Otthonfelújítási program és hazai nagyberuházások

SZIJJÁRTÓ Péter, Manila
Manila, 2020. október 15. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) megbeszélést folytat Ramon Lopez Fülöp-szigeteki kereskedelmi és ipari miniszterrel (b) Manilában 2020. október 15-én. MTI/KKM/Király Márton
Vágólapra másolva!
A héten újabb, a gazdaság fejlődését támogató kormányzati intézkedéseket jelentettek be, hogy a magyar gazdaság minél gyorsabban és minél kisebb veszteséggel, az innováció és az erősödés irányába haladva kerülhessen ki a koronavírus-járvány okozta nehézségekből. A külgazdasági és külügyminiszter a napokban Szingapúrban, majd a Fülöp-szigeteken, és Vietnámban is tárgyalt, ennek pedig a magyar vállalatok lehetnek a nagy nyertesei. Nagyberuházást jelentett be egy hazai gyógyszergyár a pénzügyminiszterrel közösen, valamint egy szingapúri vállalat is komoly ráfordítással erősíti magyarországi jelenlétét. A héten kiderült az is, hogy a foglalkoztatottság már a nyár végére elérte a tavalyi szintet. A bejelentett otthonfelújítása programra pedig komoly lakossági igény mutatkozik.
Vágólapra másolva!

Nagy az igény az otthonfelújítási támogatásra

Novák Katalin, a családokért felelős tárca nélküli miniszter a napokban elmondta, hogy a legalább egy gyermeket nevelő család otthona felújítási költségeinek felét átvállalja az állam, legfeljebb hárommillió forintig. A 2015-ben indított otthonteremtési program új eleme, a felújítási támogatás igénylésének nem feltétele - igaz, nem is kizáró eleme -, hogy a család éljen a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) lehetőségével - fűzte hozzá.

Illusztráció Forrás: MTI/Varga György

A miniszter a részleteket ismertetve elmondta: ha valaki 2021. január 1-je után felújításba kezd és gyűjti a számlákat, az állam visszautalja neki a költségeinek felét, legfeljebb hárommillió forintot. Ez vonatkozik az anyagbeszerzésre és a munkaerőköltségre is.

Hatmilliárd forintos beruházást valósít meg a Béres Gyógyszergyár

Varga Mihály nemrég bejelentette, hogy a Béres Gyógyszergyár Zrt. Szolnokon több mint hatmilliárd forintos beruházással bővíti tevékenységét. A pénzügyminiszter elmondta azt is, hogy a mostani beruházáshoz a Pénzügyminisztérium Nagyvállalati beruházási támogatási programjában 3 milliárd forintos, vissza nem térítendő állami támogatást nyert.

Varga Mihály pénzügyminiszter (b) és Béres József, a Béres Gyógyszergyár Zrt. elnöke elhelyezi az időkapszulát az új beruházás ünnepélyes alapkőletételén a cég szolnoki gyárában. Forrás: MTI/Marjai János

A Béres Gyógyszergyár 2050 négyzetméterrel növeli gyára területét a legkorszerűbb technológia beépítésével, vezérterméke, a Béres Csepp gyártása robottechnológiás gyártósor telepítésével újul meg, továbbá a vállalat termelő-és laboratóriumi eszközöket vásárol, bővíti raktárkapacitását és fejleszti infrastruktúráját.

Már igényelhető az álláskeresőnként akár félmillió forintos segítség

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) összesen több mint 12 milliárd forint forrásigénnyel indított programot az alacsony iskolai végzettségű és a fiatal álláskeresők iránti munkaerőpiaci kereslet élénkítése érdekében, tudtuk meg a napokban.

Illusztráció. Forrás: Shutterstock

A támogatást gyorsan és egyszerűen, elektronikus úton, egyetlen oldalnyi kérelem kitöltésével vehetik igénybe a munkaadók. A támogatással mintegy 25 ezer alacsony iskolai végzettségű és/vagy 25 év alatti álláskereső munkába állása valósulhat meg összesen 12,5 milliárd forint forrásigénnyel.

A foglalkoztatás a nyár végére elérte a tavalyi szintet

György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára ismertette, hogy a kormány arra számít, hogy az ipar a következő hónapokban is képes lesz a tavalyi szintet hozni a koronavírus-járvány ellenére.

