Szárnyalnak a kínai technológiai cégek

Alibaba acquired NetEase Kaola, said Alibaba Group Holding Ltd  2 billion acquisition Alibaba China Chinese e-commerce finance Kaola NetEase logo
--FILE--Picture of the Alibaba logo outside its headquarter in Hangzhou city, east China's Zhejiang province, 25 July 2019. Alibaba Group Holding Ltd said on Friday it has acquired NetEase Kaola, the cross-border e-commerce platform of NetEase Inc, for $2 billion, 6 September 2019.
Vágólapra másolva!
Az elmúlt hónapokban igen erősen teljesítettek a kínai technológiai cégek – csakúgy, mint amerikai társaik –, azonban a teljes iparág átalakulóban van, ami kockázatokat is tartogat. A változó gazdasági és geopolitikai környezetben ugyanis nem könnyű manőverezni, de a kínai óriások eddig igen jól teljesítenek.
Vágólapra másolva!

A kínai gazdaság fokozatosan áll talpra a járvány után. A pekingi kormány elsősorban a belső fogyasztásra helyezi a hangsúlyt, a digitális trendek pedig elég gyorsan pörögtek föl ahhoz az elmúlt hónapokban, hogy felemeljék a technológiai cégeket. Mindazonáltal vannak jelentős kockázatok, amelyekkel számolni kell – írja a CNBC elemzése.

A felhasználói oldalon a járvány jelentős keresletet generált, ami igen jó lehetőség kínált a techcégeknek, hogy gyors megoldásokat kínáljanak a hatékonyság növelése érdekében

– mondta Charlie Chai, a 86 Research elemzője.

Tovább hasíthatnak a technológiai óriások Forrás: AFP/Imaginechina/Da Qing

Másrészt viszont, üzleti oldalról, számos cég visszavágta a beruházásait, mivel inkább arra fókuszáltak, hogy megőrizzék a nyereségességüket – vagy minimalizálják a veszteségeket. A kínai technológiai szektorban olyan óriások is így jártak el, mint a Baidu, az Alibaba vagy a Tencent – tette hozzá az elemző.

A globális trendek tehát egyelőre a techcégeknek kedveznek. Ahogy az Egyesült Államokban a Zoom, az Amazon vagy a Netflix jelentősen profitált a járvány miatt megváltozó környezetből, úgy a kínai cégek is igyekeztek lecsapni a lehetőségre.

A befektetők azonban most arra kíváncsiak, mi lesz a következő lépés. Az iparágat olyan témák uralják, mint a globalizáció, a digitalizáció, valamint a gazdasági kilátások, és egyelőre még sok a nyitott kérdés.

Járvány és digitalizáció

Miután a koronavírus megjelent Kínában, az ország több mint felét lezárta a kormány, még február elején, annak érdekében, hogy korlátozza a járvány terjedését. Ennek következtében a GDP 6,8 százalékkal csökkent az első negyedévben.

Ahogy azonban márciustól fokozatosan újranyitották az országot, a gazdaság is elkezdett talpra állni, és a második negyedévben már 3,2 százalékos növekedést mértek a világ második legnagyobb gazdaságában.

Ahogy pedig az emberek hatalmas számban kényszerültek otthon maradni, a fogyasztói szokások is megváltoztak. Egyre nagyobb kereslet mutatkozott például a legkülönfélébb digitális szolgáltatások vagy éppen a videojátékok iránt. Miként egy szakértő megfogalmazta, a vírus miatt Kína technológia iránti éhsége soha nem látott szintre emelkedett. Az országban pedig egyre inkább a technológia a szíve a hétköznapi életnek – az egészségügytől, a közlekedésen át a pénzügyekig.

A kínai fogyasztók életében központi kérdés a technológia Forrás: AFP/Liu zhuoqun - Imaginechina

Mindez pedig a techvállalatok részvényein is meglátszott. Az Alibaba papírja idén eddig 30 százalék körüli pluszban van, a júniusi negyedévben pedig a cég 34 százalékos, éves alapú, bevétel-növekedést ért el. A Tencent szintén igen izmosan teljesített, elsősorban a játékipari bevételeinek köszönhetően.

Jól látszik, hogy számos vállalat hónapok alatt hajtott végre olyan digitális fejlesztéseket és átállásokat, melyekhez normális esetben évekre volna szükség.

Legutóbb például az amerikai Levi's vezetője jelezte, hogy 5-10 évnyi fejlesztést sűrítettek bele az elmúlt néhány hónapba. Az elemzők szerint a kínai piacon a folyamatnak két igazán nagy nyertese volt: az Alibaba DingTalk nevű platformja, illetve a Tencent WeChat üzenetküldő alkalmazása.

Technológia és egészségügy

Miközben gőzerővel folynak a koronavírus elleni vakcina-fejlesztések a világban, már a járvány korábbi szakaszában is fontossá vált a technológia és az egészségügy hatékonyabb összekapcsolása. A kínai vállalatok pedig meg is látták a lehetőséget a terüelten.

A Baidu internetes keresőóriás például jelenleg is tárgyal befektetőkkel arról, hogy akár 2 milliárd dollárnyi tőkét is bevonnának a következő három évben egy új biotechnológiai cég felállításához.

A JD.com e-kereskedelmi cég tulajdonában lévő JD Health International egészségügyi üzleti vállalat pedig nemrég nyújtotta be a kezdeti nyilvános részvény-kibocsátáshoz (IPO) szükséges dokumentumokat a hongkongi tőzsdén.

Két külön világ?

Az elmúlt időszak trendjei azonban kihívásokat is jelentenek a technológiai vállalatok számára. Az amerikai-kínai gazdasági konfliktus ugyanis azt eredményezheti, hogy idővel teljesen két részre oszlik a globális technológiai szektor: az egyiket az amerikai, a másikat pedig a kínai cégek dominálhatják.

A TikTok példája is mutatja, hogy két külön világ alakulhat ki a globális technológiai szektorban Forrás: AFP/Manjunath Kiran

Ennek már eddig is megvoltak a jelei, beleértve például a Huawei washingtoni korlátozását, vagy a kínai ByteDance tulajdonában lévő TikTok nemzetbiztonsági kockázattá nyilvánítása. Utóbbi esetében érdekes, hogy miután Indiában betiltották a TikTokot, már több vállalat is elkezdte betölteni a helyét.
Mindazonáltal az jól látszik, hogy a kínai társaságok igyekeznek növelni a pozícióikat a nemzetközi piacokon, azonban egyelőre úgy tűnik, ez nem lesz könnyű manőver.