Vágólapra másolva!
Már évekkel ezelőtt "rendet vágott" a lakáshiteleknél a magyar jegybank, amikor bevezette az úgynevezett fogyasztóbarát lakáshiteleket. Ezt a "pecsétet" csak a meghatározott feltételeknek megfelelő hitelek kapták meg, az igénylők pedig így biztosra mehettek, hogy bizonyos szintnél nem lesz magasabb a kamat és a thm, valamint biztonságos, sokáig fix törlesztőrészletet garantáló kölcsönről van szó.
Vágólapra másolva!

A lakáshitelek után most a személyi kölcsönöknél is meglépi ugyanezt a jegybank:

jövő januártól bevezeti a fogyasztóbarát személyi kölcsönöket.

Ez azért is lényeges, mert az újonnan felvett személyi kölcsönök a március közepétől bevezetett thm-plafon miatt az év végéig maximum 5,75 százalékos teljes hiteldíjmutatóval (thm) törleszthetőek.

Érdemes szakértők segítségét is kérni, akik naprakészen ismerik a banki ajánlatokat. Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Januártól emelkedhet viszont a kamat és a thm is, ugyanakkor csak azok a konstrukciók lehetnek majd januártól fogyasztóbarát személyi kölcsönök, amelyeknek még viszonylag alacsony a kamata.

Ezek kellenek a pecséthez

Hogy melyik személyi kölcsön lehet fogyasztóbarát, azt a jegybank részletesen felsorolja. A leglényegesebb feltételek közé tartozik, hogy a minősített személyi kölcsönök futamideje maximum 7 év - 84 hónap - lehet.

A fogyasztóbarát személyi kölcsönökre kamatplafon vonatkozik majd: ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy 500 ezer forintnál alacsonyabb hitelösszeg esetében a bankok által választott referenciaértékhez hozzáadott kamatfelár nem haladhatja meg a 15 százalékpontot, míg 500 ezer forintnál magasabb személyi kölcsön esetén pedig 10 százalékpontnál nem lehet magasabb a kamatfelár.

A pontos kamatplafont most azért nem lehet megmondani, mert a referenciakamat - amely lehet például az állampapírok hozama - jövő januárig változhat.

Ahhoz, hogy januártól fogyasztóbarát lehessen egy személyi kölcsön, az adott banknak lehetővé kell tennie, hogy online is kérhessék azt az érintettek. További szabály, hogy a személyi kölcsönök feltételeinek leírása teljesen egységes tartalmú lesz, így könnyebb lesz eligazodni és választani közülük.

A money.hu szerint a fogyasztóbarát személyi kölcsönök januári megjelenésével egyszerűbben választhatnak majd ilyen konstrukciót az ügyfelek. Ugyanakkor ma is vannak már olyan személyi kölcsönök, amelyek a fogyasztóbarát konstrukciók egyik legfontosabb kritériumát, a törlesztőrészlet összegét meghatározó a kamatra és a thm-re vonatkozó előírást, már most is teljesítik.

A money.hu szerint a fogyasztóbarát személyi kölcsönök januári megjelenésével egyszerűbben választhatnak majd ilyen konstrukciót az ügyfelek. Forrás: 123RF

Már most vannak olyanok, amelyek megfelelnek egy fontos feltételnek

A money.hu személyi kölcsönöket bemutató kalkulátora szerint augusztus közepén több banknak is volt olyan ajánlata, amelynél a teljes hiteldíjmutató januártól 10 százalék alatt lesz, tehát már most megfelelnek a "fogyasztóbarát" címkéhez szükséges thm-kritériumnak.

Fontos, hogy akik most vesznek fel személyi kölcsönt, azoknak a hitele az év végéig 5,75 százalékos thm-mel ketyeg a járvány miatt márciusban életbe lépett adósvédelmi rendelet miatt.

Fontos, hogy akár most, akár a későbbiekben igényelne valaki személyi kölcsönt, mindenképpen nézzen körül a piaci ajánlatok között. Akár a money.hu már említett személyikölcsön-kalkulátorának segítségével. Érdemes szakértők segítségét is kérni, akik naprakészen ismerik a banki ajánlatokat és a közreműködésükkel kiválaszthatják az érintettek a legkedvezőbb hitelt, ezzel pedig jelentős összeget spórolhatnak meg.