Börtönbüntetést kapott egy piramisjátékot szervező bróker

Ijesztő veszteségek a nyugdíjpénztáraknál, magánnyugdíjpénztár-tagok döntés előtt, tőzsde, bróker
Vágólapra másolva!
Több mint öt éves börtönbüntetésre ítéltek egy amerikai brókert, mert 19 millió dolláros (közel 6 milliárd forint) piramisjátékot szervezett 2016 és 2019 között. Az általa elkövetett visszaélésekről még a családja sem tudott semmit.
Vágólapra másolva!

A Daily Mail cikke szerint a 71 esztendős Paul Rinfret, aki korábban a Wall Streeten dolgozott traderként, mesés hozamot ígért azoknak, akik rábízták a pénzüket. Ezeket az összegeket azonban nem befektetésekre használta fel, hanem jórészt a saját céljaira fordította.

A manhattani kerületi bíróság ítéletében megállapította, hogy

Rinfret azzal szedte rá hat áldozatát, hogy nála három számjegyű nyereséget érhetnek, ha befektetheti a pénzüket.

Bizalmuk megnyerése érdekében azt is hangoztatta, hogy cége, a Plandome Partners 2012 óta még sosem volt veszteséges. Azt találta ki, hogy a siker kulcsa egy speciális algoritmus, ami az átlagot jóval meghaladó hozamot biztosít.

Korábban a New York-i tőzsde már megbüntette az egykori brókert, és a saját nevén nem is nyithatott értékpapírszámlát. Erre két nagykorú gyerekének és egy korábban elhunyt hozzátartozójának az adatait használta fel.

Illusztráció Forrás: AFP/Fredrik Von

Az ügyfelei által átutalt összegeket csak kis részben használta fel valódi befektetésekre, ráadásul azokon is veszteséget realizált.

Meghamisított kimutatásokkal mégis hosszú időn keresztül sikerült fenntartania befektetői bizalmát, akik elhitték neki, hogy jó helyen van a pénzük.

A nála összegyűlt összegekből eközben nagy lábon élt:

többek között 50 ezer dollárt költött ingatlanra, 170 ezret autókra, ékszerekre és órákra, 105 ezret alkoholra, 12 ezret szivarra és több mint 130 ezret éttermi fogyasztásra.

Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeleti Bizottsága által ellene indított vizsgálata során azt is felfedte, hogy 30 ezer dollárból rendezett eljegyzési ünnepséget a fiának.

Rinfret viselt dolgairól a családja sem tudott semmit, így amikor a csalássorozatra a bíróságon fény derült, felesége, akivel 44 éve éltek együtt, azonnal beadta a válókeresetet, három gyermeke közül kettő pedig minden kapcsolatot megszakított vele.