Mindkét negyedévben nyereséges volt idén a K&H Bank

ügyfél intézi banki ügyeit a K and H Bank (K&H Bank)
Budapest, 2011. november 24. Egy ügyfél intézi banki ügyeit a K and H Bank (K&H Bank) Vigadó téri fiókjában, Budapesten. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
2020 első félévét a K&H Bank 7,1 milliárd forintos adózás utáni nyereséggel zárta, amely a járványhoz kapcsolódó, 22,6 milliárd forint összegű negatív rendkívüli tételeket is tartalmaz. A magas kockázati költség ellenére a bank mindkét negyedévben pozitív nettó eredményről számolt be (2020 I. negyedév: 6,5 milliárd forint, II. negyedév: 0,6 milliárd forint). Éves összehasonlításban a K&H Bank egyszeri tételek nélküli nyeresége 12 százalékkal növekedett.
Vágólapra másolva!

2020 első félévében a K&H Bank nettó nyeresége 7,1 milliárd forintot ért el, amely az alábbi, a járványhoz kapcsolódó, negatív rendkívüli tételeket tartalmazza: a fizetési moratóriumhoz kapcsolódó, 3,6 milliárd forint módosítási veszteséget és 19 milliárd forint IFRS9 szerinti értékvesztést a világjárvány okozta várható jövőbeni hitelezési veszteségekre.

A K&H Bank további növekedést (éves összehasonlításban 14 százalékos emelkedést) ért el az ügyfeleknek nyújtott hitelek állományában és (éves összehasonlításban 21 százalékos növekedést) a betétek terén. A K&H 2020 első félévében összesen 293 milliárd forint új hitelt helyezett ki, ami éves összehasonlításban 17 százalékos növekedésnek felel meg. A teljes új lakossági hitelkihelyezés elérte a 104 milliárd forintot, ami éves összehasonlításban 39 százalékos bővülésnek felel meg, és 25 milliárd forint értékű babaváró hitelkihelyezést tartalmaz.

A világjárvány idején a K&H folyamatos kiszolgálást nyújtott ügyfelei számára, a járvány hatása a banki forgalomban azonban megmutatkozott, de folyamatosan kezd helyreállni.

Például a fiókokban a március közepétől május közepéig terjedő időszakban 44 százalékkal csökkent az ügyféllátogatások száma az év első negyedévéhez képest.

Mostanra azonban a nem-készpénzes tranzakciókra érkező ügyfelek forgalma most már visszatért a járványt megelőző szintre. A járvány szektorokon átívelően jelentősen hatott az üzleti dinamikára. A vállalati ügyfelek folyószámlaforgalmának éves növekedési üteme 5 százalékkal csökkent az előző negyedévben mért éves növekedési ütemhez képest. Biztató azonban, hogy a májusi mélypontot követően a forgalom a gazdasági helyzet stabilizálódásával párhuzamosan ismét növekedésnek indult, és mára visszatért a járvány előtti szintre. A mikrovállalkozások forgalma azonban még nem állt helyre teljesen és nem érte el az előző év hasonló időszakának szintjét.

Nyereséges volt a K&H Bank 2020 első félévének mindkét negyedévében Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Nik Vincke, a K&H Biztosító vezérigazgatója elmondta, hogy cége nettó eredménye 2020 első félévében elérte az 5,5 milliárd forintot. A nem-élet területen a díjbevétel 28,3 milliárd forintot ért el, éves összehasonlításban 5 százalékkal emelkedett. Az élet üzletág erős üzleti teljesítményt nyújtott, a rendszeres, befektetési egységhez kötött (unit-linked) nyugdíjtermék éves összehasonlításban 24 százalékkal növekedett, az önálló kockázati termékek az elmúlt év azonos időszakához képest 7 százalékkal bővültek. A magyar piacon elsőként az ügyfelek lakás-, utas- és KGFB biztosítást is köthetnek a mobilbanki alkalmazással. Néhány kattintással és 3 adat megadásával a meglévő banki ügyfelek árajánlatot kapnak, és gyorsan, kényelmesen köthetik meg új szerződéseiket. A kárrendezési oldalon is tovább javították szolgáltatásaikat, mostantól kár esetén a kárrendezők a helyszínen azonnal ki tudják fizetni a kártérítést.