Rendkívüli bejelentés az OTP-től, bírósági eljárást kezdeményeznek Horvátország ellen

OTP, OTP Bank, OTP Bank Nyrt., Országos Takarékpénztár, OTP logó, OTP bankfiók, bankfiók, bank, bank fiók
Vágólapra másolva!
Az OTP Bank nemzetközi választottbírósági eljárást kezdeményezett a Beruházási VitákRendezésének Nemzetközi Központjánál (ICSID) Horvátország ellen.
Vágólapra másolva!

A hazai nagybank álláspontja szerint ugyanis Horvátország megsértette a Magyarország és Horvátország között fennálló beruházásvédelmi egyezményt a deviza és deviza alapú lakossági hitelek kötelező átváltásának előírásával - olvasható az OTP Bank közleményében. Az ICSID Főtitkára a kérelmet október 16. napján nyilvántartásba vette.

A választottbírósági eljárás célja az OTP Bank Nyrt. horvátországi leánybankját ért – jelenleg 224 millió horvát kuna összegűre becsült – veszteség megtérítése.

Ez forintosítva jelenleg több mint 10 milliárd forintot jelent.

Ezt a veszteséget azon horvát jogi szabályozás okozta, amely 2015-ben kötelezően előírta, hogy a svájci frankban vagy svájci frank alapon felvett lakossági hitelek adósainak kérelmére a horvát bankok
kötelesek az adott lakossági hitelek devizanemét euróra, vagy euró alapúra átváltani a
folyósításkori árfolyamon és kamatozással.

Az elszenvedett veszteséget az OTP Csoport már elkönyvelte, azonban annak elsősorban tárgyalásos úton való rendezéséről, másodsorban jogi úton való visszaköveteléséről nem mondott le.

Képünk illusztráció Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az OTP Bank közleménye ugyanakkor hangsúlyozza, hogy számára Horvátország fontos befektetési célpiac, és elkötelezett a horvátországi leánybankja eredményes működésében. Az elmúlt évek folyamán a kialakult vita békés rendezésére törekszik Horvátország kormányával, és továbbra is ez a szándéka. Ugyanakkor részvényesei, befektetői és más érintettek érdekeinek védelme a választottbírósági eljárás megindítását is szükségessé tette.

Az OTP Bank Nyrt. célja ettől függetlenül továbbra is az igényeinek tárgyalásos úton való rendezése

-zárul a közlemény.