Tartós lehet a kínai jüan szárnyalása

yuan, jüan, valuta
A Chinese clerk counts RMB (renminbi) yuan banknotes at a bank in Nantong city, east China's Jiangsu province, 24 July 2018. China's yuan weakened against the dollar on Friday (27 July 2018), breaching the key 6.8 per dollar level, dragged lower by a weaker midpoint and fears of further depreciation amid Sino-U.S. trade tensions. Large state-run banks offering dollars in the yuan forwards market, however, helped the renminbi pare some of its earlier losses by midday, although the yuan is set for its seventh week of losses - its longest losing streak since November 2015. Major Chinese state banks were seen swapping dollars for yuan in the forwards markets as they had the previous day, two traders said. Their operations dragged one-year tenor dollar/yuan swap points down into negative territory.
Vágólapra másolva!
Nagy napja volt kedden a kínai jüannak, amikor 17 hónapos csúcsra emelkedett az amerikai dollárral szemben. Ezzel a jüan az idei év egyik legjobban teljesítő fizetőeszköze a devizapiacon, ráadásul az elemzők szerint 2021-ben is folytatódhat a szárnyalás.
Vágólapra másolva!

Pénteken is folytatódott a jüan szárnyalása, miután a fizetőeszköz komoly erősödést mutatott a héten, amikor kedden 17 hónapos csúcsot sikerült elérnie az amerikai dollárral szemben – ahogy a jüant dolláronként 6,7136-os szinten jegyezték. Noha szerdán és csütörtökön némileg gyengült a kínai deviza, a hosszú távú trend alapján tartós lehet a fizetőeszköz erősödése – írja az RT.com.

A pénteki nap azonban különösen izgalmas volt a jüan számára, mivel az egyhetes ünnep után kinyitott az úgynevezett onshore jüan piaca is.

Az offhsore és az onshore jüan között az a különbség, hogy előbbit nem érinti Peking befolyása, és ezáltal nincs is olyan szűk sávba szorítva, mint az utóbbi.

A befektetők pedig igen jó hangulatban kezdték meg a kereskedést. Az onshore és az offshore jüan is jelentősen erősödött az amerikai dollár ellenében.

Az offshore jüan árfolyama egészen a 6,69-es szintig izmosodott az amerikai fizetőeszközzel szemben.

Januárban Peking beleegyezett abba, hogy nem fogja szándékosan leértékelni a fizetőeszközét a külkereskedelmi előnyök megszerzése érdekében. Ez része volt az USA-val kialakított kereskedelmi megállapodásnak.

Az amerikai dollár/kínai offshore jüan árfolyam idei alakulása Forrás: Investing.com

Ezzel együtt az elemzők hangsúlyozzák, a befektetők az elmúlt időszakban azért vásároltak jüant, mert jól látszik, hogy a kínai gazdaság a stabil talpra állás szakaszában van, míg sokan arra számítanak, hogy a dollár gyengülni fog. Ezzel együtt a jüan az idei év egyik legjobban teljesítő fizetőeszköze is lett, ahogy Kína jelentős külkereskedelmi többletet tudott felhalmozni, illetve az ország sikeresen meggátolta a koronavírus-járvány további terjedését az országban.

Mindezeket figyelembe véve az HSBC vezető devizapiaci elemzője, Paul Mackel úgy véli,

a jüan az idei év végére elérheti a 6,70-es szintet a dollárral szemben, majd 2021-ben tovább erősödhet a 6,60-os szintig.

Emellett a szakértő arra számít, hogy a külföldiek kötvényvásárlási étvágya is megnő majd a kínai piacon.

Ez ráadásul egy öngerjesztő folyamat is. A jüan iránti megnövekedett kereslet ugyanis megnöveli a kínai kötvények és részvények iránti kereslet, amely pozitívan hat vissza a jüanra, vagyis még tovább erősíti a fizetőeszközt.