Száz évvel ezelőtt ingyen osztogatták az első Boci csokit

Szerencsi tejcsokoládé
Vágólapra másolva!
A Boci csoki története egészen az 1920-as évekig nyúlik vissza. Igaz, akkoriban még nem ezzel az elnevezéssel, hanem Szerencsi tejcsokoládé néven került a boltokba. A születése óta eltelt évtizedek során túlélt több politikai rendszert. A szocialista hiánygazdaság időszakában majdhogynem egyet jelentett a táblás csokival a hazai fogyasztók számára, de napjaink elképesztően széles édességpiaci kínálatában is sikerült megőriznie a népszerűségét.
Vágólapra másolva!

1927-ben jelent meg az üzletek polcain a ma is ismert Boci csoki elődje, Szerencsi tejcsokoládé néven. Az igazi Boci táblás csokoládé megszületésére viszont egészen az 1950-es évekig kellett várni, amikor a csomagolásán megjelent egy jól eltalált, csengettyűs bocifigura. Ám az eredeti márkanév még ekkor is változatlan maradt.

A köznyelv által ráragasztott „Boci csoki" elnevezés hatására csak jóval később, az 1980-as években következett be hivatalosan is a névváltás, és megszületett a „Boci tejcsokoládé",

amely az akkori idők legnépszerűbb csokija volt Magyarországon.

Megkezdődik a csokoládégyártás Szerencsen

De kanyarodjunk vissza a kezdetekhez.

Szerencsen 1921-ben alapították meg a Magyar Kakaó és Csokoládégyár Rt.-t, amelynek a Boci csokit köszönhetik a csokoládé kedvelői.

1923-ban indult meg itt a csokoládé és a csokoládés készítmények gyártása.

Az eredeti Szerencsi tejcsokoládé csomagolása Forrás: Pinterest

Elég sajátos marketingfogást találtak ki első termékük, egy sárga papírba csomagolt főzőcsokoládé népszerűsítésére:

mindenki, aki elhaladt a gyárépület előtt, kapott egy tábla csokit.

A rossz nyelvek szerint valamilyen rejtélyes - vagy talán nem is olyan rejtélyes - oknál fogva ekkoriban hirtelen megnövekedett a gyalogosforgalom a környéken. Akár így volt, akár nem, az újdonság hamar népszerűvé vált: először mindössze 200 kilogrammnyit készítettek belőle, de aztán hamarosan megindult a tömeggyártás.

Érdekesség, hogy a gyár az édességekhez szükséges tejet a saját tehenészetén termelte meg, ami hozzájárult ahhoz, hogy egyedi minőségű terméket készíthessenek. A csokoládé iránti kereslet gyorsan növekedett, ezért az 1930-as években már országszerte lerakatokat létesítettek, sőt megindult az export is.

A II. világháborút megelőző időszakban a szerencsi volt az ország legnagyobb édesipari üzeme.

Majd 1944-ben német katonák vonultak be a gyárba; azért, hogy elszállítsák onnan a gépeket Németországba. Ezt azonban határozott kiállásával sikerült megakadályoznia Liechti Frigyesnek, az üzem akkori vezetőjének.

1923. február 25-én írták alá a szerencsi csokoládégyár üzembe helyezéséről szóló okmányokat Forrás: MTI/Kozma István

A világháborút követő, 1948-ban végrehajtott államosítás után a cég Szerencsi Csokoládégyár, később Szerencsi Édesipari Vállalat néven működött tovább.

Fontosságát jól jellemzi, hogy a hatvanas években a csokoládés termékek közel egyharmada készült a gyárban.

Szerencsen a hetvenes évek derekán 2400 ember dolgozott, akik évente 18 ezer tonna árut termeltek.

Majd a politikai és gazdasági rendszerváltozást követően, 1991-ben privatizálták a céget, amely azóta a svájci Nestlé tulajdona.

Némi kitérő után vissza a gyökerekhez

A tulajdonosváltás után létrehozott Nestlé Hungária Kft. új, azóta jellegzetessé vált, zöld színű csomagolást dolgozott ki a Boci csoki számára, amely nemcsak a színében változott meg, hanem a korábban megszokott, hegyvidéken legelő boci alakja is teljesen eltűnt, helyét ekkor szinte egy az egyben a logó, illetve a csomagban rejlő csokoládéváltozat grafikája töltötte ki.

A Boci csoki napjainkban Forrás: Nestlé

További változás volt, hogy az újragondolt logóban már csak a „Boci" megnevezés szerepelt. A korábbi „Szerencsi tej" verzióra emlékeztető barna színárnyalatot továbbra is alkalmazták, de a betűtípus – bár hasonlít az elődre, mégis – jelentősen megfiatalodott. A betűk alá egy domboldalra emlékeztető ív került, ami némiképp visszautal az eredeti csomagolásra. A logó mellé új szlogen is társult: „Minden, ami Boci".

Később továbbfejlesztették a csomagolásdizájnt, és 2015-ben visszatértek a márka gyökereihez: ekkor előkerült a boci, és ennek jegyében a Nestlé Hungária "átöltöztette" az összes táblás csokoládéját.

Emellett ettől az évtől kezdve új recept alapján készül a Boci csoki.

Egy retró magyar csokoládémárka története

Mintegy 80 éve van jelen a magyar piacon a Tibi csokoládé, azon magyar retró édességek egyike, amelyet a mai napig gyártanak. Méghozzá ugyanabban a gyárban, ahol annak idején kitalálták. A Tibi csokoládé először 1941-ben került a boltokba. A csoki a gyártó céget alapító Stühmer Frigyes unokájáról kapta a nevét.

De nemcsak a külcsín változott meg időről időre, hanem folyamatosak voltak a beltartalmi fejlesztések, és egymás után jelentek meg az újabb termékváltozatok. 2011-ben például még a jégkrémpiacra is bevezették ezt a márkanevet. Négy évvel később pedig a Boci elnyerte a legjobb márkáknak járó Superbrands címet.

Több mint másfél évtizede azonban a Boci csoki már nem teljesen magyar, legalábbis abban az értelemben véve nem, hogy nem Magyarországon készül. A Nestlé ugyanis időközben átszervezte regionális tevékenységét, és 2004-ben úgy döntött, hogy a táblás termékek gyártását átköltözteti Csehországba. Ez persze a csokoládé népszerűségéből mit sem vont le.

Forrás: Nestlé Hungária Kft., Logo2goblog, Retrostori.blogspot