Teljesen új elven működő vonatok gyártása felé fordul a Siemens

német hibrid mozdony, Siemens Desiro hibrid vonat
Vágólapra másolva!
A Siemens Energy és a Siemens Mobility együttesen száll be a hidrogénhajtású vasúti technológia felvirágoztatásába, amivel egyben a karbonlábnyomot is csökkentik.
Vágólapra másolva!

A Siemens Energy és a Siemens Mobility megállapodást írt alá a hidrogén hajtású vonatok közös fejlesztése céljából. A felek a technológiát Európában, azon belül is hangsúlyosan Németországban kínálják fel a közlekedési szektornak.

A Siemens Energy már nem része a Siemens csoportnak, bár a cégben a Siemens anyavállalat továbbra is a legnagyobb részvényesnek számít. A szintén az anyavállalathoz tartozó Siemens Mobilityvel kötött megállapodás szerint a két fél tovább bővíti közös erőfeszítéseit a hidrogénhajtású közlekedés előmozdítása érdekében, amely egyébként a Siemens Energy központi célja.

Ebben kulcsfontosságúnak számít az úgynevezett szektor-összekapcsolás, ami azt jelenti, hogy a korábban külön-külön, egymás mellett, de egymástól külön fejlődő releváns ágazatokat - mint például a villamos energiatermelés, a hőtermelés vagy a közlekedés fejlesztése - összekötik.

Az ágazati összekapcsolódást a két cég többek között a hidrogénhajtású vonatok terén képzeli el, amely hosszabb távon lehetővé teszi, hogy a nem villamosított vasútvonalakon üzemelő dízelmotoros vonatokat is károsanyag-mentes, hidrogénnel működő meghajtásra cseréljék.

2040-ig felpörög a dízelmeghajtású vonatok leváltása szerte Európában - a Siemens a hidrogénhajtás fejlesztésével lépne be erre a piacra Forrás: AFP/John MacDougall

A következő húsz évben Európában vonatok ezreit kell leváltani környezetbarátabb alternatívákra.

A nem villamosított vasútvonalakon ma dízelüzemű szerelvények közlekednek, Németországban például ezek a vonalak az ország teljes vasúthálózatának mintegy felét teszik ki. A dízelegységeket környezetbarát akkumulátoros és hidrogénhajtású vonatokra lehet majd leváltani a jövőben.

A Siemens Energy és a Siemens Mobility egy szabványosított hidrogénes infrastruktúra-megoldást dolgoz ki a Siemens Mobility hidrogénüzemű vonatainak üzemanyag-ellátására, amit először kísérleti projektekben és egyedi, partnerekkel kötött projektekben ültet majd a gyakorlatba.

Forrás: Siemens