Holdról származó mintákat vásárolna a NASA

Super Flower Moon In London England EUROPE Great Britain London UK United Kingdom astronomical ASTRONOMY beauty in nature celestial full flower moon FULL MOON lunar MOON moonrise natural nature phenomenon scenic SCIENCE skies SKY space super flower moon s
A super moon, also called full flower moon, rises above central London on 06 May, 2020 in London, England. The May full moon is the third and final supermoon of the year 2020. (Photo by WIktor Szymanowicz/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
A NASA komolyan dolgozik azon, hogy az Artemis program részeként az első női űrhajóst és a következő férfi űrhajóst a Holdra szállítsa 2024-ben. Emellett felhívást intéztek űrforrások gyűjtésére is, a Holdon más által kibányászott holdkőzetek tulajdonjogának „helyben történő" átruházásával. Vagyis nem is kell a Földre szállítani a kőzeteket, azok így is a NASA tulajdonába kerülnek.
Vágólapra másolva!

A NASA 2024-ben az Artemis programmal térne vissza a Holdra 1972 decembere után, amikor utoljára járt ember a Holdon. Mivel a bő 50 évvel ezelőtti program nagyon sokba került az amerikaiaknak, a cél most az, hogy az emberiség fenntartható, minél innovatívabb és nem utolsó sorban megfizethető módon térhessen vissza a Holdra, immár tartósan is.

Mennyibe került Amerikának a holdra szállás 50 éve?

Miközben éljük az életünket a mindennapokban, annak örömeivel és gondjaival együtt, ritkán gondolunk arra, hogy mindannyian az emberiség részei vagyunk, melynek kialakulása a Föld 4500 millió éves filmjében még egy kis reklámszünettel sem ér fel: mindössze alig 30 millió év alatt váltunk emberré.

Az Egyesült Államok e célból felhívást intézett azokhoz a kereskedelmi cégekhez, melyek robotokkal kőzeteket gyűjtenének a Holdon. A NASA által vázolt követelmények szerint a vállalatok kis mennyiségű holdi kőzetmintákat gyűjthetnének bárhol a Hold felszínén, melyet követően képeket szolgáltatnának a gyűjteményről a NASA-nak, megjelölve a kőzetek pontos helyét is. Ezt követően a kőzetek, illetve regolitok (málló, törmelékes kőzetrétegek) tulajdonjogát helyben, tehát a Földre szállítás nélkül átvenné a NASA, amely azután a NASA kizárólagos tulajdona lenne. Mindezt átláthatóan, a világűrrel kapcsolatos nemzetközi egyezmények legmesszemenőbb tiszteletben tartásával bonyolítaná le az űrügynökség.

A NASA célja, hogy a tulajdonjog-átruházások 2024 előtt befejeződjenek. A versengést teljesen nyílt verseny keretében képzeli a NASA, nem csak az amerikai vállalatokra szűkítve azt. Az űrügynökség három részletben fizetne a holdkőzetért, legnagyobb részt (80 százalékot) a gyűjtés sikeres befejezése után.

Az emberiség életében 2024-ben kerülhet majd újra a figyelem középpontjába állandó égi kísérőnk, amikor a NASA a gyakorlatban is elindítja Artemis holdprogramját, benne az első női űrhajóssal, aki a Holdra száll Forrás: NurPhoto via AFP/WIktor Szymanowicz/NurPhoto/Wiktor Szymanowicz

Az 1960-es években fejlesztett Apollo programmal ellentétben az új generációs holdra szállás fő célja a Marsra szállás előkészítése.

Az elkövetkező évtizedben az Artemis programmal az emberiség hosszú távon is jelen lesz a Hold felszínén, felhasználva a Holdat a további műveletekre és tapasztalatszerzésre, mielőtt a sokkal távolabbi Marsra indulna.

Az úgynevezett in situ, azaz természetes helyén történő erőforrás-felhasználás (ISRU) képessége hihetetlenül fontos lesz a Marson, ezért lesz szükség előbb a holdi tapasztalatszerzésre.

A robusztus, fenntartható és biztonságos holdkutatással nyert tudományos felfedezések az egész emberiség javát szolgálják, melyek nyilvános közzétételével a NASA biztosítja, hogy az egész világ részesüljön az Artemis küldetés eredményeiből - zárul Jim Bridenstine, az amerikai űrkutatási hivatal igazgatójának blogbejegyzése a NASA blogján.

Forrás: NASA blog