal kutatási kiválósági programra 2021. február 16-ig lehet pályázni - jelentette be a napokban Schanda Tamás.

Illusztráció Forrás: AFP/Monty Rakusen

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közleménye idézte a parlamenti államtitkárt, aki hozzátette: a koronavírus-járvány is rámutatott, hogy a gazdaság szinte minden szegmensében nagy szükség van a tudományos kutatások eredményeinek minél hatékonyabb alkalmazására, valamint az új, kreatív, innovatív megoldásokra, hiszen ezek stabilabbá és eredményesebbé tesznek bármilyen céget.

Komoly előrelépés a magyar gázellátásban a cseppfolyósított gáz megjelenése

Komoly előrelépést jelent Magyarország gázellátásában, hogy elkezd üzemelni Horvátországban Krknél az a terminál, amely cseppfolyósított gázt képes fogadni - mondta a külgazdasági és külügyminiszter, miután a héten tárgyalt Kadri Simson-al, az Európai Bizottság energiaügyi biztosával egy videókonferencián.

Képünk illusztráció Forrás: AFP/Imaginechina/Yao Feng

Szijjártó Péter akkor kiemelte, hogy Magyarország 2021. január elsejétől évente egymilliárd köbméternyi kapacitást lekötött, így a jövő évtől először jelenik majd meg cseppfolyósított gáz a magyar energiaellátásban. A külügyminiszter felidézte, hogy az Európai Bizottság 100 millió euróval támogatta a krki LNG-terminál megépítését.

Varga Mihály: Hatpontos pénzügyi csomagot fogadott el az Operatív Törzs

Varga Mihály pénzügyminiszter nemrég bejelentette, hogy a Magyar Bankszövetség és a tárca javaslataira építve hat intézkedést fogadott el az Operatív Törzs kedden, ezek mindegyike egyszerűbbé, olcsóbbá és gyorsabbá teszi a pénzügyek intézését. Az egyik intézkedés az, hogy ahol elektronikus pénztárgép működik, ott lehetőség lesz az elektronikus fizetésre is. Ez 50-60 ezer új helyet jelent, és több tízmilliárd forinttal csökkenti a készpénzhasználatot.

Varga Mihály pénzügyminiszter Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Az elektronikus banki ügyintézés kiterjesztése a vállalkozásoknak és a lakosságnak is egyszerűsíti a pénzügyek intézését, és akár évi kétmillióval csökkenti majd a személyes banki ügyintézések számát - mutatott rá. A javaslat alapján a földhivatalhoz elektronikusan benyújthatóak lesznek például az ingatlanszerzéssel, vagy hitelfelvétellel kapcsolatos dokumentumok. Ezzel évente 130 ezer ügyben egyszerűsödik az eljárás. Díjmentessé válhat az ingatlanok értékbecslése is széles körben, az ügyek egyharmadában ezt egy adatbázis alapján végeznék el a bankok.

Fontos bejelentést tett a Magyar Posta az időseknek, nagy változás jön a héten

Csütörtöktől már az ország összes postáján a nyitást követő egy órában elsőbbséget biztosítanak a kiszolgálásban a 65 év felettieknek, ezért az idősek számára javasolják, hogy közvetlenül nyitás után érkezzenek, többi ügyfelüktől pedig türelmet kérnek.

Illusztráció Fotó: Szabó Gábor - Origo

Szintén a koronavírus-járvány miatt, a fertőzésveszély csökkentése érdekében a Magyar Posta újra bevezeti az egyedi várakozási rendet, amelynek értelmében egyszerre csak annyi ügyfél tartózkodhat az ügyféltérben, ahány kiszolgáló pult működik. A többieket arra kérik, hogy a bejárat előtt, egymástól legalább 1,5 méteres távolságra várakozzanak.

Több mint 1 milliárdos fejlesztés az ANY Biztonsági nyomdánál

Az ANY Biztonsági Nyomda 1,1 milliárd forintból hajt végre beruházást, amelyhez a kormány 502 millió forintos támogatást biztosít, ezzel mintegy 643 munkahelyet véd meg a vállalat Kőbányán, a X. kerületben - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ANY Biztonsági Nyomda beruházását bejelentő pénteki sajtótájékoztatón a vállalat budapesti gyárában.

A miniszter kiemelte: a magyar gazdaság jövőbeli erejét nagyban befolyásolja, hogy a nemzetközi piacokon sikeres hazai vállalatok újabb és újabb piaci lehetőségeket, piaci részesedéseket szerezzenek a beruházásaik nyomán.

Áttörte az 500 milliárd dolláros álomhatárt a Tesla

Elon Musk elektromos járműgyártó cége értékének ugrásszerű növekedése több, mint 500 százalékos volt eddig, csak ebben az évben. A Tesla piaci értéke kedden 525 milliárd dollárra nőtt.

Illusztráció Forrás: AFP/2010 Getty Images/Justin Sullivan

Annak ellenére lett ilyen sikeres a Tesla, hogy március végén egy jelentős árfolyamesést szenvedett el a koronavírus-járvány miatti általános rossz hangulatban.

Kötelező lesz visszaváltani az üvegeket

Ha nő a gazdaságba visszaáramló másodlagos nyersanyag mennyisége, csökken a nyersanyagimport-függőség és erősödik a versenyképesség. A magyar lakosság 85 százaléka támogatja a PET-palackok betétdíjazását.

Illusztráció Forrás: Tasi Gabriella / Winelovers / Facebook.com

A kormány parlamentnek benyújtott törvényjavaslata alapján kötelezővé válna az italcsomagolások visszaváltása Magyarországon. A dokumentum előzményeként a kabinet februárban meghirdette a klíma- és természetvédelmi akciótervet, amelynek egyik fő eleme az illegális hulladéklerakás felszámolása, valamint az üveg- és műanyag palackok, fémdobozok visszaváltásának biztosítása - áll a javaslat indoklásában. A kötelező visszaváltás várhatóan 2023. július 1-jétől lép életbe.

Ötödik hónapja csökken a regisztrált álláskeresők száma

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat a legfrissebb adatok szerint 2020 novemberében 296,5 ezer regisztrált álláskeresőt tartott számon. Bár az előző év azonos időszakához képest ez mintegy 50 ezer fős növekedést jelent, kiemelendő, hogy a járványhelyzet ellenére a mutató már ötödik hónapja csökken.

Illusztráció Forrás: MTI/Mónus Márton

A kormány gazdaságvédelmi intézkedései tehát érdemben segítették a munkaerőpiac stabilitásának megtartását, a munkahelyek megőrzését – mondta Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a minisztérium Origóhoz a héten eljuttatott közleménye szerint.

Vietnámba költöztetik egyes Apple-termékek gyártását Kínából

Az Apple-termékek jelentős részét gyártó Foxconn több termék összeszerelését Vietnámba költözteti Kínából. Az Apple kérésére az iPad és MacBook összeszerelését helyezik át egyik országból a másikba, a kereskedelmi háború kockázatainak mérséklése érdekében. A tajvani cég 270 millió dolláros beruházást jelentett be a napokban, amiből egy új leányvállalatot hoznának létre a vietnámi terjeszkedés érdekében.