Másfél millió forint hitelt vettek fel hamis papírokkal

bilincs nő letartóztatás
Vágólapra másolva!
A Tatabányai Járási Ügyészség az információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt indult ügyben vádiratot nyújtott be huszonhárom személlyel szemben, akik hamis munkáltatói igazolásokkal igényeltek olyan áruvásárlási kölcsönöket, amelyek megfizetése nem állt szándékukban. Több év börtön várhat rájuk.  
Vágólapra másolva!

A vádirat szerint egy férfi és egy nő 2017. szeptember 1. napját megelőzően négy cég nevében állított ki hamis munkáltatói igazolásokat, összesen 64 darabot abból a célból, hogy további huszonkettő személy azokat áruvásárlási hitel igénylése során győri, tatabányai, tatai, budapesti üzletekben átadják.

A hamis munkáltatói igazolással megvásárolt műszaki cikkek vevőinek a hitelek törlesztése nem állt szándékában, céljuk az volt, hogy a vásárolt termékeket eladják, és az így szerzett pénzen megosztozzanak a hamis igazolások készítőivel.

Az egyik elkövető 2018. február első két hetében öt különböző, tatabányai, győri, budapesti üzletben igényelt hitelt, amelyek együttes összege 1,46 millió forint volt.

Két év börtön várhat a hitelcsaló banda két fő bűnösére, ha elismerik bűnüket és lemondanak a bírósági tárgyalásról Forrás: Shutterstock

A hamis igazolásokat készítő férfi 2017-ben megszerezte egy bankszámlatulajdonos hitelkártya szerződésének egyenlegközlő értesítését. A férfi a bank telefonos ügyfélszolgálatán magát a számla tulajdonosának adta ki, módosította a hitelkártya szerződéshez rögzített telefonszámot a saját telefonszámára, amely után módosította a szerződés netbankos elérhetőségének jelszavát. Ezután netbankos felületen 2017. december 13. napja és 2018. január 17. napja közötti időben 5 alkalommal utalt át összesen 499.271 Ft-ot a saját számlájára.

A bank a sértettnek jóváírta a csalással okozott kárt.

Az ügyben a Tatabányai Rendőrkapitányság rendőrei folytattak nyomozást.

Az ügyészség a Tatabányai Járásbírósághoz benyújtott vádiratában arra tett indítványt, hogy amennyiben a bűncselekmények elkövetését beismerik és lemondanak a tárgyaláshoz való jogukról, úgy a hamis igazolásokat készítő és a netbankos csalást elkövető férfit 2 év 3 hó börtönbüntetésre, a hamis igazolásokat készítő nőt 2 év börtönbüntetésre, továbbá mindkettőjüket egyaránt 3 év közügyektől eltiltásra ítélje a bíróság.

Az eljárás további terheltjei közül egy vádlottnak végrehajtandó szabadságvesztésre, három vádlottnak felfüggesztett szabadságvesztésre, öt vádlottnak pénzbüntetésre, tizenegy vádlottnak közérdekű munka büntetésre, egy vádlottnak próbára bocsátásra történő elítélését indítványozta az ügyészség.