Illusztráció. Forrás: AFP/Patrick Hertzog

Hangsúlyozta, hogy a foglalkoztatás mértéke augusztusra elérte a tavalyi szintet: több mint 4,5 millióan dolgoztak Magyarországon. Továbbá a Központi Statisztikai Hivatal jelentéséből az is kiderült, hogy 3,8 százalék volt a munkanélküliség, ami a harmadik legjobb adat az Európai Unióban.

Komoly hasznot húzhatnak magyar cégek a jó szingapúri politikai kapcsolatokból

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Szingapúrban tárgyalt, ezt követően pedig elmondta, hogy az elmúlt esztendőkben Magyarországnak sikerült Szingapúrral kiépítenie a kölcsönös tiszteleten és barátságon alapuló politikai együttműködést. Ebből a jövő iparágait képviselő magyar vállalatok kifejezetten komoly hasznot húzhatnak - ismertette.

Illusztráció Forrás: DPPI/Florent Gooden

A tárcavezető szerint a magyar vállalatok komoly szerephez jutnak majd a műholdprogramok fejlesztésében Szingapúrban, illetve a mesterséges intelligenciára, adatgazdálkodásra és informatikai megoldásokra specializálódott magyar cégek is komoly beruházásokkal vannak már jelen a szingapúri piacon, illetve vehetnek részt az ottani fejlesztésekben.

Szingapúri cég hajt végre autóipari beruházást

Újabb beruházást hajt végre Miskolcon a Patec szingapúri vállalat. Ez új munkahelyeket jelent, és a magyar autóipari beszállítói ágazatot is erősíteni fogja - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter elmondta: a Patec eddig is működött Miskolcon, alapvetően ablaktörlőkhöz gyártott eszközöket. Ez az autóipari beszállító vállalat most egy 1,7 milliárd forintos beruházást hajt végre Miskolcon. Ehhez félmilliárd forintos kormányzati támogatást kap. A beruházás 71 új munkahelyet jelent
- emelte ki a miniszter.

Magyar vállalatok fogják rehabilitálni a legnagyobb Fülöp-szigeteki tavat

Szijjártó Péter csütörtökön Manilában tárgyalt, ahol bejelentette, hogy harmincmillió dolláros program keretében magyar vállalatok fogják elvégezni a legnagyobb fülöp-szigeteki tó rehabilitációját, vízminőség-javítását és mérését is. Emellett pedig a délkelet-ázsiai szigetország minden régiójába szállítanak víztisztító berendezéseket, ezáltal biztosítva az ívóvízellátásukat.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) megbeszélést folytat Ramon Lopez Fülöp-szigeteki kereskedelmi és ipari miniszterrel (b) Manilában. Forrás: MTI/KKM/Kkm/Király Márton

A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte, hogy Magyarországnak és a magyar gazdaságnak az az érdeke, hogy a világgazdaság minél nyitottabb, szabadabb és tisztességesebb legyen, ezért a magyar kormány azt szorgalmazza, hogy az Európai Unió "villámgyorsan" indítsa újra a Fülöp-szigetekkel korábban leállított szabadkereskedelmi megállapodásról szóló tárgyalásokat, mert minél szabadabban lehet a szigetországba exportálni, annál jobb lesz a magyar vállalatoknak.

Újabb 20 milliárd forint támogatást kapnak a hazai vállalati innovációk

A munkahelyteremtést és Magyarország versenyképességének erősítését is szolgálja a PIACI KFI pályázati konstrukció is, amelynek keretében most újabb 20 milliárd forint támogatásra pályázhatnak az érdeklődők – jelentette be Schanda Tamás az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti és stratégiai államtitkára a hét folyamán.

Illusztráció. Forrás: MTI/EPA/Tannen Maury

Schanda Tamás hozzátette: ezzel a lehetőséggel exportképes új termékek, szolgáltatások és technológiák fejlesztése esetében élhetnek a vállalkozások és kutató-tudásközvetítő szervezetek.

