Megújul a HungaroControl léginavigációs rendszere

HungaroControl
Budapest, 2020. október 13. A HungaroControl leállított irányítóterme Budapesten 2020. október 13-án. Frissíti léginavigációs és hangkommunikációs rendszereit, valamint felújítja a 2012-ben átadott irányítóterem berendezéseit a magyar légiforgalmi szolgálat. A projekt első lépéseként a légiforgalmi irányítást átköltöztették a kényszerhelyzeti központba, várhatóan áprilisig innen látják el feladataikat a szakemberek. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Frissíti a léginavigációs és hangkommunikációs rendszereit a HungaroControl, a magyar légiforgalmi szolgálat emellett felújítja a 2012-ben átadott irányítóterem berendezéseit is.
Vágólapra másolva!

A projekt első lépéseként a légiforgalmi irányítást hétfőről keddre virradó éjjel átköltöztették a kényszerhelyzeti központba, várhatóan áprilisig innen látják el feladataikat a szakemberek.

Bajkó Gábor, a szakszolgálat műszaki üzemeltetési és fejlesztési osztályvezetője kedden az átállás utáni bejáráson azt mondta,

várhatóan fél évig tart majd az átalakítás.

A HungaroControl leállított irányítóterme Budapesten 2020. október 13-án Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Ennek keretében 55 munkaállomást építenek át, így azok már álló munkavégzést is lehetővé tesznek, emellett kicserélik a hangkommunikációs rendszereket, 500 kilométer kábelezést, valamint frissítik a MATIAS légiforgalmi irányító szoftvert is. Ezeket a rendszereket az elmúlt nyolc évben a nap 24 órájában folyamatosan használták, most uniós előírások és kiberbiztonsági okok miatt is frissíteni kell őket.

A HungaroControl a téli menetrendi időszakra időzítette a felújítást, hogy az irányítók a kisebb forgalmat a kisebb kapacitású kényszerhelyzeti központból is el tudják látni.