Orvosbéremelés, ötszázalékos újlakás-áfa, adókönnyítések és tízmilliárdos új beruházások

Debrecen, 2019. szeptember 18. Egy dolgozó a csomagolás- és italtöltő technikával foglalkozó német Krones gépgyártó vállalat új gyárában Debrecen déli ipari övezetében az átadás napján, 2019. szeptember 18-án. MTI/Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
A történelmi jelentőségű orvosi béremelés mellett kormányzati döntés nyomán, ismét 5 százalékra csökken az új lakás áfája. Több magyarországi nagyberuházást jelentettek be a héten, Ózdon és Bükön is jelentős, munkahelyteremtő és -megőrző fejlesztések valósulnak meg. A héten is több gazdasági szakember érvelt úgy, hogy a járvány miatti gazdasági visszaesésből a beruházások támogatása és a versenyképesség-növelés hozhat viszonylag gyors kilábalást. 
Vágólapra másolva!

Történelmi béremelés az orvosoknál és több adókönnyítés jön

Orbán Viktor miniszterelnök a Hír TV-nek adott interjújában a héten elmondta, hogy az orvosok bejelentett, történelmi jelentőségű béremelésére fordítandó 200 milliárdos költségvetési fedezet rendelkezésre áll. A miniszterelnök áttörésjellegűnek nevezte az orvosok béremelését, amire több mint 50 éve nem volt példa Magyarországon.

Orbán Viktor miniszterelnök Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Mindemellett kiemelte, hogy adókönnyítések, gazdaságélénkítő lépések jönnek, és az új családügyekért felelős tárca nélküli miniszter, Novák Katalin egy új otthonteremtési program pilléreit terjesztette elő a kormányülésen. Ennek egy részét már el is fogadták. A 2022. december 31-ig zajló építkezések esetében ismét 5 százalék lesz a lakásépítés áfája.

Magyarország túljutott a válság mélypontján

Varga Mihály pénzügyminiszter a Budapest Economic Forum 2020-on nemrég elmondta, hogy Magyarország túljutott a koronavírus-válság mélypontján, a kilábalás hónapjai tartanak, a versenyképességet javító lépéseket következetesen végre kell hajtani.

Varga Mihály pénzügyminiszter Forrás: MTI/Kovács Attila

A miniszter arról is beszélt, hogy a következő hetekben várhatóan újabb intézkedéseket jelentenek be. Hozzátette, hogy a válságból lassabb kilábalásra kell készülni, a magyar gazdaság 2019 első negyedévi teljesítménye 2022 első fél évében tud visszatérni számításaik szerint. Kiemelte, hogy a magyar kárenyhítő csomag mérete jelentős, eléri a 2019-es GDP 20 százalékát. Szintén fontos tényező a pénzügyminiszter szerint hogy a járvány okozta visszaesés sokkal kedvezőbb helyzetben érte a magyar gazdaságot, mint a 2008-as pénzügyi válság.

50 milliárdos magyarországi beruházást valósít meg a Nestlé

Magyarország az éllovasok közé tartozik abban a beruházásokért folytatott globális versenyben, amely a világban felszabaduló és átalakuló kapacitások újra elosztásáért folyik - hangoztatta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Vas megyei Bükön, a Nestlé Hungária Kft. 50 milliárd forint értékű beruházásának alapkőletételi ünnepségén.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a Nestlé Hungária Kft. 50 milliárd forint értékű beruházásának alapkőletételi ünnepségén Forrás: MTI/Filep István

Ez a Nestlé legnagyobb magyarországi beruházása, amely 30 százalékkal növeli a büki állateledelgyár termelési kapacitását, és 160 új munkahelyet hoz létre. A miniszter szólt arról is, hogy a Nestlé több mint ezer hazai kis- és középvállalkozástól vásárolja azokat az alapanyagokat, amelyeket termelése során felhasznál.

Ötezer új munkahelyet hozhatnak az amerikai beruházások

Varga Mihály pénzügyminiszter pedig arról beszélt, hogy a Magyarországon működő amerikai nagyvállalatok vezetői megerősítették, hogy az amerikai cégeknek a magyar gazdaságba vetett bizalma töretlen. A tárcavezető szerint ennek jelentőségét mutatja, hogy 1700 amerikai tulajdonú vállalat 106 ezer embernek ad munkát Magyarországon.

Illusztráció Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Az országban lévő amerikai tőkebefektetések pedig a legutóbbi adatok szerint meghaladják a 11 milliárd eurót. Az Amerikai-Magyar Üzleti Tanács ülésén 12 beruházásról tárgyaltak a héten, amelyeket amerikai cégek terveznek megvalósítani Magyarországon, mindezek segítségével körülbelül 5000 új munkahely jöhet létre.

Negyvenhat magyar kkv külpiacra jutását támogatja a kormány

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a héten bejelentette, hogy 46 magyar kis- és középvállalkozás (kkv) külpiacra jutását támogatja a kormány a 25 milliárd forintos Nemzeti exportvédelmi programon belül meghirdetett 2 milliárd forintos keretösszegű pályázatnak köszönhetően, közülük az első a Fejér megyei Szabadbattyánban működő LogSol Kft.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A miniszter hangsúlyozta, hogy nem túlélni szeretnénk a válságot, hanem erősebbé válni, mint a járvány előtt. Hozzátette, hogy ehhez elengedhetetlen, hogy a versenyképes magyar termékeket a külpiacokon eladják, ezért született meg a támogatási program is. A tárcavezető közölte azt is, hogy a külpiacra jutás támogatására kétmilliárd forintot szánnak, ebből a keretből a LogSol 18,5 millió forintot kap, hogy a török piacokon sikeres lehessen.

