Ezekben a városokban a legdrágább egy csésze cappuccino

Women talking over coffee Beautiful Serene People Toothy Smile Morning Only Women Girls Young Women Women Two People Coffee Shop Espresso Cappuccino Cafeteria 20-29 Years Young Adult Smiling Asking Explaining Talking Drinking Gossip Fun Beauty Mixed Race
Two beautiful young women holding cup of coffee and talking to each other. Young blonde woman in conversation with her best friend while sipping a cup of capuccino. Friends meeting up for coffee after a long time.
Vágólapra másolva!
A Deutsche Bank korábban már megjelent tanulmányára alapozva, látványos grafikán mutatja be a Statista, mely nagyvárosban kellett a legtöbbet fizetni a cappuccinóért az idei járvány előtt.
Vágólapra másolva!

A kávé világnapján jelent meg a hivatkozott összesítés, ami azt mutatja meg, mennyit kellett fizetni a cappuccinóért a világ néhány nagyvárosában, hangsúlyosan azok külföldiek kedvelte városrészeiben - a külföldiek alatt nem csak a turistákat, hanem a huzamosabb ideig munkavállalási céllal ott tartózkodókat is értik. A vezető német pénzintézet eredetileg 55 nagyvárost listázott a cappuccino-kérdésben a megélhetés költségeit és az árakat nagyobb összefüggésben vizsgáló munkájában. Ezekből az alábbi ábrán azokat a nagyvárosokat jelöljük, ahol a legmagasabb volt a cappuccino átlagára - az egyszerűbb összehasonlíthatóság okán, dollárban kifejezve:

A cappuccino átlagára: a legdrágább nagyvárosok Forrás: Statista/Origo

Eláruljuk: magyarországi nagyváros nincs az 55 vizsgált település között. Ugyanakkor azt is lehet látni, hogy a legdrágábban az egyébként is drága városokban lehetett cappuccinózni, és nem okvetlenül azokban az országokban, amelyek egyébként "kávés nemzetként" ismertek. Sőt, a legolcsóbb épp egy olaszországi nagyváros, Milánó volt ebben az összehasonlításban.

Tudja, hogy melyik országban isszák a legtöbb kávét?

Bár a kávézás élménye gyakran az olasz kávékultúrával vagy épp a különleges minőségű etiópiai kávéterményekkel kapcsolódik össze, a kávé termesztett növényként valójában Jemen területéről indult el világhódító útjára, és csak viszonylag későn ért Európába - mutatja be a Kézműves kávék összeállítása. A kávénövény Etiópiában és Afrikában őshonos, ahol mai napig vadon terem.

A legtöbbet Dániában, Koppenhágában kellett fizetni egy csésze cappuccinóért, mostani árfolyamon számítva nagyjából 2000 forintot. Dubaj állt a második helyen, nagyjából 1870 forintos átlagárával, majd következett Hongkong, a negyedik pedig Oslo lett.

A kávézásnak, a kávé alapú termékeknek és azok árainak persze nem pusztán a nagyvárosokban való megélhetéshez, a vásárlói kosár alakulásához van köze, hanem komoly makroökönómiai vonatkozásai is vannak a koffeines italok élvezetének.

Illusztráció Forrás: Getty Images/iStockphoto/© Rido/Ridofranz

Például néhány éve egy felmérés az USA-ban kimutatta, hogy

az amerikai fogyasztók évente összesen 4 milliárd dollárnyi veszteséget szenvednek el a sorban állás miatt, amíg cappuccinójukra, lattéjükre vagy más hasonló italukra várnak a kávézókban.

A veszteség a várakozásnál összeszedett időbeni csúszás megfeleltetése a kieső pénznek, mely áttételesen a fogyasztó munkaeredményénél jelentkezik, és amelyet a frissítőként, "ébresztőként" megivott kávés italok sem tudnak kompenzálni.

A felmérés másik következtetése szerint egy tipikus kávéivó több időt veszít a piacvezető kávézólánc, a Starbucks egységeiben, várakozással töltve az idejét, mint a mindennapi közlekedési helyzetekben.