Kiderült, hogy a Zoom éveken át hazudott felhasználóinak

Zoom, logó, alkalmazás, telefon
The Zoom virtual meeting program from Google is one of the most important programs for virtual lessons, video conferences and online meetings | usage worldwide during the Corona period
Vágólapra másolva!
A Zoom korábban azt állította, hogy végpont-végpont közötti rejtjelezéssel védik a felhasználók adatait és a videó- illetve hangkonferenciákat. Nemrég viszont kiderült, hogy erről a cég hazudott, ráadásul a felhasználók semmilyen kompenzációt nem kapnak.
Vágólapra másolva!

A Zoom és a Federal Trade Commission (FTC) nemrég megállapodást kötöttek, amelynek értelmében a Zoom szigorítani fogja adatvédelmi előírásait. Az FTC állításai szerint ugyanis a cég éveken át hazudott a felhasználóinak arról, hogy miként védi adataikat, hiszen azt állították, hogy végpont-végpont közötti rejtjelezést használnak, erről viszont szó sem volt.

Az FTC bejelentése szerint a Zoom 2016-ban ígérte meg, hogy nagyobb hangsúlyt fektet az adatvédelemre, viszont ehelyett továbbra is hagytak olyan kiskapukat a rendszerbe, amelyek segítségével a cég hozzáférhetett a felhasználók beszélgetéseihez.

Illusztráció Forrás: AFP/Sven Kanz/Geisler-Fotopress

Különösen aggasztó, hogy a kínai Zoom-szerverek is rendelkeztek ezzel a kiskapuval,

így elméletileg bárkit le lehetett hallgatni megbeszélés közben.

Emellett a cég félrevezette azokat a felhasználókat is, akik a felhőszolgáltatásban akarták tárolni felvett megbeszéléseiket.

A Zoom azt állította, hogy ezek a felvételek védve vannak, azonban 60 napig bármiféle védelem nélkül tárolták őket, csak ezt követően kerültek át a védett cloud (felhő) szerverre.

Az FTC és a Zoom közötti megállapodás értelmében a vállalat kijavítja a biztonsági réseket és vállalta azt is, hogy sokkal körültekintőbb és alaposabb lesz azzal kapcsolatban, hogy milyen adatvédelmi megoldásokat működtetnek a cégénél.

Valamint a Zoom szintén törölni fogja 31 napon belül az összes olyan adatot, amelyeket a felhasználók töröltek, vagyis ezek másolatát sem fogják tárolni a megadott időintervallum után.