A gyógyszeriparban folytatja a legendás Kodak

30th Anniversary of Apollo 11 Moon Mission 1969 Apollo 11 LM lunar moon NASA science space 1969,Apollo 11,LM,lunar,moon,NASA,science,space
376713 11: (FILE PHOTO) A view of the Earth appears over the Lunar horizon as the Apollo 11 Command Module comes into view of the Moon before Astronatus Neil Armstrong and Edwin Aldrin Jr. leave in the Lunar Module, Eagle, to become the first men to walk on the Moon's surface. The 30th anniversary of the Apollo 11 Moon mission is celebrated July 20, 1999. (Photo by NASA/Newsmakers)
Vágólapra másolva!
A Kodak márkanév a legtöbb ember tudatában összeforrt a fényképezéssel. Aki koránál fogva emlékszik még a fényképezés digitális fényképezőgépek és mobiltelefonok előtti világára, annak a mai napig a régi Kodak filmtekercsek jutnak róla eszébe. Most azonban, miután a cég jó ideje nem szerepelt a hírekben, meglepő okból került újra reflektorfénybe: az eredetileg fényképezőgépeket gyártó legendás cég ugyanis a jövőben gyógyszeripari alapanyagokat fog gyártani. 
Vágólapra másolva!

A Kodak Pharmaceuticals szándéknyilatkozatot írt alá az amerikai kormánnyal, miszerint 765 millió dolláros állami hitelt kapnak a gyógyszeripari üzletáguk kialakításához, fejlesztéséhez - értesült a Növekedés.hu. A céljuk az, hogy az USA-ban a generikus gyógyszerek előállításához szükséges aktív hatóanyagok 25 százalékát a Kodak gyártsa a jövőben.

Az amerikai kormányzat célja ezzel, hogy ne függjenek külföldtől a gyógyszeriparban, legfőképpen Kínától nem.

A Kodak egy ma 140 éves cég, mely a legutóbbi időkig fényképezőgépeket gyártott, egészen 1888-tól kezdve. Hírnévre azért tettek szert, mert ezek voltak az első olyan gépek, amelyekhez nem kellett komoly szaktudás. Gépeiket azzal a szlogennel vezették be, hogy „Neked csak a gombot kell megnyomnod, mi minden mást elvégzünk helyetted."

Az emberiség első holdraszállása során készült a híres földfelkelte a Holdon kép - mindez Kodak fényképezőgéppel, Kodak filmen Forrás: Getty Images/Nasa

Nagy pályát futottak be a Kodak termékek, melyek között nem csak fényképezőgépek, hanem filmtekercsek is voltak. A Kodak üzlete csúcsán járhatott, amikor a holdraszállás alatt is az ő speciális színes gépeit használták. A Kodak fejlesztette ki az első digitális fényképezőgépet is, mégsem bírta az egyre szaporodó versenytársak diktálta iramot, így végül 2012-ben csődöt jelentett.

Ezt követően sok profillal próbálkozott még a cég, például kriptovaluta kibocsátással, vagy mobiltelefon és tablet gyártásával, illetve csomagolóanyag gyártással, de az idei év júliusában végül a gyógyszeripar mellett tették le a voksukat.

A piac nagyra értékelte ezt a profilváltást, így a cég részvényei gyors emelkedésnek indultak, két nap alatt összesen 600 százalékot emelkedve. A bíztatóan induló új üzletágat azonban kettértörte az a bejelentés, mely szerint a Kodak bennfentes részvénykereskedelmet folytathatott az amerikai kormányzattal történt szerződéskötés előtt, pontosan tudva, hogy a részvényárak a bejelentés hatására emelkedni fognak.

Emiatt az amerikai kormányzat felfüggesztette a hitel folyósítását a vizsgálat lezárásáig. A cég részvényei a felfüggesztést követően csaknem a bejelentés előtti szintre estek vissza.