Az ötszörösére nőtt az adatok mennyisége a világon

ai mi mesterséges inteligencia  Artificial Intelligence
Artificial intelligence, conceptual computer artwork.
Vágólapra másolva!
A mesterséges intelligencia már egyáltalán nem a távoli jövő, hanem a jelen egyik kézzel is fogható technológiája, amire azért is van nagy szükségünk, mert a világon elképesztő ütemben növekszik az adataink mennyisége.
Vágólapra másolva!

A mesterséges intelligencia által hozott változásokat az életünk számos területén érezhetjük, elég csak arra gondolni, hogy rengeteg olyan alkalmazást használunk, amely a mesterséges intelligencia technológiájára épül.Nemrég például a többek között Elon Musk által alapított OpenAI gyakorlatilag mesterséges intelligenciaként funkcionáló, szöveggeneráló robotja, a GPT-3 a brit The Guardianbe írt véleménycikket arról, hogy miért nem kell félnünk a mesterséges intelligencia térnyerésétől.

- hívja fel a figyelmet Kocsis Dávid adatvédelmi szakértő.

Ezek a széles körű változások ráadásul már a jelenben zajlanak, így majdhogynem szélesvásznon nézhetjük végig a folyamatot, és még moziba se kell mennünk érte, hiszen a szemünk láttára történik minden és sok esetben pont, hogy mi magunk vagyunk a főszereplők - tette hozzá.

Illusztráció Forrás: Science Photo Library/Mehau Kulyk

Stratégiák kellenek a digitális jövőhöz

Ezért sem mindegy, hogy a különböző kormányzatok hogyan reagálnak a mesterséges intelligenciára, és az ezzel együtt járó technológiai változásokra.

Mindez egy olyan téma, amely világszinten mindenkit foglalkoztat, az Európai Unió is külön stratégiák mentén szeretné a digitális jövőt alakítani, és nincs ez másként Magyarországon sem.

"Az országok versenyképessége mellett az állampolgárok jólléte szempontjából is előnyöket hozhat a mesterséges intelligencia.

- hívta fel a figyelmet a szakértő.

Fontos kiemelni, hogy a piac, az akadémia, és az állami szereplők másfél éves közös munkájának eredményeként született meg a stratégia, amely ezáltal azonos jelentőséggel bír mind a szakma szereplői, mind a kormány számára. Egy cselekvésre fókuszáló és megvalósítható dokumentumot alakítottak ki, amelyben kiemelt feladatként jelenik meg a hazai adatgazdálkodás megteremtése.

Az adatok jelentősége megkérdőjelezhetetlen

Minderre azért is érdemes figyelni, mert elképesztő tempóban nő a világon előállított adatok mennyisége:

míg a korábbi években 33 zettabájtnyi értékről beszélhettünk, addig a 2020-as évek közepére várhatóan 175 zettabájtra fog emelkedni ez a szám.

Ez elképesztő szám.

Mindez jól mutatja, hogy a digitális átalakulás folyamata még csak most gyorsul fel igazán, aminek középpontjában éppen az adatok állnak. Így tehát nem is lehet kérdés:

ki kell használnunk az adatgazdaságban rejlő lehetőségeket, hiszen ez a digitális jövőnk biztosításának egyik fő kulcsa.

Mint ahogy azt egyre jobban érezzük is a mindennapokban, a mesterséges intelligencia megkerülhetetlen, és az adatok szempontjából pedig olyan szuverenitási és társadalmi kihívásokat is felvet, mint például az adatgazdasági kiszolgáltatottság vagy az adatgyűjtésen alapuló profilalkotás és befolyásolás tekintetében. Ezért is kiemelkedő jelentőségű, hogy hazánk felismerte az adatgazdaságban rejlő potenciált, és a Mesterséges Intelligencia Stratégián belül már most külön figyelmet fordít az adatgazdaság beindítására és annak kiépítésére, hogy élen járjunk, és ne elszenvedői legyünk a változásnak.

Ma már olyan világban élünk, ahol a társadalomban az egyének egyre növekvő mennyiségű adatot állítanak elő, ezért sem mindegy, hogy az adatgyűjtés és az adatfelhasználás módja az állampolgár érdekeit helyezi-e előtérbe, vagy összhangban van-e az európai értékekkel, az alapvető jogokkal és szabályokkal - fogalmaz ezzel kapcsolatban Kocsis Dávid.

Ezekre a kérdésekre egyértelműek a válaszok, azonban ugyanilyen egyértelmű és határozott megoldásokat kell hozzárendelni ezek érvényesítéséhez.

A hazai adatgazdaság megteremtésével és kezelésével a jövőben a Nemzeti Adatvagyon Ügynökség foglalkozik majd, amely alapfeladataként koordinálja és élénkíti az adatvagyonnal történő stratégiai gazdálkodást.

Ennek a folyamatnak köszönhetően egyrészt a társadalmi érdekek hatékonyabb védelme is érvényesülhet, másrészt a közadatok és a magánadatok gazdasági erőforrássá válhatnak, és mint vagyonelemek jelenhetnek meg a gazdaságban.

"Az adatszabályozási és etikai témában dinamikus fejlődés zajlik egész Európában, amelynek Magyarország is aktív részese lesz a Nemzeti Adatvagyon Ügynökség működésével. A cél, hogy az adatgazdaságban rejlő lehetőségek kihasználását illetően az élvonalba kerüljünk, tiszteletben tartva azokat az alapvető értékeket, amelyekre az európai társadalmak épülnek" - teszi hozzá az adatvédelmi szakértő.