Ebben az országban inkább megragasztják a dollárokat, hogy azokkal fizessenek saját pénzük helyett

amerikai százdolláros
One hundred dollar bills
Vágólapra másolva!
Bármennyire is elhasznált vagy szakadt amerikai dollár bankjegyről van szó, a zimbabwei devizaváltók elfogadják azokatt, sőt, akár meg is ragasztják, hogy használatban maradhasson a vágtató inflációval küzdő, súlyos gazdasági válságban lévő Zimbabwében.
Vágólapra másolva!

A zimbabwei, hosszú ideje tartó gazdasági válságról az Origo több alkalommal beszámolt, ideértve azt is, milyen nehezen sikerül az ottani kormányzatnak az állampolgárokat visszavezetni a saját pénzhez. Az Africanews riportja szerint, ez továbbra sem teljesült maradéktalanul, mert az emberek ragaszkodnak a biztos mentsvárnak tekintett amerikai dollár használatához.

"Nem számít, mennyire szakadt vagy elhasznált [a bankjegy], én megveszem. Csak az a lényeg, hogy a sorozatszám látható legyen mindkét oldalon. Így tudok túlélni" - nyilatkozta egy helyi devizakereskedő. A váltóknak elemi érdekük, hogy rendelkezzenek elég dollár bankjeggyel, hiszen sokan szeretnének ezzel fizetni a hétköznapi ügyletek során. Ugyan sok üzletben már nem fogadják el az amerikai dollárt, köszönhetően a kormányzati nyomásnak a hivatalos deviza - a zimbabwei dollár - elterjesztése érdekében, de

a piacokon még nagy keletjük van a bankóknak, akármilyen gyűröttek, sérültek, vagy megragasztottak is legyenek.

A devizakereskedésnek ez a módja persze hivatalosan fekezésének minősül, ám az állam egyelőre nem tudta maradéktalanul érvényesíteni törekvését az amerikai dollár kiszorítására.

Bármilyen állapotban lehet az amerikai bankó, az emberek használni kívánják Forrás: Africanews

Friss új amerikai dollár pedig nem érkezik a dél-afrikai országba.

Zimbabwe ipari termelése visszesett, új beruházások nem indulnak, az adósság szintje magas, az exporté viszont alacsony.

A polgárok így gyakran járnak a feketézőkhöz, mert az infláció miatt a helyi, zimbabwei dollár folyamatosan veszít értékéből. Az ott élők ezért inkább amerikai 1 dollárosokkal vesznek napi szinten élelmiszert és intéznek más kisebb vásárlásokat.

"Nagy szükség van a javarészt dollár-alapon működő helyi gazdaságban ezekre a bankjegyekre" - mondja John Robertson, egy hararei gazdasági tanácsadó cég vezetője. Szerinte a fő probléma az, hogy

az emberek nem hisznek saját pénzükben.

Emelleltt pedig sok vessződséget is jelent annak használata: az infláció miatt, túl nagy mennyiségben kellene azt maguknál tartani, még egy cipővásárlásnál is

Zimbabwe bő két évtizede történt gazdasági összeomlása után vágtató, időnként milliiárd százalékot elérő infláció uralkodott el az országban. 2009-ben a kormányzat hivatalossá tette, hogy a saját pénz helyett bármilyen nemzetközi, értékes valutát - dollár, euro, svájci frank - lehet használni a hétköznapi tranzakciókban.

Közel száz évig élt a diktátor, akinek mostantól szelleme kísérti országát

A kiváló szónok és remek szervező hírében álló, élete során hat diplomát szerző Robert Mugabe hosszú és küzdelmes évtizedek után került a gyarmati sors után függetlenné váló Rhodesia élére, melyet Cecil Rhodes, egy angol üzletember saját magáról nevezett el, miután 1888-ban kötött szerződést bányászati jogra egy helyi törzsfőnökkel.

2019-ben a hararei kormány elrendelte a zimbabwei valuta visszaállíását, betiltva a külföldi valutákat a helyi forgalomban, de a feketepiac továbbra is vorágzott. Idén márciusban aztán valamennyit enyhítettek a szigoron, azt megelőzően rendőrök rendszersen lecsaptak az illegális devizakereskedőkre, elkobozva a náluk lévő amerikai dollárokat.