A Wellis 8,5 milliárd forintos beruházást hajt végre Ózdon

A magyar tulajdonú Wellis Magyarország Zrt. 8,5 milliárd forint beruházást hajt végre Ózdon, 800 új munkahelyet hoz létre a városban és környékén, a családoknak kiszámítható jövőt ad. Ehhez a kormány 3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosít - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a héten.

Czafik Zsolt, a Wellis Magyarország Zrt. ügyvezető igazgatója (b) és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Wellis Magyarország Zrt. beruházásáról tartott sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Hangsúlyozta, a magyar vállalkozás Ózdon a területről kivonuló külföldi vállalat helyét veszi át kormányzati támogatással. A svájci tulajdonú ABB februárban jelentette be, hogy megszünteti ózdi gazdasági tevékenységét, bezárja az ottani gyárát, és elbocsátja több mint 900 munkavállalóját. A Wellis megvette az ABB otthagyott ózdi telepét, a 29 ezer négyzetméternyi gyárterületre új gépeket visz, emellett 20 ezer négyzetméteres logisztikai központot épít, a beruházással a medencegyártásban a világ egyik legnagyobb kapacitását hozza létre - tette hozzá.

A feketegazdaság szereplőinek kiiktatására törekszik a NAV

Vankó László, a NAV bűnügyi főigazgatója egy interjúban elmondta, hogy a NAV pénzügyi nyomozói arra törekszenek, hogy azonosítsák a feketegazdaság szereplőit, az adócsaló bandák kiiktatásához azonban nem elég, ha az érintetteket bíróság elé állítják, a fő cél a bűncselekménnyel megszerzett vagyon mielőbbi elvonása.

Illusztráció Fotó: Szabó Gábor - Origo

Vankó László szerint a bűnszervezeteket a pénz működteti, a szereplőket rendszerint a vagyonszerzés lehetősége köti össze. Az adócsaláshoz ugyanakkor a módszertől függően szükség lehet különféle árura, teherautókra, technikai eszközökre, raktárakra, alkalmazottakra, könyvelőre és bandatagokra, a megszerezhető pénz akár negyven százalékát is felemészthetik a költségek. A pénz elvonása ezért kulcskérdés, ugyanis a jogsértő módon megszerzett vagyon generálja később az újabb adócsalásokat.

Biztosított a téli földgázellátás Magyarországon

Megteltek a hazai gáztárolók, így a fogyasztók ellátása a fűtési időszakban biztosított. A tárolókban több mint 6,4 milliárd köbméter földgáz áll rendelkezésre. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) minden évben ellenőrzi a lakossági felhasználók ellátásához szükséges gázforrások rendelkezésre állását, az erőművek téli felkészültségét, a szükséges tüzelőanyag-készletek meglétét, monitorozza a földgázellátás minőségét, biztonsági paramétereit és a földgáztartalékok mennyiségét. Az ország téli földgázellátását a folyamatos földgázimport, a tárolói készletek és a hazai kitermelés együttesen biztosítja.

Szeptemberben 19 százalékkal nőtt az új autók eladása

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) még a hét elején közölte, hogy szeptemberben 11.449 új kocsit helyeztek forgalomba Magyarországon, 19 százalékkal többet az egy évvel korábbinál.

Illusztráció Forrás: Freepik

Az év első kilenc hónapjában 90.092 új személyautó került forgalomba, ami éves összevetésben 22 százalékos csökkenés. Az MGE felidézte, hogy áprilisban és májusban a koronavírus miatti válságintézkedések és a gyárbezárások miatt 50 százalék feletti volt a visszaesés. Ezt az egyesület várakozása szerint a második félév valamennyire kompenzálni tudja majd.

Eljárást indítottak a magyar hatóságok a TikTok ellen

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálatot indított a TikTok videomegosztó közösségi oldal üzemeltetőjével szemben a felhasználók hiányos és megkésett tájékoztatása miatt. Jogsértés gyanúját veti fel az is, hogy az eljárás alá vont nem tette magyar nyelven hozzáférhetővé a magyarországi, egyébként magyar nyelvű kereskedelmi kommunikációival megcélzott fogyasztók számára a platform működésének és a TikTok szolgáltatásai igénybevételének legfontosabb feltételeire vonatkozó tájékoztatásokat.

A növekedés a beruházásoktól lesz fenntartható

A beruházásoktól lesz fenntartható a növekedés, a beruházás volt és lesz a gazdasági növekedés legfontosabb mozgatórugója - mondta Nagy Márton miniszterelnöki megbízott, gazdaságpolitikai tanácsadó a Budapest Economic Forum 2020 online konferencián Budapesten. Nagy Márton hozzátette: mindhárom fajtájával - a lakossági, a vállalati és az állami beruházással - egyaránt foglalkozni kell, és egyszerre kell ösztönözni. Az állam katalizáló szerepe mindegyik típusú beruházásnál felértékelődik - jelentette ki előadásában.

Letartóztatták a McAfee alapítóját

A héten Spanyolországban letartóztatták John McAfee vállalkozót, a McAfee vírusvédő szoftver megalkotóját, aki forradalmasította a számítógépek védelmét. Az amerikai hatóságok szerint az üzletember elrejtette vagyonát, több millió dollárt, ingatlanokat és egy jachtot is.

John McAfee Forrás: AFP/Fred Dufour

McAfee-nek Memphisben kellett volna részt vennie egy online tárgyaláson, azonban ezen nem volt jelen, és ezt követően adták ki ellene az elfogási parancsot. A bíróság szerint McAfee 2014 és 2018 között követte el a bűncselekményeket.