Ötmilliárdos keret indul a hátrányos helyzetű települések vállalkozásainak

Jelenleg a „GINOP 1.2.9-20 Hátrányos helyzetű településeken működő mikro- és kisvállalkozások fejlesztéseinek támogatása" című, 5 milliárdos pályázati felhívás társadalmi egyeztetése zajlik, melyet még ezen a héten lehet véleményezni. A vélemények figyelembevételével a kiírás biztosította keret 2021. januártól lesz pályázható.

Illusztráció Forrás: MTI/Vajda János

A pályázati lehetőség azoknak a mikro- és kisvállalkozásoknak szól, amelyek a felhívás 1. sz. és 2. sz. mellékletében szereplő településeken vannak, egy lezárt üzleti évvel már rendelkeznek és legalább 1 főt foglalkoztatnak, egyben az éves átlagos statisztikai létszám is egy fő.

Még mindig több tízezer munkahelyet védenek a gazdaságvédelmi akcióterv bértámogatásai

A koronavírus-járvány okozta tavaszi sokk után tartósnak bizonyult munkaerőpiaci fordulat következett be. A foglalkoztatás újra élénkül, a gazdaságvédelmi akciótervben létrehozott bértámogatási programok jelenleg is a teljes, 280 ezres támogatotti létszám több mint negyedének nyújtanak védelmet - ismertette Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. A bértámogatások és egyéb intézkedések - köztük az adó- és járulékcsökkentés, hitelmoratórium, beruházás-ösztönző és hitelprogramok - 1,4 millió munkavállaló kilátásait, lehetőségeit javították. A kormányzati lépéseknek jelentős szerepük van abban, hogy a foglalkoztatottak száma ismét meghaladja a 4,5 milliót Magyarországon - jelentette ki az államtitkár.

Szijjártó Péter átadta Hanoiban a magyar nagykövetség új konzuli részlegét

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter átadta pénteken Hanoiban a magyar nagykövetség új, kibővített konzuli hivatalát. Az eseményen mondott beszédében a tárcavezető felhívta a figyelmet arra, hogy tavaly a világszerte végrehajtott beruházások 58 százalékát keleti tőke finanszírozta.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) megbeszélést folytat Pham Binh Minh vietnami külügyminiszterrel (j) Hanoiban. Forrás: MTI/EPA/Luong Thai Linh

A tárcavezető szerint a világjárvány után új világrend jön létre, amely nyomán vesztesek és nyertesek lesznek, és Magyarország elhatározott célja az, hogy a nyertesek közé tartozzon. Ehhez fejleszteni kell a kapcsolatokat és az együttműködést a nemzetközi partnerekkel.

Magyarország és Vietnam gazdasági együttműködése egyértelmű sikertörténet, nagyon kevés országról mondható el, hogy a koronavírus-járvány időszakában ilyen jelentősen tudta volna növelni a kereskedelmét - erről is beszélt a miniszter hanoi tárgyalásai után. Bejelentette azt is, hogy magyar cégek fogják biztosítani két vietnami megye ivóvízellátást. A víztisztító telepeket építő magyar beruházás összértéke 72 millió euro.

illusztráció Forrás: Shutterstock

Szijjártó Péter felhívta a figyelmet arra, hogy az idei első nyolc hónapban a két ország kereskedelmi forgalma hatvan százalékkal nőtt, ami alapvetően a víziparban, az élelmiszeriparban és az egészségügy területén végrehajtott magyar beruházásoknak köszönhető Vietnamban.

Mégis megválik a Huawei a Honor testvérmárkától

A héten kiderült, hogy igaznak bizonyultak azoka a hírek, melyek szerint a Huawei eladja a Honor márkát. Jelenleg a három legesélyesebb vásárló a Digital China Group, a TCL elektronikai eszközöket gyártó kínai cég és a konkurens okostelefon gyártó Xiaomi.

Illusztráció. Forrás: Origo

Az ügylet teljes mértékben készpénzes lehet, valahol 15 és 25 milliárd jüan között. A márkán kívül magában foglalja a kapcsolódó kutatás fejlesztést és a teljes ellátási lánc-menedzsmentet. Az üzletág eladása kulcsfontosságú lehet, mivel az USA szankciókat vezetett be a Huawei ellen, azonban az ügylettel ezek a szankciók nem vonatkoznának a Honorra. Ennek köszönhetően pedig ismét bárkivel együtt dolgozhatna a cég, és chipeket is vehetne.