Országok, amelyek pénzein nők vannak

money laundering Symbolic Photo Organized Crime Bills Cash Awl Economic Cycle Securities € Sustainability EURO Money Houses ACE CRIME money BANK NOTE feed banknote banknotes anti financial crime economics economic crime capital foreign exchange macroecono
EURO, Swiss francs and dollars | usage worldwide
Vágólapra másolva!
Viszonylag kevés nő van a világ bankjegyein. A Quartz összeállításából kiderül, hogy a híressé vált és bankjegyre került nők miről váltak ismertté.
Vágólapra másolva!

A Quartz a hivatalos jegybanki információkra támaszkodva a világ 75 legnagyobb gazdaságának összesen 622 bankjegyét vizsgálta meg, hogy mennyin szerepel nő. A minta egyébként átfogónak tekinthető, mivel az elemzésbe a bankóikon keresztül bevont országok a világ GDP-jének közel 97 százalékát adják. Persze a forgalomban lévő címletek variációi, darabszámai és ezáltal előfordulási gyakorisága között óriási különbségek vannak, ezt a tényezőt azoban tudatosan figyelmen kívül hagyták az elemzők, és minden, hatályos fizetőeszköznek számító bankjegyet egyenértékűen vettek figyelembe. A vizsgálatból érdekes következtetések adódtak.

Illusztráció Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Robert Schmiegelt/Geisler-Fotopr

Először is, a címletek közel 40 százaléka nem tartalmazott emberábrázolást. Például a közös európai pénz, az euró bankjegyei elsősorban a kontinens építészeti remekeit helyezik középpontba, és nem a személyeket. A vizsgálatba bevont, papír alapú címletek valamennyivel több mint 60 százaléka - 405 bankjegy - legalább egy embert ábrázolt, ideértve azokat a megjelenítéseket is, amikor a bankón egy híres személy emlékművéről készült kép látható. Ezen belül 81 olyan bankjegyet találtak, amely legalább egy nőt ábrázol.

Kik szerepelnek nőként a világ bankjegyein?

A kérdés nem olyan egyszerű, mert sok nőalak nem egy konkrét személy, hanem általános figura egyes címleteken. Például gyapotszedő asszony Angolában, egy kanadai tudós, vagy épp indonéz táncosnők egy csoportja. Van néhány olyan, amely egy-egy nemzet identitása szempontjából fontos, szimbolikus nőalak. Ilyen például Hibernia, aki a Bank of Ireland által kibocsátotta bankjegyeken Észak-Írországot jelképezi.

Ha ezeket az ábrázolásokat figyelmen kívül hagyjuk, 52 bankón összesen 59 nő portréjával találkozni.

Érdekes arány az is, hogy az egyetlen konkrét személyt ábrázoló bankjegyeknek csupán 12 százalékán van egy bizonyos nő, míg 84 százaléka konkrét férfialakot mutat.

Az is biztos, hogy a bankókon ábrázolt konkrét nőalakok életük során igen változatos foglalkozásokat, tevékenységeket űztek, illetve folytattak: van közöttük harcos gerillaparancsnok, hajótulajdonos és volt államfő is.

A legtöbb közülük költő vagy író volt. 16 bankjegyen női író látható, mint például Astrid Lindren Svédországban, vagy Jane Austin a briteknél.

Mely országok bankjegyein fordul elő a legtöbb nőábrázolás?

A három csúcstartó ország Ausztrália, Dánia és Svédország.

Ausztráliában valamennyi, forgalomban lévő bankjegyen látni nőalakot (is), így ott az arány 100 százalék.

null

null

Dániában az arány 60 százalék fölötti, míg Svédországban 50 százalékot ér el.

A női híresség, aki kétség kívül mindent visz, már ha bankjegyeken való megjelenésről van szó,

II. Erzsébet brit királynő, aki toronymagasan vezet minden, ebből a vizsgálatból kinyerhető statisztikát.

Arcképével 8 különböző bankón, 4 különböző országban lehet találkozni, nem beszélve egyes országok kapcsolt, tengerentúli területeiről.